NG Malmö 1
Krog NY MAT- OCH DRYCKESFESTIVAL TILL FOLKETS PAR
K Under två dagar i maj intar Folkets mat- och dryckesfestival Parktorget i Folkets park. DET ÄR FÖRENINGEN Skånes dryckesproducenter som tillsammans med med Dryckeshantverket och Matcoma som ligger bakom satsingen och årets upplaga av festivalen är något uppbiffad jämfört med tidigare år. DE AKTUELLA DATUMEN är fredag och lördag 19-20 maj och arrangemanget har fri entré. Åldersgränsen ligger på 18 år, men även personer under 18 år är välkomna i målsmans sällskap. Festivalen är öppen mellan 11-21 både fredag och lördag. KROGNYTT Det senaste från krogens underbara värld. TEXT: REDAKTIONEN LANTMÄNNENS MAGNUS KAGEVIK, FREDRIK SPENDRUP SAMT BRYGGMÄSTARE RICHARD BENGTSSON. SPENDRUPS LANSERAR EN SIGNATURÖL Premiumlagern Spendrups Signatur markerar 100-årsjubileet för familjeföretagets ölproduktion. BURGER KING LANSERAR VEGOMENY Ger sig in i striden om flexitarianerna på riktigt. SVENSKA BK-ÄTARE har länge kunnat avnjuta av en växtbaserad Whopper, men tar restaurangkedjan ett större kliv in i det växtbaserade och lanserar en rad produkter i kategorin. – Lanseringen är ett viktigt steg på vägen i att bli svenskarnas förstahandsval när det kommer till smakrika burgare – oavsett om de föredrar kött eller inte. En av de främsta orsakerna till att burgarfantaster väljer bort växtbaserade alternativ är på grund av smaken. De tror inte att de växtbaserade alternativen smakar lika gott som våra köttbaserade burgare. Men i kombination med smaken av flamegrillat smakar de så gott att konsumenterna inte kommer att reflektera över att de är växtbaserade, säger Mads Billkvam, svensk landschef på Burger King. RESAN GÖRS I samarbete med The Vegetarian Butcher och det kommer exempelvis finnas köttfria varianter på klassikerna på menyn, som exempelvis Plant-based Cheeseburger och Plant-based Royale. Samtidigt utvecklas menyn också med nya varianter av växtbaserade burgare som exempelvis en Plant-based BBQ Whopper och den nu aktuella kampanjburgaren Chili Mayo Lover. 86 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 ÅRET VAR 1923 när Louis Gustaf Herbert Spendrup köpte Grängesbergs bryggeri efter att ha blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på dekalen som pryder den nya pilsnern Spendrups Signatur är från hans ansökan till bryggeriskolan. – Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som VD, vilket känns stort och väldigt kul. Det har också varit viktigt för familjen att uppmärksamma vår historia samtidigt som vi lyfter framtidens råvaror och jordbruk, och jag tycker verkligen att vi lyckats. Detta är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på, säger företagets vd och koncernchef Fredrik Spendrup. FÖRRA VÅREN INLEDDE Spendrups och Lantmännen ett samarbete kring odling av kornmalt enligt Lantmännens program för framtidens jordbruk. Samarbetet innebär att parterna tillsammans odlar kornmalt med hållbara odlingsmetoder. Maltkornet skördades i augusti 2022 och är nu del av familjeföretagets senaste lansering. – Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade klimatpåverkan kan vi nu presentera ett öl som både är hållbart framställt och smakar väldigt gott. Ett öl som representerar Spendrups när vi är som allra bäst, fortsätter Fredrik Spendrup.