Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Harjakt i skärgården
Svensk Jakt Ögonblicket: Fjällälgen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Bakpasset på fars dag
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av sex snödräkter
Svensk Jakt Vildsvinets år
Svensk Jakt Svenska vapenklassiker
Svensk Jakt Andabudet
Svensk Jakt Redskapsboden
Svensk Jakt Bygg en spångflotte
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Ljusets brytning påverkar skyttet
Svensk Jakt Flexibelt skjutstöd
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Julgoda viltrecept
VILTSMAK Text, recept och foto Lena Runer. och så
att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med en marinadspruta. Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick! Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag. Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre– fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan. Kokning av skinkan 1 gul lök 1 morot 2 lagerblad 4 kryddnejlikor 4 kryddpepparkorn 2 öl, gärna mörk Vatten JULSKINKA AV VILDSVIN Vildsvinsskinka är ett intressant alternativ till den vanliga julskinkan, men det gäller att förbereda gästerna på att den här skinkan är helt annorlunda! Vildsvinsskinkan har mer smak, mörkare färg och lite grövre struktur än traditionell julskinka. Att rimma med nitritsalt är ett sätt att få vildsvinsskinkan mer lik vanlig julskinka till utseendet. Steksnöre eller nät Bind upp skinkan med steksnöre, för att få en jämn fin form. Du kan också trä nät över den urbenade skinkan för att hålla ihop den. Fråga i livsmedelsbutikens köttdisk om du kan få köpa en bit nät. Hela skinkan, eller delar? Om du har en väldigt stor vildsvinsskinka, kan det vara klokt att ta bort någon del av skinkan för att minska storleken. En stek består ju av fem delar: ytterlår, innanlår, rulle, fransyska och rostbiff. Skär försiktigt efter hinnorna, och ta bort fransyskan och kanske rostbiffen, innan du nätar vildsvinssteken. Rimma tre–fem dygn innan kokning Rimma vildsvinsskinkan med 86 Om skinkan är väldigt stor, skär bort någon stekdetalj (följ hinnorna) och bind eller näta. Med en marinadspruta går rimningen snabbare och rimlagen kommer in i köttet bättre. Nr 12 2020 SVENSK JAKT antingen vanligt hushållssalt eller med nitritsalt. Nitritsalt har en viss konserverande effekt och gör framför allt köttet mer rosa så att skinkan får ett aptitligare utseende och blir mer populär på julbordet. Vanligt hushållssalt ger gråare skinka, men är kanske hälsosammare? En kompromiss är att blanda till exempel 1/3 nitritsalt och 2/3 vanligt salt. Rimlag Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka: 2 liter vatten 2 dl nitritsalt (kan beställas via webb shoppar) eller vanligt hushållssalt, eller valfri blandning av båda! 2 tsk druvsocker Blanda ingredienserna till lagen (den behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen. Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker: sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innertemperaturen är 68 grader. Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen. Griljering 3 msk grovkornig senap 2 äggulor 2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet) 0,5 tsk malen kryddpeppar Sätt ugnen på 200 grader. Blanda senap, ägg, 2 msk ströbröd och kryddpeppar. Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga. Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd. Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar cirka tio minuter.
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer