Svensk Golf 1
UT Toppform Grovt bröd. % Färskpressad. Mer prote
iner! Grunda med bra frukost. Minska på kolhydrater. Bra fett. % Sockerstinna bars. Energifattig. Gott i bagen. Landslagskocken om hur du väljer rätt i kiosken Korv med bröd, macka, kaff e och ÄT BÄTTRE PÅ GOLFBANAN bulle, chokladkaka. Vi svenskar gillar kiosken som efter nio hål väntar med lockande utbud. Men hur bra är det vi äter egentligen? Toppform kollade med Svenska Golff örbundets landslagskock Tom Forsberg för att ta reda på vad kroppen behöver på banan. – Många har med sig en banan i bagen, men det räcker inte för en hel rond. Det bästa vore att komplettera med naturella nötter och torkad frukt, säger han. Forsberg har själv jobbat i golfrestaurang på Eskilstuna GK, och där försökte han hitta en kombination mellan det han tyckte var bra och det golfarna frågade efter. – Rent generellt tycker jag att vanliga golfare äter mer snabba kolhydrater än de behöver, som club HALLÅ DÄR… HENRIK STENSON Nyligen tvåa i The Open. Vilket är ditt bästa tips på alternativ träning för att hålla sig skadefri? 30 SVENSK GOLF | 8 2013 – Jag kör styrketräning/smidighetsträning för att hålla kroppen i bra skick och för att försöka balansera upp olikheterna mellan vänster/högersida samt delar av kroppen som är olika starka. Det fi nns ju massor av olika grejor att pyssla med där det både ger träning och nöje men min tid är lite begränsad vad gäller sådant. Jag gillar tennis, cykling och mountainbike, men det blir väldigt sällan. Tom Forsberg vet vad golfare behöver äta för att prestera max. sandwich, pasta och hamburgare. Han jämför med hur landslagen äter. Där är det fokus på bra frukost med gröt, ägg och färskpressad juice. Till lunch är det mycket kolhydrater och till kvällen är det mer proteiner. Vad skulle du råda golfarna att skippa? – Kexchokladen, läsk, sportdrycker med mycket socker. Många köper bars, men jag tror inte de vet hur mycket socker det är i dem. En korv med bröd kan ju inte skada, speciellt inte med grovt bröd, eller…? – Korven är inte särskilt bra. Den innehåller inte mycket kött, och grovt bröd gör ju varken till eller från. Den som inte faller för förslaget om torkad frukt och nötter kan välja en grov smörgås med bra pålägg, tipsar han. Klassisk köttbullemacka är bättre än mycket annat i kiosken. Läskande men sockerbomb. Vi tar i runda slängar 10 000 steg under en 18-hålsrunda och under en säsong får fötterna alltså slita hårt. Hur gör man för att ge fötterna bästa stöd? – Ett par bra skor är viktigt. Inte så förvånande men lika gott för det! Trenden att golfskorna går mot mer gympaskoliknande är positivt. Både främre och bakre fotvalven får stöd och dämpning, och ett yttre mjukare hölje är positivt så länge det inte påverkar stabiliteten, säger fystränaren och sjukgymnasten Dan Salomonsson på Idrottsmedicinskt Center i Malmö. Vilken typ av sulor bör man ha i golfskorna? – För många golfare kan det räcka med ett enkelt förfabricerat komfortinlägg, för andra ska ett formgjutet korrigerande inlägg till. De fl esta proff s väljer att formgjuta inläggen för att få optimal passform. Hur tränar man fötterna för att klara alla år av golfspel? – Allsidig och alternativ träning är positivt, allt från jogging till gympa! Utfallssteg, knäböjvarianter med mycket inslag av balans är bra träning även för fötterna. Tåhävningar i trappa och stå på balansplatta är andra enkla övningar. efter varje slag. Nu kan jag ta en slurk extra fl askhållare på golfvagnen, så att man inte riskerar att dricka för lite på banan. Läsaren Sven Berg tipsar om att montera Vill du också tipsa? Mejla toppform@golf.se {Citatet } REDAKTÖR: KARIN KLARSTRÖM karin.klarstrom@golf.se SÅ SKONAR DU DINA FÖTTER ©GETTY IMAGES ©ALL OVER PRESS ©ALL OVER PRESS