Cirkulera 1
Cirkulera Förbundsdirektör Carina Färm har ordet
Cirkulera Smått & gott från VafabMiljö
Cirkulera EU-medborgare producerar för mycket hush
ållsavfall
Cirkulera Sandhyas Hållbar
Cirkulera Carina Färm bjuder på miljösmart recept
MILJÖMAT CARINA FÄRM LAGAR hållbar husman TEXT: JON FORSLING FOTO: PIA NORDLANDER, BILDN Kärleken till mat och miljön har löpt som en röd tråd genom Carina Färms liv. Nu kombinerar hon de båda i en ny bok. – Jag vill visa att det går att laga klassisk husmanskost utan att använda kött, säger hon. T ill vardags känner vi henne som förbundsdirektör på VafabMiljö, en post hon innehaft sedan 2013. Men Carina Färm, 55, har fler strängar på sin lyra. Under hösten bokdebuterar hon med ”Hållbar Husman”, en receptbok som tar avstamp i hennes livslånga miljöengagemang. – Jag tänkte först att det skulle vara kul att samla ihop familjens recept i och med att alla söner nu flyttat hemifrån. Men sedan kände jag att jag också kunde berätta något viktigt kring mat och miljö, och få människor att inse fördelarna med att äta mer växtbaserat protein, berättar Carina när vi träffas på Gryta avfallsstation i Västerås där hon har sitt kontor. Bokens fullständiga titel är ”Min mamma, mormor och jag lagar Hållbar Husman”, och Carina berättar att boken delvis har sina rötter i glada barndomsminnen från hennes mormors kök i Västerås. – Recepten sträcker sig över fyra generationer, där mina tre söner är den fjärde generationen. Vi har alltid samlats kring maten i min familj, och mina söner fick komma med tips och synpunkter på vilka recept som skulle vara med, säger hon. Läsaren får ta del av recept på allt från olika soppor och mustiga grytor till färsrätter, söta pajer och Carinas mormors kakor. Men det fanns en utmaning när hon skulle sammanställa recepten – två av hennes söner är vegetarianer, och den svenska husmanskosten är som bekant ofta baserad på kött: – Det där har varit en utmaning för mig som mamma: hur lagar man klassisk husmanskost till vegetarianer? Den här boken är en slags ”översättningsbok” där köttet i klassiska husmansrätter är utbytt mot växtbaserat protein, säger Carina. Carina Färm är teknisk doktor inom miljöteknik och har en bakgrund som lärare och forskare i den akademiska världen i många år. Boken är skriven med syftet att nå ut med ett viktigt budskap – att vi alla kan ”rädda jordklotet lite varje dag” genom att tänka på vad vi äter. Boken innehåller därför flera informativa kapitel som bland annat förklarar köttets miljöpåverkan och antibiotikaanvändning vid köttproduktion. – Det är jobbigt att ändra beteenden. Folk som är vana att äta kött har många frågor kring växtbaserad mat – får man till exempel i sig det protein man behöver? Därför kändes det viktigt att ta avstamp i vetenskapen och svara på de frågorna, säger Carina. 10 DET HÄR ÄR CARINA FÄRM Ålder: 55. Bor: Västerås. Yrke: Förbundsdirektör på VafabMiljö. Familj: Sambo och tre vuxna söner. Tre bonusbarn. Aktuell: Med boken ”Min mamma, mormor och jag lagar Hållbar Husman” (Glädjens Akademi). Hon säger att ”Hållbar Husman” är en bok som vill göra det enkelt för folk att lägga om sina kostvanor. – Om man är van att äta kött kan det vara svårt att tänka nytt och veta hur man ska göra. Vill man äta pannbiff ska man kunna fortsätta göra det – fast på ett nytt sätt. l CIRKULERA #3 2019
Cirkulera Du slänger dina gipsplattor – sen då?
Cirkulera Lär känna Ludvig Ericsson
Cirkulera Ny utbildning med fokus på världens milj
ömål
Cirkulera Panta mera med mobilen
Cirkulera Nya taxor 2020 med chans att påverka
Cirkulera Kryss & tävling Med miljövänliga priser
Cirkulera Tips inför höst/vinter
Cirkulera Mobila Återbruket
Cirkulera Hitta till ditt Återbruk