Lokaltidningen Kanalen 1
20 kultur &nöje LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKE
R OCH VAXHOLM • NR 39 • VECKA 39 • ONSDAG 25 SEPTEMBER • 2019 • ÅRG 24 Det var en chansning med tanke på hur det gått för de tidigare ägarna ... EN REJÄL PORTION SKOMAKARLÅDA på Walles till lunch i solen på altanen både mättar och fyller på det dagliga energibehovet. Foto: agneta JohanSSon MÅNGA PROVAR också den stenkolsgrillade entrécôten eller det vegetariska alternativet med grillad halloumi. Foto: agneta JohanSSon RESTAURANGANSVARIGA RONJA HAGERT THEORIN efterlyser kockar och serveringspersonal. Foto: agneta JohanSSon Istället för att trappa ner blev det till att trappa upp Efter ett flertal konkurser är restaurangen på Ljusterö torg i gång igen i ny regi och kostym. De nya ägarna har lång erfarenhet av restaurangbranschen och är välkända både på ön och fastlandet. För att göra en lång historia kort började det med att Pia Hagert och Waleed Nagar drev en fransk restaurang i Stockholm. Det var hårt, tufft och många sena kvällar. När de fick nys om att grillen vid bensinmacken vid Åsättra i Åkersberga var till salu slog de till. Där måste det vara betydligt lugnare, tänkte de. Men icke. Mellan åren 2007 och 2009 drev de med framgång Åsättra Grill och restaurang, eller ”Gubbdagiset” som det kallades lokalt. – Innan vi flyttade till Roslags Kulla pendlade vi det första halvåret mellan Tyresö och Åsättra, säger Pia och skrattar. Efter att ha drivit två framgångsrika restauranger växte tanken att de skulle ta och slå av på takten. – Det gick ett år. När vi hörde att fastigheten vid Östanå färjeläge med grill, kiosk och livs var till salu såg vi en potential, och så var ruljansen igång igen, säger Pia. Av det gamla lagret byggdes en sjökrog med utsikt över Furusundsleden. Verksamheten blomstrade. Kunderna kom från när och fjärran, och inte minst från Ljusterö. Påtryckningarna att Pia och Walle skulle ta över restaurangen på Ljusterö torg ökade. Sagt och gjort, i fjol skrev de kontrakt och hela restaurangen totalrenoverades efter Pia och Walles tycke och smak. – Det var en chansning med tanke på hur det har gått för de tidigare ägarna men vi öppnade Walles bakficka lite försiktigt med julbord och det gick jättebra. Sedan har det rullat på med luncher och à la carte, säger Pia. Hela tiden strömmar det in nya hungriga matgäster och flertalet stannar till för att snacka lite med Walle. De är många av krögarparets gamla gäster från Östanå som hittat hit, även unga barnfamiljer. Walles bakficka har plats för 70 gäster inomhus och nästan lika många på uteserveringen som är öppen så länge vädret tillåter. FÖR ATT DE YNGRE GÄSTERNA ska ha något att pyssla med innan maten serveras ser Ronja Hagert Theorin till att de får kritor och block att sysselsätta sig med. Foto: agneta JohanSSon Ronja Hagert Theorin, restaurangansvarig, som ingår i familjeföretaget, berättar att det enda tråkiga är att de har svårt att hitta personal. – Utan körkort är det lite si och så med kommunikationerna hit. Därför valde vi att ha stängt på kvällarna i somras, men å andra sidan är inte det här någon sommarrestaurang på samma sätt som Östanå Sjökrog, säger hon och passar på att efterlysa kockar som kan avlasta Walle i köket och serveringspersonal. På frågan om vad som brukligt står på menyn berättar Walle att många uppskattar att de serverar rejäl mat på luncherna, det vill säga riktig husmanskost. – På kvällar och helger väljer gästerna oftast pepparstek eller plankstek. Många provar också den stenkolsgrillade entrécôten eller det vegetariska alternativet med grillad halloumi, säger han och tittar lite stressat på klockan. – Ingen rast ingen ro, säger han och reser sig från bordet. Det är dags att gå ut i köket och ta i tu med morgondagens meny. Då ska det hållas ett 80-årskalas med ett 60-tal gäster på Walles bakficka. Helgen därpå ska företagarföreningen ha en middag. Att trappa ner på arbetet verkar inte vara Pia och Walles starka sida. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv