Kollega 1
KOLL PÅMATBRÖD Jättegott. Som rå blodpudding! Åsi
kterna gick isär när test panelen satte tänderna i nio sorters bröd. Dietisten Sofi a Antonsson tittade på innehållet. Finns det ett bröd som är gott, nyttigt och som mättar ända fram till lunch? Gott + nyttigt = Fazer Sviktat Mjölkfritt tunnbröd. redaktör: Eva Karlsson eva.karlsson@ kollega.se INNEHÅLL (per 100 gram): 270 kcal, 8,5 g protein, 53 g kolhydrater, varav 0,5 g sockerarter. 2,5 g fett, varav 0,3 g mättat. 5,5 g kostfi ber, 0,5 g natrium. TESTPANELEN: Fem av sju brödtestare tyckte att tunnbrödet var mycket gott. Andra omdömen var: Lite svampigt, ganska smaklöst i sig, saknar surströmmingen, lättuggat, osalt och inte lika smakrikt som Polar. DIETISTEN: Innehåller lite socker och mycket fi brer. Ett nyttigt bröd trots att det saknar nyckelhålsmärkning. Wasa morot & solros INNEHÅLL (per 100 gram): 260 kcal, 9,0 g protein, 41 g kolhydrater, varav 4,0 g sockerarter. 5,5 g fett, varav 0,6 g mättat. 5,0 g kostfi ber, 0,5 g natrium. TESTPANELEN: Trist. Helt menlös. Utstrålar nyttighet. Bra tuggmotstånd. Tenderar att klibba i gommen. Finns det verkligen morot i? Smakar lite surt. Har en konstig bismak, gillar inte. DIETISTEN: Plus för högt proteininnehåll som ger mättnad. Låg andel mättat fett och en hög andel nyttiga fettsyror från solrosfrön. Van der Meulen Rågbröd Fullkornsbröd INNEHÅLL (per 100 gram): 177 kcal, 5,2 g protein, 36,2 g kolhydrater. 11,7 g socker. 24,5 g stärkelse. 1,2 g fett, varav 0,2 g mättat, 0,3 g omättat, 0,7 fl eromättat. 11,4 g fi ber, 0,46 g natrium. TESTPANELEN: Jättesaftig och absolut godast tyckte två testare, övriga var mer tveksamma: Som att äta rå blodpudding, inte gott. Pepparkakston, degig, bitter eftersmak. För sött. Känns så nyttigt att kilona rasar i tanken. DIETISTEN: Ett bröd med låg kalorimängd där högt sockerinnehåll kompenseras med ett högt innehåll av kostfi brer. Kan fungera bra för viktnedgång. Fazer Frökusar Dinkelbröd med rostade pumpa-, solros- och linfrön. INNEHÅLL (per 100 gram): 260 kcal, 11,5 g protein, 35 g kolhydrater, varav 4,5 g sockerarter. 7 g fett, varav 1,5 mättat g. 5,5 g kostfi ber, 0,4 g natrium. TESTPANELEN: Tre av sju tycker att detta bröd är godast. Generöst med frön och smakar så bra att pålägg inte behövs. Saftigt. Fröna ger ett härligt tuggmotstånd. Goda solrosfrön men lite trist fabrikssmak. Ser nyttigt ut. DIETISTEN: Högt innehåll av protein tack vare innehållet av frön som även ger vitaminer, mineraler och en bra fettkvalitet. 40 KOLLEGA 2-12 Skogaholms Solklart Med solrosfrön. INNEHÅLL (per 100 gram): 270 kcal, 9,5 g protein, 46 g kolhydrater, varav 6,5 g sockerarter. 5 g fett, varav 1 g mättat. 3,5 g kostfi ber, 0,4 g natrium. TESTPANELEN: Gav mersmak hos fl era: Jättegott, som en blandning av ljust och mörkt. Saftigt bröd med fi n balans. Hyfsat men för snålt med solrosfrön. Luftigt. Sött, tråkigt. DIETISTEN: Påminner om Frökusar. Bra innehåll av protein och bra fettkvalitet från solrosfrön. Något lågt innehåll av kostfi ber. Pågen Hönökaka INNEHÅLL (per 100 gram): 290 kcal, 8,0 g protein, 53 g kolhydrater, varav 11 g sockerarter. 4,0 g fett, varav 0,5 g mättat. 3,5 g kostfi ber, 0,25 g natrium. TESTPANELEN: Torr, smakar inte mycket. Fastnar i halsen. Som att äta bulle med smör. Luktar skumt. Min favorit som ung, nu gott ibland. Smakar skunk. Sockerchock! DIETISTEN: Mycket socker, ger en snabb blodsockerhöjning när det inte fi nns så mycket fi brer som kompenserar. Bra att man skrivit ut att oljan kommer från raps. Nyttigt! Nyckelhålsmärkt!