Buffé 1
Kombucha on tap; Nyttiga shots finns på alla juic
ebarer i LA. fermenterat te säljs som öl. Fett hett i LA Green juice, move over! I hälsotrendernas stad LA är det inne att dricka sina kalorier. Ena drycken efter den andra dansar in på kaféer, kaffebarer och butikshyllor. Text & foto Stephanie Bjelkstam ́ D et nya svarta är svart kaffe. En av de hetaste trenderna just nu i LA är bulletproof coffee. Det består av högkvalitativt bryggkaffe, några matskedar osaltat smör (från gräsbetande kor så klart) och brain octane oil, en så kallad kaprylsyra som utvinns ur kokosolja. Det smörboostade kaffets ikon heter Dave Asprey – en amerikansk Silicon Valley-investerare och high tech-entreprenör. Han uppfann den gyllene formeln efter att ha rest världen runt i jakten på den ultimata hälsans hemligheter. När Asprey besökte Tibet lärde han sig allt om the power of butter. Han upplevde att han fick en helt otrolig energi av deras traditionella jaksmörste under resorna i Himalayas berg. När han kom hem till 20 B UFFÉ 6– 7 • 2016 Kalifornien igen började han undersöka kombinationen men gick över till kaffe i stället för te. I dag driver Asprey sitt nya varumärke Bulletproof med flera avancerade produkter. Det är hippt i New York, och Los Angeles får nu smaka på den gyllene formeln i den första shopen i Santa Monica. En annan cool trend som breder ut sig är cold brew coffee. Kallpressat kaffe finns på varje trendig kaffebars meny och i alla matbutiker på flaska eller burk. Det är kallbryggt, där det malda kaffet får stå och dra i helst 18–24 timmar. Denna metod framkallar fler smaker och gör kaffet lite sötare, eftersom den tar bort garvsyran och bittra oljor. Ännu trendigare och det allra senaste: coldbrew nitro. Nitrokaffe är gjort på kallbryggt kaffe där kvävgas pressats in under högt tryck. Kaffet tappas sedan upp genom en kran för att skapa en mjuk, krämig och silkeslen känsla, liknande metod som används för Guinness öl. Kaffe i all ära, men den probiotiska drycken kombucha – eller the Booch som fansen kallar den – är kanske den snabbast växande dryckestrenden i USA. Det är ett fermenterat te som framställs av ett sötat grönt, vitt eller svart te. Jäsningen lär framkalla probiotiska bakterier, organiska syror, aktiva enzymer, aminosyror och antioxidanter... Detta tusenåriga livselixir, som härstammar från Kina, har associerats med en rad positiva hälsoeffekter. Om man inte väljer att köpa en smakrik kombucha från de amerikanska butikshyllorna finns numer kombucha on tap; allt TRENDSPAN I USA