Buffé 1
INNEHÅLL Juni–juli: NR 6–7 • 2016 Mätt, lat & nöj
d… Semester är att slippa laga mat. Nej! Semester är att äntligen ha tid till att laga mat. Eller? Både och, kanske. Jag tillhör defi nitivt både och. Lata fi lmjölksdagar blandas slumpmässigt med långkoksdagar och allehanda utdragna grillorgier. Semester är att slita och Gröna experiment på grillen! svettas med betongblandare och plattläggning men också att ligga lat och nöjd med en lagom bra bok. Och däremellan kanske ett besök hos fadderkossan i Hjo. För mig alltså. Kontrasterna får sommaren att räcka längre. Lång sommar ja. Visst brukar vi lite till mans tjata om barndomens evighetslånga somrar, det evigt fi na vädret etc... Det är som om vi tror att dessa äntligen ska slå in igen. Trots att det inte kommer att bli så vill vi hjälpa till så att den här sommaren ska kännas extra lång. Vi har laddat med en stor, skön mix av recept. Det är allt från växtbaserade glassar till lyxiga pizzabitar med löjrom. »Vi« är den här gången Buff éredaktionens tjejliga. En handfull kostvetare som också kan skryta med kompetenser som kock, konditor, ekonom, maskiningenjör, lingvist, konstnär... Dessutom är det ett gäng som provlagat och redigerat tusentals recept. Jag kan utlova riktigt riktigt bra rätter. Känner mig fortfarande mätt efter allt provätande... Ha en riktigt lång och skön sommar! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se I sommar väljer jag ... HUMLERIKT & NYSKÖRDAT Fritt från... Efter floder av rosé och sommar-bag-inbox-succéer kommer nu en tydlig mottrend – alkoholfritt och lågalkohol. Ölsortimentet har berikats av såväl bra veteöl som riktiga humlebomber. Bäst just nu är vuxenbeska Nils Oscars Alkoholfria och Weihenstephans hefe weissbier (ofiltrerat veteöl), som bjuder på ovanligt friska och fräscha citrustoner. Nyheten High Wheeler från Backyard Brewery med citrus och aprikos överraskar också stort. Fräscha bubblor. Bland alkoholfria viner leder fortfarande champagneexperten Richard Juhlins alkoholfria bubbel. Riktigt iskall med några mogna jordgubbar i blir skumpan en superaperitif! Låt gästerna välja om de vill ha alkohol eller inte. Från landet. Nyskördade frukter, bär och grönsaker kan också användas till alkoholfria drycker med vuxensmak (se sidan 36). Viktigt är att få med syrligheten och hålla ner sötman. Kombucha, alltså fermenterat te som bas, ger en syrlig ton som kan spetsas med allehanda frukter och bär. För mer inspiration, kolla också in de feta dryckestrenderna från Los Angeles på sidan 20. 34 38 40 47 5 8 Sommarspaning Guide till schysta fi rrar. Bär och frukt i bokform. Kvinnliga kockar tar över. Instatävla med mjuka kakor. Därför vill inte folk bjuda hem. Matglada nöjesparker. Midsommarnjutning Matjessill med gulbeta & rågcrunch. Svart quinoasallad med avokado & blåbär. Ägg med lax & rom. Ägg med avokado & rädisa. Deviled eggs. Flarn med sardeller & sparris. Crudité med sesamdipp. Snabbgravad laxtataki. Fransk potatissallad med dragon. Mandeltårta med vaniljrabarber & flädergrädde. 17 18 20 25 26 Sofi as curry Kex & kola i glas. Vattenmelonpizza. Söta pannkaksmuffi ns. Hemgjord limoncello. Citron- & jordgubbsfloat. Tårthöjdare Midsommartårta med vit chokladpannacotta & lemoncurd. Fet dryckestrend I hälsoriktiga LA är det trendigt att dricka sina kalorier. Vi guidar till det senaste. Sommarbål på burk Tonicbål med fläder & rabarber. Buff és sommarfavoriter Kålrabbisallad med äpple & getost. Löjromspizza. Indiska kycklingspett med pärlcouscous & myntaraita. Grillad biff och sparris med burrata & tomatvinägrett. Grillad blomkål med kapris & körvel. Kokoslax. Melonsalsa. Majstortillas. Nice cream Sandwichbitar med björnbär & lime. Smoothie pops med lingon & jordgubbar. Cashew- & kokosglass med chokladsmak. Mango- & passionsglass. Hallon- & jordgubbsglass. Avokadoglass med spenat. Mötet: Daniella Lundh Egenäs Hon är sommelieren som älskar champagne – men även att göra egna alkoholfria drycker som passar till mat. Coola superbowls Harissamorötter med couscous & tahini. Zoodles med het tofu & jordnötsdressing. Lins- & rödbetssallad med chèvre. Slutet sött Snabba bärkakan. Tävla & vinn matpengar. B p B UFFÉ 6– 7 • 2016 ä 3 Bäst a e i Tävla om 50 matcheckar sidan 39 35 recept s o r i g p s moot h