Kanalen 1
18 Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 17 • Veck
a 17 • Tisdag 25 aPRiL • 2017 kultur &nöje Mycket nöje! ara någon dag innan den ännu odöpta kvarterskrogen på Östermalm skulle invigas, fick ägarna beskedet att stolarna de beställt inte skulle hinna komma fram i tid. Istället för att vänta med att öppna gick man då ut med budskapet att alla gäster var hjärtligt välkomna på utsatt dag, men att de fick ta med sin egen stol om de ville vara säker på att kunna äta sittande. På premiärkvällen ringlade sig kön lång med gäster som stod där med olika sittredskap, allt från solstolar och pallar till karmfåtöljer. De stolar som sedan lämnades kvar förärades en mässingsplakett med ägarens namn. De förbeställda stolarna som anlände några dagar senare användes aldrig, ägarna valde att istället behålla den brokiga samling som redan stod på plats och restaurangen kom självklart att döpas till ”Stolen”. Av detta kan vi lära oss att det inte behöver vara fel att dra igång något i förtid. Precis så är det med våra temasidor Mat & Krogliv här i lokaltidningen Kanalen. Vi startade i blygsam skala redan för två månader sedan med ett reportage om den gamla trotjänaren Tommys grill i Åkersberga. I slutet på mars skrev vi om den ekologiskt inriktade restaurangen Sva Marga i Vaxholm och om rockbandet Naked som spelade live på The Public i Åkersberga på första april. Tanken är, som ni säkert redan förstått, att detta skall vara regelbundet återkommande sidor där vi berättar om nöjes- och uteliv i närområdet. Mötesplatser som restauranger och caféer samt andra möjligheter att roa sig lokalt är en viktig förutsättning för att en ort ska vara attraktiv och levande och det gäller inte bara sommartid när turistnäringen frodas utan året om för oss som bor här. På de här sidorna kommer du att kunna läsa om vilka restauranger som serverar söndagsbrunch, var man hittar det bästa gofikat, var det går att lyssna på livemusik eller stand up, när skärgårdskrogarna öppnar för säsongen, vilka lunchtrender som gäller, hur pizzeriorna väljer namn på sina egna pizzor och vilka unika närodlade och närproducerade delikatesser som går att njuta av. Både idkare och brukare är såklart välkomna att höra av sig till oss med tips och önskemål om vad dessa sidor ska innehålla. Vi önskar er alla mycket nöje. CafÉ TarTe flaMbÉe är en del av Åkersberga Växtförsäljnings verksamhet. Tarte Flambée, som görs av lövtunna brödbottnar med olika smakrika fyllningar, har sitt ursprung från Alsace. I caféet finns även möjlighet att ta en fika i en avslappnad miljö med spirande grönska runt omkring. Foto: agneta JohanSSon Inspiration från Alsace Café tarte Flambée är en del av åkersberga Växtförsäljnings verksamhet. I spirande grönska och en oas för själen serveras varje vardag luncher som passar alla – även de som vill ha pluspoäng på nyttokontot. Nu är det inte bara trendigt lattedrickande och hälsobejakande gäster som hittat till Åkersberga Växtförsäljnings blomstrande lunchställe. Nej, här erbjuds mycket annat som mättar. I en skön och avslappnad miljö väljer en del att inta sin eftermiddagsfika tillsammans med vännerna och hunden. – Ja, varför skall hunden sitta kvar i bilden när man är och handlar eller vill äta lunch. Det är väl trevligt för den att få vara med?, säger Anna Taberman och skrattar. Sedan våren 2017 är det Anna som ombesörjer vad som skall serveras i Åkersberga Växtförsäljnings café. Fortsättningsvis, som Stockholms enda Tarte Flambée restaurang, kommer det att serveras frasiga tarte med olika toppningar. tarte Flambée är lövtunna brödbottnar med olika smakrika fyllningar och örter som bakas ett par minuter i en 450 graders het ugn. Rätten som har sitt ursprung från Alsace gjorde intåg på Åkersberga Växtförsäljning redan i fjol. Tarten serveras under vardagar med rykande god soppa Kaka på kaka Espresso House med uteservering Jesper AlmÉn jesper.almen@fixmedia.se n VaxHolM På lördag i Valborgsmässohelgen öppnar Vaxholms Hembygdsgårds café för säsongen. Under maj håller man enbart öppet lördagar och söndagar, men från och med 1 juni när sommarsäsongen startar kan hugade gäster mumsa av den omtalade kakbuffén dagligen ända fram till mitten av september. Hembygdsgårdens café är en av fyra Vaxholmsrestauranger och caféer som finns representerade i årets upplaga av prestigefyllda The White Guide. De övriga tre är Waxholms hotell, Mor Lisa Fine Home Dining och Grinda Wärdshus. n öSTerÅKer I början på sommaren får Åkersberga Centrum sin första Espresso House. Caféet kommer att ligga i anslutning till torget och ha egen uteservering. – Espresso House är ett populärt och kvalitativt koncept och blir en etablering vi hoppas kan bidra till att öka centrumets roll som lokal mötesplats. Det blir ett fint komplement till befintliga verksamheter och kommer att stärka den övriga handeln, säger Martin Kjellman, uthyrningschef på Citycon, som äger Åkersberga Centrum. Svenska Espresso House är idag Nordens största coffee shop-kedja med mer än 250 caféer i Sverige, Norge, Finland och Danmark. och sallad från en välfylld salladsbuffé, eller som en egen rätt under helger. Med lång erfarenhet som kock från både lunchrestauranger och stjärnkrogar delar Anna Taberman nu med sig av sina bästa erfarenheter. – Jag tycker att det är roligt att arbeta med rena smaker och olika teman. Mat ska vara lite busigt och det ska finnas utrymme för variation, säger hon hemlighetsfullt och avslöjar att förutom Tarte Flambée kommer menyn att vara föränderlig. Österåkers Golfklubb nyöppnar restaurangen i egen regi n öSTerÅKer Golfklubbens restaurang har under våren undergått en total omvandling. Verksamheten drivs numera i klubbens egen regi och kan stoltsera med renoverade lokaler, ny inredning, nya kockar och helt nytt koncept. Den officiella invigningsdagen är 22 maj, då skall allt vara på plats, men redan nu kan den som är nyfiken besöka restaurangen och ta del av en begränsad meny. Den nya restaurangen har fått namnet TwoSixtyFour, en hyllning till Henrik Stensons rekordlåga segerscore då han som förste svensk vann majortävlingen The Open förra året. mat & krogliv N OTI SE R