NG Sthlm 1
Krog verkligen. Den enda utmaningen är egentligen
samma som på Sixten & Frans, att det är väldigt små bakutrymmen. Hur stor plats kommer bardelen att få ta? Simon: I första hand vill vi lyfta köket, men sen vill vi såklart att det ska vara en bar att räkna med. Hela tanken är att det ska bli en middag som aldrig tar slut, snarare än att det blir klubb. Anton: I lördags var det i och för sig dans fram till två. Det är ganska skönt att inte behöva oroa sig för grannarna längre. Ska vi prata lite om menyn, det är mellanrätter. Anton: På Sixten körde vi trerätters, och jag kände väl från början att vi skulle göra det även här. Det är så sjukt trendigt med mellanrätter att man nästan är less på det. Samtidigt är det så nice att kunna prova mycket på menyn, så vi landade till slut i det. Och köket får lite mer frihet i och med det, så det känns bra. Simon: Det är väl typ en modern bistro. Men vi vill undvika att nämna ordet bistro, så modernt nordiskt kök känns bättre. Råvarorna går i svensk säsong. Anton: Bra käk, rena smaker. Ni känns rätt varma i kläderna redan? Simon: Vi har bott här i princip dygnet runt en månad, men nu sitter det ganska bra faktiskt. Första helgen var pang på löningshelg, så det var ett eldprov. Anton: Jag hade inte lyft en tallrik sedan i maj, så det fanns absolut lite hjärnspöken. CALLE P HAR ÅTERUPPSTÅTT I våras stängde Sixten & Frans på Kungsholmen för gott. Eller nästan, för en fortsättning var redan planerad. Nu har trion bakom den populära krogen istället tagit över lokalerna som senast varit Bistro Berns, och återupplivat det tidigare namnet Calle P – som övergavs i slutet av 90-talet. TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: NIKLAS NYMAN TRION BESTÅENDE AV Anton Surtell, Axel Ohlson och Simon Ramn Alenius har alltså tagit sitt pick och pack och flyttat in till centrum. Deras nya hemvist, som har utsikt över Nybroviken består av matsal, bardel och en uteservering i trädgården. Det är också precis där jag träffar Anton och Simon över en lunch. Anton: Det är tydligt att vi har kommit till en lokal och ett område som drivs av traditioner och har många stamgäster. Det är såklart roligt, men också en utmaning såklart. Idag på lunchen var säkert hälften gamla Bistro Berns-stammisar. Simon: De allra flesta var nöjda, och de som inte var det var väldigt tydliga med att de saknade något specifikt, som kalvlevern. 70 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2018 DEN SOM VARIT på Sixten och Frans kommer att känna igen sig i meny, känsla och atmosfär. En stor del av personalen har också flyttat med. Simon: I stort sett hela gänget har följt med, vilket gör att vi redan är ett otroligt inkört team. Anton: Det är skönt, att man kan fokusera på produkten direkt och hur logistiken ska funka här. Simon: Tryggheten mot gästen har vi redan. Hur pass autonoma är ni, med Stureplansgruppen i ryggen? Simon: Det är absolut ett samarbete med SPG, men vi har total kreativ frihet. Sen får vi väldigt mycket positiva effekter av samarbetet, att all backend finns där såsom ekonomi och juridik. Anton: Nu kan vi fokusera på det roliga, eller framför allt det vi är bra på. Simon: Vi hade väl en viss skepsis i början, men det berodde bara på okunskap. Nu känns det bara positivt. Det passade dessutom extremt bra i tiden då vi inte kom överens med Bostadsrättsföreningen på Kungsholmen. Var det självklart att ni skulle flytta just hit? Anton: Haha nej, vi kollade nog på en fem-sex lokaler innan vi hamnade här. Simon: Men vi hade faktiskt ögonen på den här lokalen redan innan vi blev kontaktade av Vimal. Det är ett drömläge Var det självklart att ta tillbaka det gamla namnet? Simon: Självklart var det kanske inte, men vi landade ganska fort i att det vi vill göra med lokalen nu till mångt och mycket liknar det som gjordes under den tiden. För oss var det skönt att också göra något nytt, även om vi såklart kunde ha tagit med oss Sixten & Frans. Jag vill minnas att Calle P var väldigt hippt? Simon: Vi försöker inte göra exakt det de gjorde då, men det blir en slags återfödelse. En sak jag tycker är skönt är att ni inte under hela vårt samtal nämnt ordet koncept. Simon: Vi jobbar inte så. Anton: Jag är allergisk mot koncept. Simon: Det var väldigt mycket sådana namn som föll bort när vi satt och spånade, av precis den anledningen. Självklart ska man ha en röd tråd, men vi jobbar snarare med magkänsla. Anton: Det är viktigt för oss att vi själva gillar det vi gör. Jag tror att man tjänar på det i längden. Calle P har öppet för lunch mån-fre 11:30-14:00 och för middag mån-tis 17-00, ons-tor 17-01 samt fre-lör 17-02.