Kanalen 1
6 samhälle & politik Åkersberga kanalen nr 8 • ve
cka 8 • tisdag 17 februari • 2015 Fler varianter än någonsin av den älskade kaloribomben Stor eller liten? Victoria Wennberg på Smörkransen i Åkersberga centrum har laddat upp inför fettisdagen. Foto: Jesper almén Fastlagsbullen är populärare än på länge och de olika varianterna fler än någonsin, visar Kanalens rundringning bland några av Åkersbergas semmelförsäljare. Tisdag den 17 februari är fettisdagen, och även om många av oss säkert redan tjuvstartat så är det egentligen först idag som det är fullt legalt att festa på de älskade kaloribomberna. Semlan har med åren vuxit till att bli den mest populära säsongsbakelsen. En bidragande orsak kan vara det varierande utbudet av former och smaker på bakelsen som nu finns. Samtliga semmelproducenter som Kanalen varit i kontakt med serverar ett flertal olika varianter, allt från klassisk semla med mandelmassa eller till laktosfria glutenalternativ med vanilj- eller blåbärsfyllning, wienersemlor och små nätta minisemlor. Semlor Traditionen att äta semla, eller fastlagsbulle, härstammar från tiden då Sverige var katolskt och kommer antagligen ursprungligen från Tyskland. Namnet semla är från det latinska ordet simila som betyder fint vetemjöl. En avbildning av en semla finns på en dansk kyrkomålning från år 1250. På den här tiden åts den enbart som bulle för att man skulle vara väl förberedd för fastan, och det var enbart förunnat de rika att äta semlor eftersom vitt vetemjöl var för dyrt för vanligt folk. Sitt nuvarande utseende med mandelmassa och grädde fick inte semlorna förrän i slutet på 1800-talet och riktigt populärt bland gemene man blev bakverket först på 1950-talet. Semlor äts med vissa mindre variationer i alla de nordiska länderna. Mest lik den svenska semmeltraditionen är den i Finland och Estland. Källor: nordIsKa museet oCh WIKIpedIa Lilian Nilsson på ICA Favoriten med en stor plåt nybakade semlor. Visitkort från Experterna www.adbildelar.se MB Takbox space 650E Art. 641732061 Ord.pris 7875:5999:Sågvägen 16, Åkersberga • Tel. 08-540 678 13 Mån, Ons, Fre 8-17 • Tis, Tors 8-18 • Lör 9-13 Favoriten På Favoriten i Margeretelund säljs den första plåten semlor redan 1 januari. Det har blivit en tradition att vara först ute. Bullarna bakas från grunden i butiken med jästdeg, färsk grädde och massa. – Men vi blandar inte själva fyllningen med grädde eller inkråm utan låter mandelmassan vara ren som den är. Det har alltid funkat i alla år, så det ändrar vi inte på, säger Tanya Ilic. Just på själva fettisdagen brukar personalen skoja till det med att göra semlor med jordgubbs-, blåbärsoch chokladsmak. Tanya har hört talas om riktigt knasiga varianter som cirkulerar, semmelpizzor, croissanter och wraps, men det undviker butiken i år. – Vi håller oss till kvalitet och ger oss inte på några konstigheter, det vågar vi inte, då vår bagare Jenny väntar barn när som helst. Men det är galet roligt att vi säljer så otroligt mycket, säger hon. riktig mandelB I L & B Å T En bra verkstad nära dig! SVN Motorservice AB Sågvägen 38 C, Åkersberga Tel.08-54027134 vet vilka däck du behöver Rallarvägen 11 ÅKERSBERGA 08-540 691 40 Mån-fre 07.00-17.00 Foto: lena emmoth