NG Gbg 1
Krog EL BARRIO Magasinsgatan 8, elbarrio.nu 2 Gän
get bakom M2, Magnus & Magnus eller vad de nu heter, kände att det var dags för något nytt på Magasinsgatan. Nytt för dem men inte för göteborgarna. Koncept med fokus på street food från Sydamerika har göteborgare matats med i ett flertal år nu. Vad gör att El Barrio sticker ut i mängden? Inget. Magasinsgatan är som ett åskväder medan de närliggande gatorna är lugnet före stormen. Där är det folktomt men här på tvärgatan till Kungsgatan sitter folk under värmelampor och sippar på sin öl medan andra ramlar ut lite för vingliga. På El Barrio är det färgglatt. Lite har ändrats sedan de gick från Magnus och Magnus till El Barrio. Men mycket är faktiskt sig likt från den tidigare restaurangen. Längst in mot väggen gjord av dörrar sitter mina vänner och väntar. De har beställt in varsin öl. När jag slår mig ner förklarar de att halva menyn inte går att beställa. Istället för en hel meny får vi välja mellan fyra olika sorters tacos. Efter att ha tagit tag i den före detta Paradise Hotel-deltagaren, tillika servitör, för att fråga vad som står på får vi förklarat att det bara är en kock som jobbar idag istället för två. På grund av manfallet har inte kocken i fråga hunnit preppa så mycket som hade behövts. Trots att det inte står vad de olika tacosarna innehåller förutom själva proteinet bestämmer vi oss för fisk, vegetarisk och fläsk. Som “sides” blir det sötpotatis pommfritt med manchego ost och guacamole. För att endast satsa på latinamerikanska rätter är guacamolen inget vidare och nachochipsen, som de kallar tortillas, smakar som Santa Marias egna. Tacosen är inte någon höjdare den heller. Fisken smakar inget. Detsamma gäller tacosen bestående av fläsk. Den riktiga smakexplosionen står förvånande den vegetariska för. Frågan vad den innehöll förutom svamp och troligtvis halloumi kvarstår. Den före detta Paradise-deltagaren dukar av vårt bord och där någonstans bestämmer vi oss för att resan till den svenska versionen av Sydamerikas mat får ha sitt slut. El Barrio bidrar inte med något nytt till Göteborgs krogvärld. Det känns som om de kommer med konceptet tre år för sent för att någon ska springa in jublandes. Öppet: Tis–fre 17–23, lör 17–22. 66 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2018 Bäst just nu BISTRO ODETTE Olivedalsgatan 14B EL BARRIO, FOTO: THOMAS WAL Är du sugen på familjärt och hemtrevligt är det till denna franska lilla bistro som du ska styra dina steg mot. Öppet: ons–lör 16:30–23. BOV Gibraltargatan 20 Med den enkla tanken ”mer pizza åt folket och gärna en neapolitansk sådan” kom BOV in och slog undan bena för alla andra som försökt satsa på pizza. Öppet: tis–lör 17–22. JENIN Magnetgatan 6 KUNGSPORTSHUSETS MATBAR, FOTO: THOMAS WAL KUNGSPORTSHUSETS MATBAR Östra Larmgatan 18, kungsportshusetmatbar.se 4 Inkilad i hörnet där Gamle Port tidigare låg har restaurangen Kungsportshuset Matbar varit öppen i drygt en månad när jag och mitt sällskap stiger in. I en nysatsning från Wallmans Group har hela huset renoverats om ordentligt, FOTO: TOMAS WAL Helt plötsligt fanns det tre Jenin Grill, men den bästa kommer för evigt ligga ett stenkast från den Gambianska moskén och bredvid bilverkstaden. Öppet: mån–tor 11–20, fre 11–21, lör–sön 12–20. och på bottenvåningen huserar nu det som de själva förkortar KPH med det skandinaviska kökets stil och råvaror i fokus. När vi slagit oss ned i den mjukt upplysta lokalen bläddrar vi runt i våra menyer. Ja, bläddrar, eftersom att det är i tidningsform en får läsa om det som bjuds att äta och dricka här. Även en hel del skämt om Kal å Ada och historiebeskrivningar ryms på sidorna som är ganska underhållande. Vi bestämmer oss för att börja med varsin vanlig Pistonhead Lager att dricka medan vi läser vidare, och om den ofiltrerade Mariestads som vi istället serveras är en värdig ersättare orkar vi inte dividera om. På servitrisens rekommendation beställer vi in fyra smårätter istället för en vanlig varmrätt. De fyra rätterna blir grillad isbergssallad, rostad broccoli, gröna bönor med fårost och böckling med inlagd potatis. Själv fastnar jag för beskrivningen av den friterade blomkålen med hasselnötter, grönkål och rökt yoghurt. Medan vi väntar på maten sjunker dock förväntningarna avsevärt när vi tar några tuggor av brödet som förvandlas tillbaka till deg i munnen. Tack och lov så försvinner all tidigare tvivel när det väl dukas upp tills bordet nästan känns överfullt. Smakerna känns rena och spännande i sina väl avvägda kombinationer, och den homage till svenska ingredienser i en nytolkning som utlovades känns mer än infriad. Snapsglasen dukades tyvärr bort lite för tidigt när vi innan maten fick frågan, för en OP som digestif hade verkligen slutit cirkeln för upplevelsen på KPH. Öppet: mån–tor 11:30–01, fre–lör 11:30–03. ZAMENHOF Esperantoplatsen 5 När allt kändes lite tråkigt och trist kom Zamenhof och förgyllde våra vardagar och helger med flipperspel, pokébowls och vin på tapp. Öppet: mån–fre 11–01, lör–sön 12–01. alla dagar 17–23. Felicia Gauffin Jatta felicia.gauffin.jatta@ng.se