Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Bockjakt
Svensk Jakt Guldbockarna
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Sprickan i jägareförbundet
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av aktiva hörselskydd
Svensk Jakt Locka rätt på räven
Svensk Jakt Så fungerar hundens doftvärld
Svensk Jakt Jägarnas advokat
Svensk Jakt Dovhjorten
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Älgjakt med två jokrar
Svensk Jakt Förbered bocken för bogmontage
Svensk Jakt Burfällla för grävling
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge-serien
Svensk Jakt Hitta rätt blyfri kula
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Jaktbart vilt augusti
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Vilt på sommargrillen
Läs fler recept på Svenskjakt.se/viltsmak « GRILL
A KÖTTET I OMGÅNGAR, OCH LÅT DET VILA Ett bra sätt att lyckas med viltkött på grillen och få det perfekt rosa är att ta gott om tid på sig och grilla det färdigt i omgångar, tipsar John. 1. Låt köttet bli rumstempererat innan du börjar grilla. 2. Ge köttet en fin yta på grillen. 3. Lägg köttet åt sidan och pensla med smör blandat med lite pressad vitlök. 4. Lägg köttet på grillen en stund igen, gärna lite vid sidan på grillen, och pensla på nytt med vitlökssmöret. 5. Lägg åt sidan och kolla innertemperaturen. 6. Fortsätt så tills du uppnått cirka 52° innertemperatur. GRILLAD RÖDBETSTARTAR MED RIVET RÖKT VILTKÖTT, ROSTADE HASSELNÖTTER OCH SYRAD GRÄDDE ”Min flickvän är vegetarian, därför utgår jag ofta från grönsakerna när jag lagar till oss, och lägger ofta till vilt som krydda på min tallrik”, berättar John Persson. Rödbetstartaren är ett bra exempel på det tänket. Ingredienser: Rödbetor bakade i kolet i grillen Salt och peppar En bit rökt viltkött gärna både rökt och lufttorkat viltkött Rostade hackade hasselnötter Något picklat till exempel fläderblommor som picklats, eller rödlök Till garnering: Örter och blad från skog och trädgård, kolla vad som är ätbart på: skogsskafferiet.se SVENSK JAKT Nr 8 2021 Gör så här: När du grillar annat på grillgallret, lägg samtidigt några hela rödbetor direkt i glöden. Det kan ta allt från 10 till 30 minuter, kolla innertemperaturen med kötttermometern. När rödbetorna har runt 87 graders innertemperatur, tar du bort dem från grillen och låter dem svalna. Skrapa bort det sotigt svarta från ytan, hacka sedan rödbetorna fint och forma till puckar. Rosta hasselnötter i stekpanna och hacka grovt. Lägg nötterna på rödbetspucken. Något picklat: Lite syra är gott till rödbeta. John har lagt fläderblommor i 1-1-2-lag, men du kan ta vilka picklade blommor, lök eller grönsaker som helst. Koka upp 1 del ättika med 1 del socker och 2 delar vatten. Lägg i blommor eller grönsaker och låt svalna. Till garnering: ätbara blommor och färska vilda örter, till exempel pensé, spansk körvel, plister, lönnblommor, löktrav, tagetes, krasse, rosenblad, rödklöver, malva, gurkört, lavendel och maskros. På toppen: Riv det rökta viltköttet över rödbetstartaren. Det kan vara lättare att riva om köttet är halvfruset. Du kan också skiva eller finhacka det rökta viltköttet och strö över. 7. Låt köttet vila minst 5–10 minuter innan du skär det i skivor. FLER GRILLTIPS • Torka köttet innan du grillar det, så att ytan är torr. • Gnid in köttet med rosmarin innan du grillar, det ger god smak. • Lägg några hela lökar bland grillkolen, samtidigt som du grillar köttet. Grillningen ger löken en söt härlig smak. Vid servering, gröper du bara ut innanmätet på löken. • Grön örtolja Mixa olja med kryddgrönt som du har hemma eller hittar i trädgård och skog. Ringla örtoljan över de grillade grönsakerna och servera med grillat viltkött. • Slopa marinader! Det räcker gott med salt och peppar som krydda. 121
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer