NG Malmö 1
FRIDA LUND FRÅN A TILL Ö Bakom varje kvinnlig mat
kreatör står tusentals 20-30-nånting tjejer som bryner smör och hackar sofritto så att ligamenten går sönder. Frida Lund var kanske en av oss en gång i tiden, men sedan ett par år tillbaka är hon en av dem, matkreatörerna. TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH J ag har stämt lunchträff med Frida Lund på Urban Deli Nytorget för att prata vin – dels Fridas senaste projekt Vin-tv som snart får sin andra säsong, dels hennes kommande vinbok. Det förstnämnda är en kul och välproducerad youtubeserie som Frida Lund tagit fram tillsammans med producenten Amanda Nordlöw och Gastro PR:s grundare Elina Gregor. I avsnitten gästas Frida av mer eller mindre vinintresserade kända personer och dricker, provar, pratar vin. – Så här säger säkert alla men den här säsongen är mycket bättre. Vi har tagit så mycket lärdomar från första säsongen. Jag har aldrig gjort några programledargig, eller jag har gjort några smågrejer, men jag vet egentligen inte hur man gör. Förra gången körde jag bara på. Jag har försökt tänka på vad jag kan göra bättre, och vi har sjukt mycket roliga gäster. Vi spelar in på Lykke och lokalen är magisk. Vi hade en scenograf den här gången och det blev så sjukt fint. Vi alla som grundat den jobbar gratis för att kunna betala för att det ska kännas som ett riktigt program. ANDRA SÄSONGEN AV Vin-tv får precis som föregångaren fem avsnitt. Bland gästerna finns Kakan Hermansson, Sofia Wood och Jason Diakité & Joel Åhlin. – I ett avsnitt kommer Emma Molin och Hanna Dorsin, vilket är mina stora idoler. Jag var sjukt nervös och jag började också pitcha en Grotesco-scen för dom. Hannah Widell, Amanda Schulman och Caroline Ringskog Ferrada-Noli är med i ett avsnitt. Det var en jävligt rolig kombo faktiskt. Det känns som ett väldigt lustfyllt projekt. – Det är det verkligen, hundra procent. Vi ska till Frantzén imorgon och det är vårt firande, vår lön för de här två säsongerna. Det är så himla kul att göra det med Amanda och Elina för jag har länge haft massa tankar och idéer men inte kunnat konkretisera dem. Sedan kom de och gjorde excelark och grejer, vilket jag är helt oförmögen till. Jag hade aldrig kunnat göra det här utan dem. Att jobba ihop med andra kvinnor är så jävla lustfyllt. Man är så inrutad i att tjejer inte ska vara tre, att det blir konkurrens och så, vilket hundra procent inte stämmer men som sitter lite i ens ryggrad för att man hört det hela livet. Det är så kul att det inte är så och jag önskar att fler kan starta upp liknande projekt med andra kvinnor. Hur kommer det sig att du gjorde detta med Elina och Amanda? – Jag stod och signerade böcker på mitt förlag Mondial i höstas. En av ägarna, Olle, stod och snackade med mig och då var det redan bestämt att jag skulle skriva en vinbok och han bara “men vad vill du göra mer då?”. Jag sa att jag skulle vilja göra något på Youtube och han föreslog att jag skulle träffa hans fru som är tv-producent. Jag tänkte att det är sånt som man bara säger, typ: “Vi borde ta en aw” men så blir det inte av. Det tog typ två dagar och sedan fick jag ett sms av Amanda. Vi drack vin på Matateljén och jag berättade om min luddiga idé – typ “Vad kul det vore om folk kunde få lära sig om vin på ett snällt sätt”. Sedan kom vi på att vi behöver ett pr-geni som kan ta in pengar, och jag kände Elina sedan innan. Vi träffades alla tre och så kändes det som att det klickade direkt. FÖR ETT PAR år sedan startade Frida facebookgruppen Vinhaggorna för att ha ett mysigt forum att diskutera vin i. – Det är så jävla roligt att kunna något om vin, man känner sig så cool. Jag vet vad jag tycker om, bara det är så härligt. Jag har verkligen förstått att det är en så stor tröskel för folk, för man tänker att man måste kunna allt för att hävda sig. Jag vill bara kicka in de dörrarna. Jag menar inte att just jag har skapat någon förändring, men i Vinhaggorna känns det som att folk vågar ta för sig mycket mer och inte är rädda för att säga vad de tycker. Man behöver inte vara expert i ett ämne bara för att kunna snacka om det. Varifrån kommer ditt eget vinintresse? – Jag har alltid tyckt om att dricka – först att gå ut som 18-åring, sedan när man blev lite äldre för det sociala, men jag hade alltid valt det billigaste, typ husets bubbel och skitit i vad det faktiskt är. Vid ett tillfälle för ungefär tio år sedan hade jag gjort löjromspizza till mig och min man. Vi visste inte hur man matchade mat och vin och skiter i det än idag, men han kom ut med en pinot noir från NR 4, 2021 | NÖJESGUIDEN 23