NG Gbg 1
kunnat utveckla det konceptet så att det genomsyr
ar allt. Både inredning och mat och hela upplevelsen. Om det innan var maten och servicen, men inte så mycket miljön, så har jag nu kunnat vara med och påverka att miljön följer samma koncept. INREDNINGEN AV DEN nya lokalen för Vrå kommer nu alltså inte längre att vara som en frukostmatsal, utan helt skräddarsydd för att matcha restaurangens helhet. Förut satt man relativt tajt och socialt i deras matsal, men nu kommer alla sorters sittningar att kunna erbjudas. – När man går ut och äter så har man så himla olika anledningar att göra det. Vissa personer är två tjejkompisar som inte har träffats på ett halvår och har jättemycket att prata om, då vill man ju kunna sitta och prata ostört och ha en ganska lugn sittning med många smårätter och en flaska vin vid bordet. Men är man ett par som har varit gifta i 60 år och har pratat om det mesta som går att prata om, då vill man ju jättegärna ha jättemycket diskussioner med servisen och man är öppen för att vara social med andra gäster. Den typen av sittning har vi. Vill man prata business behöver man ha något avskiljt som känns representativt, det har vi. Har man gäster från andra länder och vill visa västkustens stoltheter och titta in i köket, då har vi den sittningen. Vill man bara gå ut och äta och inte tänka så mycket på det har vi en helt vanlig sittning också. Och vill man uppleva det japanska och sitta lågt med benen under bordet har vi det också. Så jag har fokuserat mycket på att ha en variation i matsalen som jag tycker är väldigt spännande. Vill man bara komma in och ta ett glas naturvin och äta någon liten rätt, ja men då har vi barplatser i vår vin- och sakebar där man kan sitta. RESTAURANG VRÅ HAR alltså fått sig en rejäl förändring. Om det tidigare bara var finsittningar som erbjöds så är Vrå nu en plats för alla möjliga tillfällen. Sofia berättar att hon är otroligt tacksam till hotellet som trott på hennes idéer och sett hennes hunger och vilja att nå perfektion. Samtidigt hade det aldrig gått utan hennes team på restaurangen, som helhjärtat är med på banan. Kulturen på Vrå bland de anställda är nämligen något av det viktigaste för att nå en hållbar restaurang, berättar hon. – Vi har egentligen tagit på oss en helt omöjlig vision att skapa en restaurang som är välmående på alla plan. Det innebär att vi ska vara ekonomiskt välmående samtidigt som personalen, alla råvaror och system är välmående. Enligt många är det en omöjligt ekvation, så det är en ganska stor vision som vi jobbar med för att förändra och förbättra både branschen och samhället. Jag skulle aldrig kunna begära av min personal att de gav av sin själ och sitt hjärta och hela sin person, men de gör det för att de brinner för det. Det är det finaste någon kan ge, tycker jag, och det förbättrar hela kulturen. 86 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2019 I NULÄGET KÄNNER sig Sofia ganska lugn inför öppningen i oktober, men hon säger att om jag frågar henne en vecka efter de startat igen är hon nog inte det. Det är förståeligt när restaurangen hon lagt ned så mycket kärlek och tid på kommer att växa så mycket. De går från 38 till minst 80 sittplatser i splitternya ytor och hon jämför det med känslan av att flytta hemifrån för att för första gången stå på egna ben. – Det är ju såklart skitläskigt att lilla, lilla Vrå har blivit vuxen. Samtidigt är det väldigt roligt och skönt. Det är många som säger till mig att jag inte ska tänka så långsiktigt, men jag är lite omodern på det sättet att jag gillar att jobba för en långsiktighet. Så länge det är så här utvecklande och stimulerande och roligt så kommer jag att fortsätta med Vrå.