STT 1
GÄLLSTAD BYGDEN GÄLLSTAD | KÖTTKULLA | MARBÄCK |
RÖSHULT | TORSBO | VEGBY | GRÖNAHÖG REDAKTÖR: YLVA HIDENG · 0325-479 63 Martins hörna nyöppnad i Fabriken GÄLLSTAD I slutet på juni var det nyöppning för Martins hörna i Fabrikenhuset. Fiket har stått tomt sedan i våras men ska nu vara öppet hela sommaren. På menyn står fika och lättare luncher. – Vi jobbar här under sommaren, sedan vet vi inte hur det blir, säger Lisa Skattberg. Hon är tillsammans med Felicia Henningsson de ansikten som kunder kommer att möta hela sommaren på fiket i Fabrikenhuset i Gällstad. De delar på arbetet och har öppet vardag såväl som helg precis som affärerna i området. Det var i våras som tidigare fiket Din hörna lade ner. Sedan dess har det varit tomt i kafédelen. Tjejerna såväl som flera som arbetar i affärerna runt omkring tycker det är bra att det öppnat något igen. – Det luktar gott när man kommer in och ser trevligare ut när det står grejer på diskarna, säger Felicia. Också kunderna som kommit förbi under öppningsdagen, onsdagen den 28 juni, var nöjda när de tackade för sig. Två damer berömde pajen de ätit innan de gick in i den närliggande affären. Fiket serverar fika och lättare luncher och på glasdisken står bakverk av allehanda slag och lockar, redo att ätas. Båda tjejerna är överens om att det är ett roligt sommarjobb de har fått. – Det roligaste är att vi är självgående och att den ena dagen inte kommer bli den andra lik, säger Lisa. – Det var väldigt roligt att få ställa upp alla saker och spännande att se vad som finns, säger Felicia. De tycker att det känns bra att alla kunder varit så nöjda. – Det såg så tomt ut här förut, nedsläckt och mörkt. Nu ser det mer levande ut igen, säger Lisa. Josefine Härngren, handelsstrateg i Gällstad, är också glad att fiket är igång. – Nu luktar det äntligen kaffe och kanelbullar när man kommer in i Fabriken igen, säger hon. Bakom satsningen står Fabrikenhuset och det är ägarna av huset som också driver fiket. Med på ett hörn Lisa Skattberg kan bara jobba under sommaren. Till hösten åker hon till USA som au-pair. Felicia Henningsson börjar andra året på gymnasiet till hösten. – Men jag jobbar gärna på helgerna till hösten om fiket fortsätter, säger hon. FOTO: YLVA HIDENG finns Birgitta Göthager. Hon jobbar på GY butiken/ Ivanhoe källaren som ligger precis intill fiket. – Det är jättepositivt för oss som butiker att Martins hörna har öppnat. Vi märker att kunderna är glada och många besökare räknar också med att det finns möjlighet att dricka kaffe i huset. Hon har hjälpt till att ordna med personal och att få fiket öppnat. – Det här är en tillfällig lösning, ägarna ser helst att någon tar över och driver fiket själv, säger Birgitta. I nuläget står det bara klart att Martins hörna är öppet till och med vecka 33. Det kommer alltså gå att fika där under Gällstaddagarna 19-20 augusti. – Målsättningen är att vi under augusti ska hitta en lösning även för fortsatt öppetthållande, säger Birgitta Göthager. YLVA HIDENG ylva@stthuset.com Olivia och Gitta har gjort 70 liter glass och handskalat citroner. GLASSIGT VÄRRE. Gitta och Karl-Otto Trawniczek och Olivia Alf på trappan till glasshuset. Paret kommer ursprunligen från Tyskland där Gitta var lärare och Karl-Otto diplomingenjör. – Sverige ropade på oss, säger Gitta om flytten norrut. FOTO: YLVA HIDENG – En halvliter av vår glass väger 500 gram. Fabriksproducerad glass väger hälften för att det är så mycket luft, säger Gitta. Glass i stora lass på nytt glasskafé GÄLLSTAD Den 1 juli öppnade Borrarps gårdsglass portarna till ett glasskafé på Intorps Säteri utanför Gällstad. Öppet lördag och söndag till slutet av september. – Vi serverar glassbakelser, kulglass och lyxbägare vars smak varierar, säger Gitta Trawniczek, ägare tillsammans med sin man Karl-Otto. Idag har de tillverkat ungefär 70 liter glass. Intorps Säteri arrenderades tidigare av familjen Trawniczek. När det blev till salu för några år sedan köpte de gården. Redan då hade Gitta tankar på att starta glasskafé. För två år sedan flyttade de Borrarps gårdsglass, som de tidigare drivit på gården Borrarp i Dalstorp, till Intorps Säteri. Idag sker all glasstillverkning på Intorp. – Det blev för trångt uppe på Borrarp, vi behövde större lokaler, säger Gitta. De har renoverat en av flyglarna på Intorp och strax före sommaren stod det klart. Den 1 juli öppnade glasskaféet, första helgen hade de runt 50 besökare per dag. Ska ni byta till Intorps glass istället för Borrarps glass? – Nej, det kommer vi inte att göra. Folk känner till Borrarps gårdsglass. Och mjölken vi använder kommer fortfarande från Borrarp som nu drivs av vår son. De försöker ta sina råvaror från närområdet och glassen är helt fri från färgämnen. Totalt finns det närmare 50 olika smaker, en del av dem anpassade efter säsong. Efter mitt besök på Intorps Säteri ska Gitta ut och plocka fläderblommor för att göra flädersorbet. – Det är roligt att vi har så många möjligheter att experimentera med glassen. Olivia Alf, från Dalstorp, sommarjobbar på Intorp. – All glass provsmakas innan den säljs, jag kallar mig själv proffssmakare. Hon tycker att det är roligt både att möta kunderna i glasskaféet och att tillverka glassen. – Jag tröttnar aldrig på glass. YLVA HIDENG ylva@stthuset.com