Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 5 • VECKA 5 • ONSDAG 3 FEBRUARI • 2021 • ÅRG 26 samhälle&politik 5 I FÖRRA VECKAN öppnade den nya restaurangkedjan Sushi Yama i Åkersberga Centrum. Foto: JeSper almÉn ZÄLL’S SMOKEHOUSE, som öppnade i kanalen förra våren, har haft ett tufft första år. Restaurangchef Christian Sandberg väljer dock att se ljust på framtiden och ser fram emot när restriktionerna lättar. Foto: JeSper almÉn Upp och ner för restaurangerna Take away, färdiga matkassar och pannkakspartyn. Idéerna är många när restaurangerna försöker överleva under pandemin. Samtidigt finns de som vågar satsa på nyetableringar. Krognäringen är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Enligt statistik från arbetsförmedlingen varslades drygt 10 000 personer inom hotelloch restaurangbranschen i Stockholms län mellan mars- december 2020. Stödpaket har kommit, men ett problem är att Tillväxtverkets handläggningstider är så långa att stödutbetalningarna i Stockholms län mellan mars till december 2020. Stödpaket har kommit, men ett problem är att Tillväxtverkets handläggningstider är så långa att stödutbetalningarna släpar efter rejält. Elias Gerges på The Public i Åkersberga Centrum säger sig inte ha fått några statliga stödutbetalningar sedan i somras. Han är bedrövad över läget. – Det är frukt släpar efter rejält. Elias Gerges på The Public i Åkersberga Centrum säger sig inte ha fått några statliga stödutbetalningar sedan i somras. Han är bedrövad över läget. – Det är fruktansvärt. Luncherna har ändå gåt värt. Lunt ok, cherna har ändå gått rätt ok, men det värsta är att vi nu men det vär a är a t vi nu a klock hinner ju inte ut och äta mida middag då, säger han. dag då, säger han. De nuvarande alkoholförsäljningsrestriktionerna sträcker sig fram till 7 februari. Därefter tas beslut om det ska förlängas eller om lättnader kommer. Österåkers näringslivschef Kristina Eineborg säger sig ha full förståelse för restaurangernas svåra Kommunen försöker stötta Daisys Åkersberga_(255x87)_BurgersKebabVego#2#.pdf 1 2021-01-27 10:41 på olika sätt, genom förlängda betalningsfrister, tips och tvingas stänga kl. 20an 20.. Folk Folk hinner ju inte ut och ät - råd. Ett förslag ligger om att slopa avgifter för serveringstillstånd och uteserveringar under hela 2021. – Det är inte så mycket pengar, men bättre än inget. De stora stöden ligger ju på nationell nivå. Nu gäller ett tvådelat ansvar, att de som jobbar hemifrån äter lokalt, och att restaurangerna följer restriktionerna på bästa sätt, säger hon. Kommunen följer hela situation. tiden situationen och finns det fler insatser som kan göras lokalt är man beredd att pröva dem. Lyckligtvis visar inga siffror ännu på att konkurserna i Österåker ökat nämnvärt. Däremot har nyföretagandet aldrig varit så högt som nu. Även inom restaurangbranschen satsas det friskt. I förra veckan öppnade den nya sushibaren Sushi Yama i Åkersberga Centrum och snabbmatskedjan Subway är tillbaka igen i ny regi, efter att ha haft stängt under hösten. I augusti öppnade nya lunchrestaurangen Bistro Fusion i kommunhuset och har snabbt gjort succé. – Jag såg potentialen i lokalen och läget, så jag vågade chansa. Eftersom många kommunanställda är permitterade tappade jag 300 potentiella kunder men vi har fått många gäster utifrån så det har gått bra ändå, säger krögaren Andreas Eisner. Det nyväckta intresset för golf under pandemin har gjort att golfrestaurangerna också har klarat sig bättre än många andra i branschen. Ett exempel är Twosixtyfour på Österåkers Golfklubb. – Förra året fördubblades antalet besökare på anläggningen, och det har ju bidragit till att vi ökat omsättningen i restaurangen också, säger verksamhetschef Anna Fahlén. När de nya restriktionerna i höstas gjorde julbord omöjliga fick man tänka om. Satsningen på färdiga julkassar med hemlagade juldelikatesser slog väldigt väl ut. – Nyckeln för oss har varit personalstyrkans flexibilitet. Vi fick snabbt anpassa oss, alla i huset hjälptes åt att packa påsar och köra ut dem i december, säger Anna Fahlén. Zäll’s smokehouse, som öppnade förra våren, fick en tuff start direkt under pandemin. Sommarsäsongen gick förhållandevis bra, men i höstas, när skärpta restriktioner infördes, blev det riktigt svårt. – Det är i stort sett så nära ett näringsförbud som man kan komma. Restriktionerna är förödande för oss, men vi accepterar och har full respekt för dem. Pandemin är ju hemsk i sig och måste bekämpas på alla sätt, säger Frederik Zäll, som nu endast har lunchöppet vardagar och kvällsöppet fredagar och lördagar. Take away och försäljning av matkassar med vacuumpackat rökt kött och tillbehör som kan färdigbereddas hemma, är satsningar som lyckligtvis slagit väl ut. Restaurangen anordnar också olika specialjippon, som pannkakspartyn och Taco Fiestas, som visat sig lyckade. Frederik Zäll är tacksam för alla uppmuntrande kunder och stolt över sin personal som har en så positiv inställning. – När vi nu går in i våren har vi en helt annan effektiv approach och hittar olika lösningar. Och när det här är över kan vi se tillbaka på den här tiden och se vad vi lärde oss av det. Jesper Almén redaktionen@fixmedia.se C M Y CM MY CY CMY K