Buffé 1
24–7 Recept & styling Ylva Bergqvist Foto Lennart
Weibull Illustrationer Annika Huett Gött mos x 3! Koka en stor omgång rotisar och mixa till rotfruktsmos. Ät nylagat med köttbullar första dagen. Resten blir till ytterligare två middagar! ROTFRUKTSMOS Varning för lätt skalkramp. Men det är det värt – vi lovar! GER CA 2 ½ LITER MOS 1 ½ kg potatis 400 g morot 300 g kålrot 300 g palsternacka 300 g rotselleri 2 dl visp- eller mellangrädde 75 g smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar. 2. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.Häll av vattnet. 3. Mixa med grädde och smör till ett fl uffi gt mos. Smaka av med salt och peppar. GYLLENE FISKGRATÄNG Fisk och spenat under rotfruktstäcke. Panko ger gott krisp. FÖR 4 PERSONER ca 8 dl rotfruktsmos 300 g frysta torsk- och laxtärningar 65 g babyspenat MED KÖTTBULLAR & SIRAPSLINGON Easy peasy dinner när moset väl är klart! FÖR 4 PERSONER ca 8 dl rotfruktsmos 500 g färdiga köttbullar 250 g frysta, tinade lingon 3 msk lönnsirap smör GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda lingon och lönnsirap. 2. Stek köttbullarna i smör. 3. Värm ev rotfruktsmoset. 4. Servera med köttbullar och lingon. 2 dl smaksatt crème fraiche (t ex paprika & chili) ½ dl panko (japanskt ströbröd) 2 msk hackad persilja rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg spenaten i en ugnssäker oljad form. Lägg på frysta fi sktärningar och krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar. ROTFRUKTSPLÄTTAR Potatisbullar fast snäppet godare. FÖR 4–6 PERSONER ca 8 dl rotfruktsmos 3 ägg 2 dl vetemjöl 1 chili (t ex spansk peppar) 1 förp kokta svarta bönor (380 g) 150 g fetaost olja 3. Klicka ut crème fraichen. Klicka (eller spritsa) moset runt om fi sken. 4. Blanda panko, persilja och 2 msk olja och strö över fi sken. 5. Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter, tills gratängen har fått fi n färg. GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda rotfruktsmoset med ägg och mjöl. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Skölj bönorna och låt rinna av. Smula fetaosten. 3. Blanda ner chili, bönor, fetaost och 2 krm salt. 4. Värm rikligt med olja i en stekpanna. Klicka ut smeten till 25 plättar och stek några minuter per sida, tills de får fi n färg. 5. Servera gärna med en sallad, limeklyftor och en yoghurtsås. Lyxa till moset ytterligare och toppa med brynt smör, som fått sällskap av några salviablad mot slutet av bryningen. Gott till viltkött och lamm. mosigt! B UFFÉ 11 • 2016 9