NG Öresund 1
Krog Malmö Bäst just nu Det asiatiska köket är st
ändigt ett populärt alternativ världen över och föga förvånande även i Malmö. Men vad har stan att erbjuda? Vilka av de gamla godingarna håller fortfarande och vilka nytillkomna höjer ribban? GREEN MANGO Ystadgatan 10 Tjugofemman med kyckling eller tofu har personligen varit en favorit sedan jag gick i mellanstadiet känns det som och faktum är att Green Mango på Ystadsgatan alltid håller fanan högt för det thailändska köket. Det är en bit ifrån Michelin men en alldeles ypperlig kombination av Möllanmys och goda smaker. VEGEGÅRDEN Rörsjögatan 23 Enligt många en lunchfavorit i stan som lockar framförallt vegetarianer och veganer. Kanske inte alltid det lättaste att hitta hit, för det ser inte mycket ut på utsidan. Inte på insidan heller, men maten är alltid riktigt gott. Klassisk buffé men med fokus på det vegetariska. NOI’S CAFÉ & DELI Friisgatan 3 Vietnamesisk street food-lunch som heter duga mitt emot McDonalds och köpcentrumet Triangeln. En liten oas för den som spenderat tid i centrum och ett ställe att söka upp om man kommer utifrån och vill ha god vietnamesisk lunch. Sommarrullar och goda baguetter. En svårslagen kombination. QUAN Mäster Johansgatan 15-17, elite.se 3 Efter en rekommendation om ”helt fantastisk ramen” ifrån en säker källa tog vi oss ner till den helt nyöppnade restaurangen Quan på Mäster Johansgatan en fredagskväll för att se om förväntningarna gick att möta. Dumt nog hade vi inte bokat bord, men tänkte att Malmöborna inte riktigt fått upp ögonen för den asiatiska nyheten ännu. Fel hade vi, men efter ett trevligt bemötande och en drink i den välsorterade, mörkt och lite lyxigt upplysta cocktailbaren bestämde vi oss för att helt enkelt inta middagen vid barstolarna. Restaurang Quan kom egentligen till i samband med att hotellkedjan Renaissances hotel på adressen köptes up av Elite Hotels i februari, varpå man bestämde att göra om den tidigare restaurangen Rosen Bar & Dining till något nytt. Quans meny har ett östasiatiskt koncept och vid rodret för restaurangen står krögaren Henrik Siebert som vi känner igen från bland annat Izakaya Koi på Lilla Torg. Men, åter till baren och där vi innan maten beställer varsin cocktail från den asiatiska menyn med namn från Harakiri 82 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2018 till Konnichiwa. Själv väljer jag en Tonka Tanka vars namn betyder ”kort dikt” på japanska enligt menyn och mitt sällskap beställer in en Wakô. Den förstnämnda som bygger på bourbon och japansk bönsirap och citron är en lagom sur och smakrik upplevelse som är alldeles utmärkt att sitta en stund med. Wakôn bygger på japansk umeshu-rom, falernumsyrup, mörk rom och färskpressad limejuice. Även den, högklassig och med hög långdrinkpotential. Värt att nämna är att alla cocktails kostar lika mycket – 139 kronor. När det kommer till maten så är Quan som tidigare nämnt inspirerat av det östasiatiska köket och menyn består av ett flertal olika rätter där man rekommenderas att välja mellan två eller tre rätter per person och hungrighetsgrad. Eftersom vi är två stycken och ganska hungriga vid tillfället beställer vi in Tuna Tataki (109 kr), Spicy Shrimp Tempura (119 kr), Beef Cheddar Roll (109 kr), Chicken Bao Slider (89 kr) och Shake No Sake (179kr). Till dricka, två japanska ”stor stark” i form av Asahi (59 kr). Matupplevelserna varierar. Ingenting är på något sätt dåligt men några av rätterna skulle vi inte bli förvånade om vi blev serverade på exempelvis Pinchos istället och det motsvarade kanske inte riktigt förväntingarna. Däremot faller smaken lite olika in hos oss båda och personligen faller jag pladask för den friterade kycklingen på ångat kinesiskt bröd och srirachamajo och mitt sällskap tyckte bäst om Shake No Sake, en sushivariant med lax, hjärtsallad stekt i rökt smör, sake, soja och syrad rödlök. Två rätter av helt olik karaktär och det må sägas – menyn är bred. Men om vi ska landa i ett helhetsintryck så går Quan ifrån fredagskvällen med ett godkänt betyg. Den mörka, urbana, lyxigt upplysta miljön, personalen och drinkutbudet bidrar till några av pluspoängen. Maten får klart godkänt, men inte mer. En del på grund av priserna där man faktiskt kan gå till just Pinchos och få in en inte allt för olik meny till betydligt billigare peng. Öppet: mån-fre 11.30-14 samt mån-tors 17-00 (kök till 22), fre-lör 17-01 (kök till 23), sön stängt. RESTAURANG ASIEN Ystadsgatan 17 Det råder många delade meningar om Restaurang Asien, grannen med Green Mango, på Ystadsgatan. Ett klassiskt Malmöställe som aldrig ekar tomt på kvällarna. Personligen är jag svag för både sommarrullarna och deras citrongräskombinationer. Och för en som gillar nostalgi är det positivt att man inte ändrar inredningen. SAKANAYA Smedjegatan 4 Ett nytt tillskott på Möllevången som överträffat alla förväntningar där det ligger insprängt bland falafel och pizzerior längst ner på Ystadsgatan. Med stor kärlek till maten och en bred meny har Sakanaya inte bara fått fina recensioner i Nöjesguiden, utan även blivit en av de mer populära restaurangerna i stan. FILIP BEIJER filip.beijer@ng.se