NG Malmö 1
Festival NY STREETFOOD-FESTIVAL TAR ÖVER MÖLLAN S
maker och dofter från olika delar av världen tar sig in på Claesgatan när Malmö Gatmat nu ska skapa en ny streetfood-tradition. TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER DET ÄR EN något sliten Hannes Kindeberg vi når efter en helgs arbete i sin egen Foodtruck Fisky Business på Malmö Foodtruck Festival i Magistratsparken. Vilan blir inte långvarig och redan helgen därpå, den 8-9 juni har matmarknaden Gatmat som han själv är initiativtagare till premiär på Claesgatan. NÄR VI INTERVJUAR honom befinner han sig inne på Mitt Möllan Food Court för några sista förberedande möten innan tälten och matstånden slår upp om knappt en vecka. – Jag har varit och tittat över kartorna och listtillståndet som gäller där de olika aktörerna ska stå. Det är som alltid lite förändringar och saker som dyker upp såhär in i det sista, men det är bara roligt, säger Hannes Kindeberg. PREMIÄRHELGEN FÖR MALMÖ Gatmat ligger runt hörnet och tanken är att konceptet ska bli återkommande en gång i månaden under sommaren. Vid det första tillfället kommer totalt tio aktörer 90 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2019 finnas på plats med sin streetfood och till skillnad från många andra liknande event kommer det inte att finnas food trucks på plats. – Att vi är tio stycken känns mycket bra. Det är en lagom start. Vi vill kunna erbjuda hög kvalitet och eftersom vi startat detta på så kort tid är det skönt att ha en siffra som vi kan växa med. Att vi inte har foodtrucks beror helt enkelt på att vi vill att alla ska få möjlighet att vara med. Några är kanske i uppstartsfasen och äger inte en foodtruck och det ska inte hindra någon ifrån att vara med. MATEN SOM KOMMER att säljas har ursprung och inspiration hämtad från hela världen. Det kommer att bli karibiska grillspett, närodlande aktörer, fisk och asiatiskt. Kindeberg, som vill att festivalen ska vara så folklig och inkluderande som möjligt hämtar även sin inspiration från utlandet. – Jag började tänka på det när jag reste och besökte olika platser som erbjöd magiska street food-marknader. Tanken att ”varför har vi inte detta i Malmö?” har slagit mig flera gånger och nu hoppas jag att jag kan vara med och bidra till att det snart finns. DEN FÖRSTA KONTAKTEN togs med Mitt Möllan som är medarrangörer och öppnar sina lokaler för att bistå med logistiska lösningar. På så sätt kan kyld dryck förvaras i garaget och aktörerna som arbetar på marknaden kan använda diskrum på plats. FÖRVÄNTNINGARNA PÅ PREMIÄRHELGEN är höga och därefter är det dags att planera nästa månads tillställning som preliminärt kommer att äga rum helgen den 6-7 juli. – Man kan förvänta sig god mat som tilltalar sinnena. Det kommer lukta, synas och smaka bra. Man ska kunna dra dit och hänga, dricka lite folköl och sitta och snacka. Tanken är inte att folk ska behöva stanna jättelänge, utan att man kommer och tar något att äta och sen fortsätter sin dag med det man planerat. Vi vill vara väldigt opretentiösa, säger Kindeberg och fortsätter: – Vi får se hur det landar och vi hoppas att det kan växa. Jag gör detta ideellt och det är ett event som vi gör på vår fritid. Vi hoppas att det ska implentera en kultur som kan växa och förnya sig själv. Att vi kan så det första fröet. Hur skulle du säga att streetfood-scenen har utvecklats i Malmö? – Den har blivit mycket bättre generellt. Jag var själv med på Malmöfestivalen för första gången 2014 med Fisky Business och det har hänt mycket med de som finns där ute. Många bra restauranger har tagit ett steg ut och vågar satsa på streetfood och i foodtruck-branschen ser vi nya bilar hela tiden. Det är klart, Stockholm har en helt annan marknad, men vi är på god väg i Malmö och vi behöver absolut inte skämmas. Många är fullbokade och måste tacka nej till bokningar eftersom man redan varit uppbokad. Det har vi på Fisky Business fått erfara själva och det visar att intresset är stort.