Buffé 1
BUSENKEL! TUNNBRÖDSSNITTAR MED RÄKRÖRA Piffa till
en färdig räksallad. Voilà – värsta lyxtugget! GER CA 35 STYCKEN Blanda 1 ask räksallad (ca 350 g) med 100 g små, skalade räkor, 2 msk strimlad gari (inlagd ingefära) och 1 tsk sesamolja. Fördela räkröran på ca 35 bitar tunnbrödschips eller hårt tunnbröd. Strö över ¼ finklippt noriark och 1 ½ msk rostade sesamfrön. Garnera gärna med färsk koriander. Goa bitar! PAJ I LÅNGPANNA MED TRE OSTAR Paj och sallad i ett! Tjusigt att bjuda på i mindre bitar. Hungriga gäster får bara ta fler, helt enkelt. GER 30–35 SMÅ BITAR 225 g kallt smör 4 ½ dl vetemjöl 1 stort ägg 2 msk iskallt vatten FYLLNING 2 askar ricotta (à 250 g) 4 dl vispgrädde 300 g riven lagrad ost (t ex präst eller västerbotten) 2 krm kajennpeppar 4 ägg salt, nymalen svartpeppar DRESSING 1 msk färskpressad citronjuice 2 msk äppelcidervinäger 2 krm flingsalt 2 msk honung ¾ dl rapsolja TOPPING 3 fasta päron 1 påse blandad sallad (ca 125 g) 150 g gorgonzola 1 dl grovhackade hasselnötter (gärna rostade) GÖR SÅ HÄR: 1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda smör och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. 2. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm, så att den täcker botten och kommer upp över kanten. Nagga med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 225˚C. 4. Klä kanterna på långpannan med folie. 5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien efter 10 minuter. 6. Fyllning: Blanda ricotta, grädde, riven ost och kajennpeppar i en bunke. Rör ner 1 ägg i taget. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 7. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat och pajen har fått fin färg, ca 40 minuter. Ta ut och låt vila i rumstemperatur ca 1 timme, så den sätter sig och hinner svalna. 8. Dressing: Vispa ihop ingredienserna till dressingen. 9. Topping: Skär päronen i tunna skivor. Blanda med lite av dressingen. Skär pajen i mindre bitar, ca 6 x 6 cm. Toppa varje bit med salladsblad, päron, gorgonzola och hasselnötter. Skeda över lite dressing, servera resten vid sidan av. B UFFÉ 11 • 2016 27 För alla finns vid respektive recept på ica.se/buffe.