STT 1
20 Bygg, Bo & Energi - Bilaga som medföljer STT V
ecka 42 Onsdag 16 oktober 2019 ”Vi vill kunna ge en upplevelse” I ryggåsstugan föddes Elisabeths pappa Hilding och hans sju syskon. Idag hyrs stugan ut till övernattande gäster. Elisabeth Erikson Bagare Johannes Adolfsson och Elisabeth Erikson bakade bullar för glatta livet under kanelbullens dag. Ekologiskt, surdeg och närodlat är mottot i stenugnsbageriet som också, tack vare en flexibel lösning, kan användas som restaurang med plats för 30-40 personer eller för pizzabak i den nyköpta vedugnen från Italien. Foto: Ylva Hideng Jörgen Erikson utanför bageriet i den gamla ladugården. På kanelbullens dag var det här innanför de goda bullarna avnjöts. Familjegården som blev gästernas smultronställe De är fjärde generationen som förvaltar familjegården Lindås. Drömmen är att skapa ett smultronställe som besökare inte vill lämna. LJUNGSARP Doften av nybakta kanelbullar och kaffe letar sig ut på gårdsplanen i Lindås. Det är kanelbullens dag och 350 nybakta bullar har gräddats inne i stenugnsbageriet. – Min dröm är att det här stället ska förmedla värme till besökarna och bli ett av Sveriges dolda smultronställen, säger Elisabeth Erikson. Hon föddes på gården Lindås utanför Ljungsarp och är uppvuxen med skogen runt knuten och Lagmanshagasjöns vatten på promenadavstånd. Men i tonåren var siktet inställt på att flytta till en storstad. Drömmarna ändrades på vägen och sedan två år tillbaka driver Elisabeth Erikson Cottage, som erbjuder ett litet bed and breakfast med bageri, mat och olika events på gården. Lokala handlaren Nicklas Hoorn är också med på ett hörn i verksamheten. – Vi vill kunna ge människor som kommer hit en upplevelse. Oavsett om det är en grupp som yogar, fika gäster på kanelbullens dag eller konstnärer som kommer. Den gamla ryggåsstugan mitt på gården byggdes i början av 1800talet. Där föddes Elisabeths pappa Hilding och 1997 renoverades stugan som sedan några år hyrs ut till gäster. Efter sommaren i år stod ett fullt utrustat restaurangkök och ett gårdsbageri färdigt i det som tidigare varit en del av gårdens ladugård. – Det här är vårt liv nu och vi tror stenhårt på det. Tystnaden och lugnet här är inte bara speciellt för oss som bor här utan uppskattas också av gästerna som kommer hit, säger Elisabeth. Vid årsskiftet hade över 200 gäster från 14 olika länder bott i ryggåsstugan. – Vi älskar det här stället, det är underbart att även gästerna gör det, säger Elisabeths make Jörgen Erikson. Ylva Hideng ylva@stthuset.com Växthuset är fritt för gäster att nyttja och även Elisabeth och Jörgen sitter gärna därinne och myser. Golvet inne i ryggåsstugan består av breda tiljor av gran från egen skog och fönstren har handblåsta glas. Golvplankor från ladugården pryder idag väggen bakom borden inne i bageriet.