Svensk Golf 1
JOHANNES BROST!!! Namnet på skådespelaren ekar mo
t väggarna i hela Klubb Kuling. Det är musikfrågetävling, och tydligen meningen att svaren ska skrivas ned på papper. Men den medelålders bira-bira-bärsmannen i svart munkjacka är inte helt sugen på att inrätta sig i ledet, efter att det som möjligen kan vara signaturmelodin till tv-serien Rederiet tolkats med de kladdigaste keyboardmattor som kan frambringas. En tidig torsdagsmorgon på Eckerö-linjen blir inte mer intensiv än så. Förutsatt att ingen försöker tränga sig i den oroliga kö till smörgåsbordet som bildas en bra stund före avgång. Båtresan kommer att ta runt två timmar. En fullt tillräcklig tidsrymd för att folk ska hinna köpa tax free-produkter, veva spelmaskin eller försöka mucka gräl med de två luttrade covermusikerna i Bar Kuling. Vi har hållit på så här sedan slutet av 1950-talet. Alltså tagit chansen att lämna Sverige via båt, med den egna bilen uppställd några våningar ner i fartyget. Det var då som bilfärjan SS Viking satte stenen i rullning och fick fler att upptäcka möjligheten att korsa Östersjön över dagen. Så här 65 år senare finns spår av det som kallades för filéturism kvar. Men idag handlar det mest om att inventera båtens butiker, och inte styra stegen mot Mathias Erikssons butik i Mariehamn dit stockholmare vallfärdade bakåt i tiden för att bunkra billig oxfilé. Fast det finns givetvis också andra anledningar till att vi svenskar fortsätter att flöda till ön, vilket understryks av de fiskegäng, cykelfantaster och någon hiking-grupp som dödar tid på olika platser i båten. Jag ser också spridda sällskap där golfkläderna redan åkt på. Någon dryg timme senare anländer vi nästan i synkroniserad karavan till Ålands GK, efter 40 minuter bakom ratten från Eckerös färjeläge. Svenskbollarna med uppskattningsvis 50-åriga män och kvinnor går raka vägen till första tee, efter att de anmält sig i receptionen. Jag bökar mig istället fram och tillbaka mellan parkeringen och omklädningsrummet med klubbor och ombyte. Ute på kUngsBanan står jag ändå som vinnare. Kanske inte sett till det fortfarande nyvakna spe92 SVENSK GOLF | 4 2016 let, utan eftersom jag har fått med banchefen Johan Englund i bollen. Han gick här redan när Jan Sederholm byggde hålen och kan peka ut exakt var en traktor höll på att slukas av sank lera. Johan är också en levande banguide, och förmedlar de spelstrategiska tipsen med myndig åländsk brytning. – Här kan man ta den lätta linjen eller gå den hårda vägen, lyder förklaringen på fyran innan en drive aggressivt drawar över högersidans träd. Kungsbanan är den något tuffare av anläggningens två 18-hålare. Utlagd på kuperad skogsmark, men med en tilltalande variation där sträckningen både lotsar oss genom tajtare och öppnare partier. Pulsen stiger lite extra under avsnittet där hål 10 till 12 möjligen kan vara det närmaste vi kommer ett åländskt Amen Corner. Detta svep inleds på tians mäktigt upphöjda tee, där drivern får ösa loss mot par 5-hålets läckert diagonala fairway. Sedan kommer elvan, där vattnet till höger får risk- och belöningsmätaren att lysa rött i samband med utslaget. Det hela avrundas med ett nästan brutalt par 3 på 190 meter från tee 56, där bunkrarna till höger och vattnet till vänster vaktar den lätt vinklade greenen. ” Kungsbanan är den något tuffare av anläggningens två 18-hålare. Utlagd på kuperad skogsmark, men med en tilltalande variation där sträckningen både lotsar oss genom tajtare och öppnare partier.” men inget av kUngsBanans dogleg-hål visar sig kränga lika mycket som den långa infartsvägen mot Hotell Havsvidden. Ensligt beläget på en av norra Ålands kargaste delar tronar hotellets huvudbyggnad tillsammans med utspridda stugor uppe på klipporna. För många är detta en destination i sig. Den avlägsna platsen inger ett lugn där omvärlden för en stund trängs undan av havets omgärdande närvaro. Havsvidden är också en tydlig markör för hur turismen på Åland utvecklats och uppdaterats. I detta fack ryms satsningar som kocken Michael Björklunds ambitiösa nordiska matsatsning Smakbyn och det lokala mikrobryggeriet Stallhagen. Restaurangen på Havsvidden faller inte heller ur diskussionen visar det sig. Den svagt röda solen som sänker sig ned över havet ackompanjeras där av sikrom och råraka som serveras på ljus träplanka. morgonen efter är jag tillbaka på Ålands golfklubb. Att anläggningen egentligen är belägen på en udde mellan två havsvikar kommer att tydliggöras skarpare under denna förmiddag. Slottsbanans första hål öppnades för spel 1983 och grundlade en stor del av den massiva golfturism som omsätts på ön i nutid. – Vi har runt 20 000 greenfeeronder per år. 70 procent av dessa spelas av svenskar. Och 65 procent av dem är återkommande gäster, säger klubbchefen Åsa Nordström medan hon rattar golfbilen till det kommande inspelet mot fyrans upphöjda green. Det beskedliga par 5-hålet