Buffé 1
Sofia PROVKÖKSANSVARIG Kockknepens mästare Styrka
i Bufféköket: Lika snabb som noggrann – plötsligt står det bara en buffé av provlagade rätter i köket. Får vilken kålpudding som helst att le snyggt framför kameran. Kaxig konditorkreatör som lugnt jobbar upp hisnande tårthöjdare. Smyger in smarta kockknep med spritspåsar, mandolin och palett. Storätare av: Kokos och avokado. Spänd relation till: Kardemumma och bovete. klicka snyggt med spritspase Pizza à la Sofia LÖJROMSPIZZA Skippa västerbottenspajen, satsa på en pizza med samma smaker i stället. Toppa med lyxig löjrom och vackert rosapicklad rödlök. GER CA 20 SMÅ BITAR 1 färdig pizzadeg av surdeg (400 g) 2 ½ dl crème fraiche 2 dl riven lagrad ost (t ex svecia eller västerbotten) 80 g löjrom svartpeppar dillvippor och citronklyftor till garnering RÖDLÖKSPICKLES 1 stor rödlök ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med den picklade löken. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. 2. Skala och skiva löken tunt. Häll över den varma lagen. Låt stå minst 4 timmar. 3. Vispa 1 dl crème fraiche till fast konsistens med elvisp. 4. Dra ut/kavla ut degen och lägg på en bakpappersklädd plåt eller pizzasten. 5. Bred på resten av crème fraichen och strö över osten. Grilla på indirekt värme under lock, eller i ugnen på 225°C, tills pizzan fått fi n färg. Ta ut och låt den svalna några minuter. 6. Skär eller klipp ev pizzan i mindre bitar. Lägg på picklad lök. Klicka eller spritsa ut löjrom och vispad crème fraiche. Toppa med dill och nymalen svartpeppar. Garnera med citronklyftor. Servera genast. B UFFÉ 6– 7 • 2016 27 Ellinor WEBBREDAKTÖR Tidig på veggo Styrka i Buff éköket: Erfaret veggoproff s, med dragning åt raw foodism, men svänger utan förvarning ihop en tung österrikisk knödel. Också bakverkens beskyddare – ett nummer utan något sött är inget nummer. Sätter i sömnen exakta priset på ett kilo morötter på ICA Baronen. Storätare av: Ägg och sambal oelek. Spänd relation till: Rå lök och kyld frukt.