Buffé 1
Passar kransen? Sara provar på Svea. Sillen i fok
us! MATJESSILL MED GULBETA & RÅGCRUNCH Skippa potatisen; matjesen trivs ännu bättre med gulbetor. FÖR 4–6 PERSONER 4 hela matjesfiléer (ca 600 g) 3 dl gräddfil 500 g gulbetor 3 skivor rågbröd 1 silverlök salt smör smörgåskrasse och dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Häll gräddfi len i ett kaff efi lter i en sil och låt rinna av i kylen ca 4 timmar. 2. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Häll av och låt dem svalna något. Skala försiktigt med en kniv. Skär i klyftor. 3. Mixa rågbrödet. Stek brödsmulorna knapriga i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg på en bit hushållspapper. 4. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en skål med isvatten några minuter, då mildras smaken. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. 5. Skär matjessillen i sneda bitar. 6. Klicka ut gräddfi len på ett serveringsfat, eller dra ut den med en sked. 7. Fördela sill, gulbetor och lök på gräddfi len. Toppa med brödsmulor, klippt krasse och dill. Mjukkoka äggen Koka upp vatten i en kastrull och lägg försiktigt ner äggen med en sked. Sjud i 8 till 10 minuter (beroende på äggstorlek). Kyl genast i kallt vatten. Ta upp och skala. Denna metod gav bäst resultat när Buff élabbet testade äggkokning (Buffé nr 3/2016). Svårskalat? Lite äldre ägg är lättare att skala än de som är alldeles pinfärska. Läs mer om perfekta ägget på ica.se/buff e. 10 10 B UFFÉ 6– 7 • 2016 B UFFÉ 6– 7 • 2016