NG Gbg 1
Krog Bäst just nu Nu är vårvärmen här på riktigt
och då finns det få saker som är bättre än att äntligen kunna inta position på en soldränkt uteservering med en öl i näven. Det är som om Göteborg väcks till liv under den här tiden på året. Att hela staden vaknar ur en koma till vintervila. Helt plötsligt så kryllar stadskärnan av människor man inte ens visste fanns. Solglasögonprydda, snygga och överambitiösa, i nyköpta lite för tunna sommarkläder, slår vi oss ner för att i sprudlande samklang skåla in den annalkande sommaren med krus fyllda utav öl. Här kommer några tips på var detta görs bäst och trevligast. HUSETTE Konstepidemiens väg 6, husette.se Först flyttade Gården från källarlokalen i Vasastan upp till Konstepidemin. En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det. Efter en kort sväng på ny adress upplevde krögaren Patrik Ivanovski att Gården som koncept spelat ut sin rätt och ett namnbyte till Husette blev den slutgiltiga aktionen för att fullborda metamorfosen. Idag är Husette en blandning mellan restaurang och kulturarena där mat, musik och konst i olika former trängs om uppmärksamheten. I den gamla matsalen har vackert patinerade trägolv och handmålade takmålningar blandats upp med sobert bruna Thonetstolar, naturfärgade textilier och hyllor fyllda med hantverksvin. Uteserveringen är inbjudande ombonad och känns som en förlängning av matsalen med fint ihopplockade möbler och sköna kuddar. Ur högtalarna strömmar avslappnad musik och när vi besöker Husette ger försommarsolen en varm och omhuldande omfamning om nyvakna vinterbleka anleten. När såväl naturen som krogen lockar med en så samspelt invit känns det som helgerån att inte påbörja middagen med en pilsner där ute och med näsan, likt en kompassnål, inriktad mot solen. Ölen serveras snabbt av en småleende servitör som utan att vara insmickrande, utstrålar en självklar trygghet och en sympatisk och genuin känsla av omhändertagande. Något som genomgående genomsyrar serviceupplevelsen under kvällen, oavsett vem i personalen vi än möter. Det verkar vara ett gäng som gillar att arbeta tillsammans och är trygga i att man levererar en genomarbe66 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023 tad produkt att vara stolt över. Vi beställer lite olika rätter att dela på och smuttar på den iskalla ölen i väntan på att maten skall inkomma. Menyn är indelad efter olika kategorier: litet, mellan, stort och sött. Utöver det finns en säsongsanpassat fyrarättersmeny som som är sammansatt av kökets favoriter. Vi väljer dock att plocka lite på eget bevåg och beställer en blandning av rätter från de olika kategorierna. Vår förhoppning är att rätterna ska komma in allteftersom och ge oss möjlighet att successivt kunna småplocka oss igenom menyn. Efter en ganska lång väntan anländer dock alla rätter samtidigt. Kallt, varmt, litet och stort. Oundvikligen blir det lite stressigt att hinna äta allt innan det varma kallnar och det som är tänkt som varma huvudrätter får prioriteras framför det kalla. Lite baklängesmiddag helt enkelt. Om det var vi som missförstod upplägget eller ett misstag från personalen låter vi vara osagt, men med lite mer fingertoppskänsla skulle vi natuligtvis inte serverats alla rätter samtidigt. Maten håller dock genomgående hög kvalité och därtill rekommenderas vi ett glas vin som precis matchar vår önskan och preferens. Bland säsongens flatbreads väljer vi det som är toppat med persiljesmör, lufttorkad skinka, rapsskott och parmesan. Brödet är ljumt nybakt och persiljesmöret som smälter ihop med osten och den salta lufttorkade skinkan är en smakfull om än klassisk kombination. Nästa rätt blir en Rou Jia Mo, i menyn beskrivet som en ”kinesisk burgare” gjord på fläsksida med koriander och Husettes hot sauce. I praktiken påminner det mer om ett pitabröd med pulled pork. Brödet är tyvärr en aning torrt och intetsägande och fläsket blir lite ensamt utan några friska och krispiga tillbehör. Ett litet grillspett på bleka med brynt smör och citron blir nästa anrättning att hugga in på. Grillad färsk fisk är naturligtvis oerhört gott i all sin enkelhet men det ställer också krav på ett utförande i perfektion. I det här fallet blir smaksättningen aningen underdimensionerad vilket gör att blekan lämnar just ett lite blekt intryck. Desto bättre tryck är det i kummeln som elegant presenteras i mitten av en tallrik som i övrigt badar i en krämig sås på poppad majs, grillad vårlök, jalapeño och anchochili. Kvällens höjdpunkt! Vi delar också på en lammtartar på innanlår med ramslökskapris, rosmarinknäcke och ett potatisskum. Detta är definitivt middagens mest innovativa anrättning med tydliga smaker som ställer höga krav på kökets förmåga till smakmässig balans. Även här lyckas man riktigt bra och det känns som en rätt som inte liknar någonting som någon av oss vid bordet tidigare smakat. Innan vi lämnar avslutar vi middagen med en ljuvligt len hasselnötsglass och en kaffe samtidigt som solen saka sänker sig bakom universitetsbyggnadens ståtliga tegelfasad. Husette lämnar oss med ett sympatiskt intryck, en påtaglig strävan efter kvalité och en känsla av en ambitiös finkrog som just svidat om från en stram och strikt nynordisk kostym till en sommarlätt och mer löst sittande multikulturell skrud. Det behöver naturligtvis sin tid för intrimning men om detaljerna finslipas och de kreativa tillåts överträffa det tvungna kommer vackra, inbjudande och personliga Husette bli en självklar favorit under årets alla säsonger. Middagsöppet: tis-tor 17-22, fre-lör 17-23. MORENO PIZZA Kring kvalitén på Morenos pizza tvista de lärde, men världens största pizzeria är åtminstone bäst i klassen när det kommer till uteserveringar med ölambitioner. Inte ambition i bemärkelsen innovation och kvalité, utan snarare i kvantitet. Med sina långa bord och sina inflationsopåverkade priser skapas en biergarten-atmosfär som inbjuder till den allra bästa sortens fördärv. Med utsikt över Majornas takåsar och hamninloppet är det en plats där man omöjligen tar ”en öl” på. BAR BULOT Bar Bulot kanske inte direkt är kända för sin uteservering, men på sommaren övertar stans bästa lunchrestaurang en del av Kungstorgets kullerstensbelagda döyta och skapar där en liten oas mitt i stan med suveräna viner på glas, mat i toppklass och service i världsklass. SKANSHOF Skanshof har visserligen en trevlig uteservering på taket, men Skanshofsparken, ytterligare en trappa upp, är en unik uteservering i sitt alldeles egna slag. Var annars erbjuds boule, pool, solbäddar och cocktails i en smakfull blandning mitt inne i stans absoluta mittpunkt? PAMS Okej, Pams finns inte ens än, men verkar ändå vara någonting att längta efter. Den 30 juni invigs jättehotellet Jacy’z nya pool deck och lounge i Gamlestan. Ryktet säger att man, i sann Mallorca-anda, kan boka en solstol där uppe på taket och spendera en heldag med att bedöva vardagsångesten med hjälp av d-vitamin, piña coladas och sushi. CARL BODIN SVENSK carl.bodin.svensk@ng.se