Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | restaurang Chicce och STÅ ä
r två bra restauranger på norrcity Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Runt hörnet av Slottsgatan och Fredsgatan, på norr i Örebro, finns idag ett flertal restauranger. Vi har besökt Chicce och STÅ-Pintxos & Vänner. I korsningen finns den nyöppnade italienska restaurangen Chicce. Matsalen är elegant inredd och sommartid finns en större uteservering. Chicce är öppet varje dag i veckan från lunch till sent. Specialiteten är pizzan, här kallad Pinsa Romana som är rektangulär i formen. Såväl ugnen vilken gräddar pinsan på mycket hög värme liksom mjölet är direktimporterat från Italien. Det finns ett dussin olika Pinsa Romana att välja mellan. Vi gillar den vita Salsiccia Toscana med crèmefraiche och pecorino samt Filetto di manzo med tomatsås, mozzarella, oxfilé, vitlök, champinjoner, ruccolasallad och parmesan. Lunchutbudet kombinerar svensk husmanskost med italienska pastarätter samt givetvis Pinsa. Vi har ätit en god och väldoftande fisk och skaldjursgryta, en perfekt lite krämig lasagne samt en fräsch räksallad med avokado. Kvällstid kan gästerna välja mellan att sitta i den stora baren eller i matsalen. För den vinintresserade så lotsar sommeliern Patrik Edbom dig kunnigt genom utbudet. Populär är Sharing menyn där gästerna delar på sex rätter serverade i tre omgångar. Första serveringen kan vara en tartar på tonfisk med melon, gurka och chilikräm, löjrom på bröd med västerbottenost, mascarpone och dill och Stracciatella ost med honung, fikonmarmelad och pinjenötter. Därefter en servering av Porcini, pasta fylld med Karl-Johan svamp och täckt med friterad kål samt tryffelsås och grillad lammytterfilé med marsalasås serverad med potatisrulle fylld Chevré, spenat och tryffel. Avslutningen en chokladmousse med Amaretto, bakade körsbär och vaniljglass. Givetvis är antipastan med chark och ost med tillbehör en bra start. Men gästerna hittar alla något gott att äta bland de elva smårätterna, tio mellanrätterna och fem efterrätterna. Chicce har snabbt blivit en mycket populär och ofta fullsatt mötesplats, för de vilka vill mötas över ett glas vin och/eller en god måltid. Bakom satsningen står Laweka-gruppen vilka idag driver restaurangerna Frimis, Mojo, Pitchers, Sooshi, Villa Strömpis och Yuzu. STÅ-Pintxos & Vänner finns i innergården av kvarteret Husaren. Restaurangen ger en behaglig vardagsrumskänsla. Här är baren uppdukad med Pintxos i olika former, vilket ger en upplevelse av att vi befinner oss i San Sebastian. Det stärks sommartid med uteserveringen. Till STÅ går gästerna för att träffas och umgås under mycket trivsamma former. Vinutbudet per glas är stort och tilltalande. De olika Pintxosen varierar efter säsong. Vegetariska i form av marinerade oliver, kronärtskockor, padrones, portabellasvamp, potatis med ost och majo, rökt tofu med wasabikräm och chili eller rostad pumpa med vanilj och rosmarin. Fiskpintxos som rökt lax med saffran och fänkål, scampi med aioli, gravad hälleflundra med pepparkräm och forellrom eller sotad röding med smörbakad kål och dijonkräm. Pintxos med kött som oxbringa, pumpa och aioli, lantpaté med karamelliserad lök och dijonsenap, chorizo med manchego ost och tryffelmajonnäs, ankbröst med syrad rödkål och päron eller gravat nötinnanlår med lingonkräm och friterad persilja. Allt så gott, så gott! Pintxos Pintxos är en liten munsbit vilken främst serveras på barer och små restauranger i Baskien, norra Spanien. Den påminner om tapas men känns igen på att den ofta är byggd på en bit bröd samt genomstuckna med en tandpetare. TOTALLY ÖREBRO Vi håller dig uppdaterad på TOTALLY ÖREBRO Örebros näringsliv, nöjen, restauranger, shopping och event. Nu helt anpassat för din mobil eller surfplatta. Surfa in på totallyorebro.se idag! 28