STT 1
14 STT Vecka 43 onsdag 26 oktober 2016 TRANEMO BY
GDEN Kimchi, miso, surkål - intresset för syrad mat var stort i Uddebo UDDEBO Workshops i Väveriet, föreläsningar och öppen marknad i bygdegården, servering och konstutställning i Gula huset. I lördags jäste det av levande kultur i hela Uddebo. I bygdegården har föreläsningen om vinäger just avslutats och deltagarna minglar runt bland säljarna på marknaden. En av dem som med stor nyfikenhet undersöker allt som erbjuds, är Tom Olefalk från Boxholm i Östergötland. Tom är sedan länge en företaget av ägarna till Tistelvind, med syrade grönsaker som specialitet. – Festivalen här är ett väldigt kul initiativ med massor av spännande saker. Själv ska han försöka hinna med så många föredrag och workshops han bara kan. – Främst de asiatiska grejerna, det känns nytt och kul. Men en burk av Maria ”Hönsa-Mia” Men om man vill göra sin egen miso? – Det är inte så svårt, men man får skaffa en startkultur. Och så gäller det förstås att ha lite framförhållning. Jästiden är två år! Tim har en egen gård utanför Uppsala. – Jag har hållit på med syrning sedan 70-talet och säljer på torget i Uppsala. Som jag upplever det, växer intresset för syrning stadigt varje år. Ylva Hansen från Vi måste ta tillbaka kunskapen och makten över vad vi äter. YLVA HANSEN Fischers inlagda kantareller lockade också Toms smaklökar. En av dem som Tom säkert lyssnade på med stort intresse var Tim Öhlund från Uppland. Tim är Sveriges misoexpert. – Miso är en japansk buljong gjord på jästa sojabönor eller kikärtor. Resultatet blir som en röra eller pasta, som blandas med vatten eller i såser. Precis som buljongpulver eller tärning. Alingsås har fastnat för att göra egna jästa drycker, som kombucha och kefir. – Vi måste bli bättre på att ta hand om oss och tänka på vad vi får i oss, säger hon och menar att som det är nu, har vi överlämnat vår hälsa till matindustrin. – Och vi får i oss en massa skit, rent ut sagt. Vi måste se till att ta tillbaka kunskapen och makten över vad vi äter. På Ylvas bord finns bland annat startkulturer för vattenkefir. – Vattenkefir är en dryck som är så nära läsk man kan komma i fermenteringsvärlden. Även Ylva har märkt det ökade intresset. – Det sveper en fermenteringsvåg över landet, ja över Misospecialisten Tim Öhlund hade fullt både vid sitt salubord och under sin föreläsning om miso. hela världen. Om jag lägger ut något och hashtaggar fermentering eller ord som har med fermentering att göra, får jag återkopplingar i Australien, Europa, USA, ja överallt ifrån. I bygdegårdens hall finns Uddebos eldsjäl Caroline Bergmann, som guide och hjälpreda. – Så fantastiskt roligt med så mycket folk - och knappast SPF Tranemo på företagsbesök TRANEMO/HÅCKSVIK SPF Seniorerna Tranemo åkte till Håcksvik på två företagsbesök. Första besöket var på AJAB AB i Håcksvik. De har sedan starten för över 30 år sedan specialiserat sig på olika former av vikportar, dörrar, grindar och trappor till industri, lantbruk och privatpersoner. AJAB AB är ett familjeföretag som drivs av bröderna Gustav och Johan Aronsson, sönerna till AJABs grundare. Genom goda kunskaper, kompetent personal och lyhördhet gentemot kundernas önskemål har AJAB AB markerat sig på kartan över pålitliga leverantörer. Företaget har 34 anställda och omsätter 40–50 miljoner kronor per år. Vi fick information om företaget av Gustav Aronsson, som är företagets VD, och sedan följde en rundvandring guidad av båda bröderna. Vi tackade för ett intressant och givande besök. Nästa besök var bokat på Påarps Gård, som är idylliskt belägen i natursköna Håcksvik och som drivs av makarna Anders & Pernilla Mårtensson. Anders, som är sjätte generationen på gården, berättade hur gården utvecklats och byggts ut under årens lopp. Idag erbjuds äventyrsaktiviteter, full konferensutrustning i bra lokaler, nyrenoverad restaurang, hotellövernattning, stuguthyrning och allt från en kopp kaffe på terrassen med en fantastisk utsikt till en smakfull trerättersmiddag. Vi var 50 nöjda SPFare som deltog under dagen och avslutade med en fantastiskt god lunch, som vi alla prisade. Ett stort tack riktades till värdparet. Inskickat av MARIANNE HÖRNQVIST SPF:arna besökte både Ajab och Påarps gård på sin utflykt. FOTO: MARIANNE HÖRNQVIST T v kimchi, koreansk rätt med fermenterade grönsaker, och t h miso, japansk buljong här gjord på kikärtor. någon som jag känner igen. Men av festivalens initiativtagare, Karlien de Temmerman och Stina Kullingsjö, står inte att finna. Kanske är de och lyssnar på Hannes Anderzèns föredrag om japanska natto, jästa soyabönor, eller tar en pausfika i Gula huset, där det också pågår en konstuställning. ANN-LOUISE KJELLNER redaktion@stthuset.com INLAGDA KANTARELLER. lockade yrkesfermeteraren Tom Olefalk till Maria ”Hönsa-Mia” Fischers bord. Maria är en hängiven odlare i Fällhult utanför Uddebo, men tar också tillvara på så mycket hon hinner och kan av vad skogen ger. FOTO: VIAVINGA