STT 1
26 STT Vecka 43 onsdag 26 oktober 2016 VARDAGSLIV
Föreläste om sockrets inverkan SVENLJUNGA Härom veckan kom vetenskapsjournalisten Ann Fernholm till Teaterbiografen i Svenljunga och höll en föreläsning om nutidens höga sockerkonsumtion, och dess effekter på vår hälsa. – Kroppen är som en motor som drivs av vad vi äter, säger hon. Ann Fernholm är i grunden biokemist, och har arbetat som vetenskapsjournalist sedan 2001. Hon har skrivit tre böcker om hur socker påverkar människors hälsa. Föreläsningen i Svenljunga byggde på en av böckerna: ”Det sötaste vi har”, som handlar om hur nutidens höga sockerkonsumtion påverkar våra barn. –Vi skulle ju aldrig drömma om att ge djur den mat vi ger till våra barn. Men när det gäller barnen tycker vi synd om dem om de inte får läsk, godis och skräpmat. Socker kon sumtionen bö rjade öka på 1800-talet. Sedan dess har den i stort sett fortsatt att gå uppåt, tills de allra senaste åren. – Vi hittar massor av orsaker till att äta socker, som Kanelbullens dag och Halloween. Istället tycker jag man ska se socker som en krydda. Att socker är farligt för våra kroppar var forskare i och för sig inne på redan under 1950- och 60-talet, men rönen fick aldrig något genomslag. – Det var en debatt under de årtiondena, som vanns av de forskare som förespråkade att det var fett som var farligt. Sedan dess har man sett på socker som onödiga, men ofarliga, kalorier. De senaste åren har studier dock visat att hög sockerkonsumtion kan få farliga konsekvenser för hälsan. Vitt socker består av sackaros, som innehåller glukos och fruktos. Den senare är svår för kroppen att ta hand om. – Fruktos kan leda till fettbildning i levern och i längden fettlever, något som är en orsak till diabetes. Även cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt demens kan kopplas till en hög sockerkonsumtion, säger Ann Fernholm. Borde man då helt sluta med socker? ”Jag tycker man ska se socker som en krydda.” ANN FERNHOLM – Det finns människor som har extremt svårt att bara äta lite socker. Det blir som ett missbruk, och då bör man undvika sockret helt. Klarar man att bara äta lite socker kan man fortsätta göra det. Om man tränar tål man också mer socker. För två år sedan var Ann Fernholm med och grundade Kostfonden, en fond som vill stärka kostforskningen. – Forskningen inom området var mycket eftersatt på grund av för lite resurser. Vi har fått in pengar till en studie, och håller på att försöka finansiera en till. Vi har nu börjat arbeta med ”företagsvänner”, och söker företag som vill stötta oss. Ann Fernholm anser att kostforskningen är minst lika viktig som till exempel cancerforskningen, som det varje år samlas in stora summor till. – Vi behöver forskning som kommer åt grundorsaken till olika sjukdomar. KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com 59 personer kom på föreläsningen. – Jag är riktigt glad att det blev sådan respons som det blev. Jag vet att fler önskat gå men hade förhinder och andra som i efterhand sagt att de ville kommit på föreläsningen om de vetat om den, säger arrangören Marie Johlbring. FOTO: HEINI PETERS Marie mår bättre efter att ha lagt om SVENLJUNGA/SEX DRE GA Föreläsningen med Ann Fernholm kom till på initiativ av av Marie Johlbring från Sexdrega, som själv upplevt att hon mådde mycket bättre efter att hon slutade äta socker. – Jag har i 27 år haft problem med spända muskler/muskelknutor, spänningar som ofta kunde generera väldigt kraftiga migränanfall. Jag har gjort åtskilliga besök hos vården, naprapater, massörer, sjukgymnast, thaimassage med mera. Det enda som hjälpt Marie är thaimassage och träning, men inget gav någon varaktig behållning. – Träningen blev ett måste för att inte bli dålig, och blev en stressfaktor för mig. För två år sedan provade Marie att vänja sig av med socker, numera äter hon knappt något socker alls. Och spänningarna och migränen har försvunnit. Marie, som tidigare ofta drabbades vid stress kunde nu arrangera föreläsningen i Svenljunga utan att få några men. – Hade det varit som tidigare skulle jag garanterat ha fått spänningar vid ett sådant tillfälle, men nu klarar min kropp av sådant här. Träningen har slutat vara ett tvång för Marie, nu är den istället en positiv del av livet. – Idag tränar jag när jag har tid och lust, jag tycker om att träna och det känns bara roligt när jag har tiden! Maries egna upplevelser är en anledning till att hon ville arrangera föreläsningen. En annan är hennes mammas tragiska öde. – När jag lärt mig om sockrets inverkan på hälsan fick jag en aha-upplevelse gällande vad som hände med min mamma. Hon fick diabetes på 70-talet. På 80-talet kom nya råd om att äta fettsnål kost med mycket kolhydrater, och på 90-talet fick hon rådet att äta nyckelhålsmärkta och lightprodukter. Hon följde alla dietistråd, men mådde bara sämre och sämre. Både kondition och hälsa försämrades radikalt under den här perioden, och år 1993 gick hon bort, 49 år gammal. hälso effekterna av socker gå i arv i generationer. För mig blev det spända och onda muskler, men det kan också visa sig på andra sätt. Marie har två döttrar. Hennes ena dotter, Julia fick en förvärvad hjärnskada för sju år sedan, och Marie har ett stort intresse för kostens betydelse vid funktionsnedsättning och en rehabiliterande hjärna. Jag vill få människor att vakna till. MARIE JOHLBRING – Jag efterlyser att vårdpersonal och dietister tar de nya studierna i beaktande när det gäller människor som har funktionsnedsättningar. När man inte kan röra sig och träna på samma sätt som friska människor kan man inte förbränna den energi som socker och kolhydrater ger. Även för människor med epilepsi har kosten stor betydelse, säger Marie. – Jag har lärt mig att äta som min mamma lärde mig och så har jag en gång lärt mina barn. På så sätt kan – Om en epileptiker kan hålla en jämn blodsockerhalt ska det kunna ge samma effekt som på någon med migrän. Det rekommenderas allt oftare till barn med epilepsi, men nämns sällan till vuxna. Marie tycker det är viktigt att sprida kunskapen hon fått. – Jag vill få människor att vakna till. Vi introduceras för socker redan som spädbarn, så det är svårt för människor att förstå att man kan må bättre av att leva utan socker. Det är dock inte helt lätt att undvika socker, säger Marie. –Det är enkelt att ta bort det synliga sockret, men det dolda sockret är svårare. Det kan ha andra namn på innehållsförteckningarna, och det gör att vi får i oss socker fast vi inte tror det. Föreläsaren Ann Fernholm har varit med och grundat Kostfonden, som vill stärka kostforskningen (se ovan). Dit planerar Marie nu att bidra med en del av överskottet från ett smycke som heter ”Juliahjärtat”. Ett smycke som hennes dotter Julia har varit med att designa tillsammans med Marie. (Historien om Juliahjärtat kan läsas på www.swesmycken.se) – Jag och min sambo hade planer på att starta en egen fond dit pengarna skulle gå, men kom fram till att vi inte orkade. Nu blir det nog så att vi kommer att bidra till Kostfonden, vi känner så starkt för detta! KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com FOTNOT: Marie anordnar gärna fler föreläsningar i ämnet, om intresset blir tillräckligt stort. Marie Johlbring, till höger, bjöd in föreläsaren Ann Fernholm för att tala o