Jaguarkockens BOUILLABAISSE BOUILLABAISSE Portion
er: 6 personer Ingredienser: 400 g gösfilé 400 g abborrfilé 20 st räkor med skal 1 st fänkål 2 st gula lökar 2 st morötter 2 st palsternackor 12 st potatisar 1 st purjolök 2 st vitlöksklyftor 2 burkar krossade tomater 3. 2. Tid: ca 1,5 timmar • • • • • • • • • • • • 3 dl vitt matlagningsvin • 8 dl vatten • 4 msk koncentrerad fiskfond • 3 msk timjan • 1 kruka dill • 2 pkt saffran • • Matolja • 4 st skivor toastbröd Salt och peppar Smaklig måltid! 2 6 Gör så här: 1. Skala löken, morötterna, palsternackorna och tärna upp dessa i cm stora tärningar. Skär även ner fänkålen och purjolöken i grova slantar. Fräs grönsakerna i en stor kastrull eller gryta med lite olja tills dom mjuknat något, pressa ner vitlöken, tillsätt timjan, saffran och vin. Fyll på fiskgrytan med krossade tomaterna, fiskfonden och vattnet. Låt småkoka ca 20 min. 4. Koka potatisen i välsaltat vatten i ca 20 min, tills dom är klara. 5. Skär upp fisken i lagom bitar, salta något och låt dom stå i 10 min. 6. Dela toastbrödet i ca 2x2cm stora bitar, stek på låg temperatur i stekpannan tills de fått färg. 7. Smaka av fiskgrytan och tillsätt eventuellt salt och peppar, lägg ner fiskbitarna och låt småkoka 5 – 10 min. 8. Dela och lägg potatisarna i botten på serveringsskålen, fyll sedan på med grytan, försiktigt så inte fisken faller i bitar. Toppa med räkor, krutonger, dill och aioli. Tips! Använd en blöt disktrasa under bunken vid vispningen, då kommer bunken att stå stilla och underlätta tillredningen. Aioli Portioner: 6 personer Tid: ca 10 minuter Ingredienser: 2 äggulor 2 st vitlöksklyftor • • 2 msk dijonsenap • • 4 dl matolja/rapsolja • • Gör så här: 1. 1 st citron (saft och skal) Salt och peppar Skala och riv vitlökarna fint. Riv sedan citronen och pressa ut saften i en bunke. 2. Blanda i äggulorna och dijonsenapen, rör samman. 3. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning, smaka av med salt och peppar. 1 7 3 JAGUARGRUPPEN.SE | NR. 1 ÅR 2022 95