Kanalen 1
20 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 26 • Vecka 26 • TISDaG 27 juNI • 2017 Jag är ett glassmonster nför denna veckas glasstema har jag fått göra den stora uppoffringen att prova litervis med glass och sorbet av högsta kvalitet. Jag vet, det är ett smutsigt jobb, men någon måste ju göra det. Faktum är att jag faktiskt har en pinsam bakgrund som fullfjädrad glassoman. redan i de tidiga tonåren var mitt missbruk så utbrett att jag tutade i mig glass året om, oavsett väder, och varje sommar på 80-talet gav jag mig i kast med att metodiskt och i ordning äta mig igenom gB:s hela sortimentsaffisch av pinn- och strutglass, från puckstång längst ner till höger till storstruten längst upp till vänster. Jag innehar fortfarande det inofficiella Alnörekordet för att ha ätit flest Bocciaglassar under en skoldag (10 stycken). Det är dessutom ett rekord som antagligen kommer att stå sig i evinnerlig tid eftersom just glassen Boccia är utgången ur sortimentet sedan mer än trettio år. i vuxen ålder har mitt glassbegär dock mattats av i takt med att de industriellt tillverkade glassarna tappat stil och fantasi. ett tag prövade jag att ”bränna hemma” med egen glassmaskin men fick inte till den där riktiga krämigheten även om en hel del smakexperiment blev lyckade (jag minns med stor nostalgi min egentillverkade moccaglass från våren 2003). De senare årens resor till utvalda städer i sydeuropa (där glassbarerna trängs med varandra om utrymmet med sina dignande tråg av frusen lycka) har gjort att jag återfallit i mitt gamla begär och när nu den nygamla trenden med riktig glass gjord på grädde eller mjölk och äkta råvaror blivit ”all the rage” här hemma i sverige också så kan jag bara knäppa upp översta knappen i byxorna och jubla djupt i min själ. På sidorna här intill kan ni läsa om ett gäng platser där det går att få tag i riktigt högkvalitativ glass i närområdet. Det finns säkert fler ställen än de vi nämnt här, men lite detektivarbete får ni läsare allt ägna er åt för att finna guldet i slutet på regnbågen. Glad och glassig sommar! Hemmagjord gelato hos Tobbe och Karin i Österskär Lagom till sommarlovet slår Tobbes Glassverkstad i Österskär upp sina portar. Nu är det inte längre nödvändigt att åka till Italien för att hitta kvalitetsglass med rena smaker och utan tillsatser – det räcker att vallfärda till Dadelvägen 19. Grundaren till företaget, Tobbe Björklund, är en glassätare av stora mått. När han är hemma äter han omkring 1,5 liter glass per dag. Under resor i Italien slinker det ned omkring 17-18 kulor, varje dag. – Jag har alltid gillat glass. När jag var liten åt jag hellre det än godis och chips. För ungefär sex år sedan köpte jag min första glassmaskin. Det var av en större typ med egen kompressor och inte den där lilla sorten som vanligen säljs för hemmabruk. Sedan dess har jag experimenterat med olika smaker och recept. Jag gillar den italienska sortens glass, den är inte så fet och söt som den amerikanska. Tanken på att starta något eget och göra glass i större skala har funnits länge, men det var först jag när skadade ena knäet allvarligt i en skidolycka i vintras som jag fick tid att tänka på vad och hur jag ville göra. Jag blev sjukskriven och JESPER ALMÉN jesper.almen@fixmedia.se mig in i vilka tillstånd och så vidare som krävdes för att få sälja hemmagjord glass, säger Tobbe Björklund. Tvättstugan i familjen Björklunds hem har omvandlats till glassfabrik. Den första glassmaskinen är utbytt mot en större och på grund av Tobbes skada är frun Karin också väldigt delaktig i tillverkningen. Under våren har Tobbe testat sig fram när det gäller smaker och recept. Karins favorit är lakritsglassen gjord på lakritsrot. En annan, kanske lite oväntad smaksensation är messmörsglassen. Tobbe har även testat att göra glass på folköl och på äppelmust från Roslagens musteri. En basilikaglass, som funkar bra till en förrätt, har han också gjort. – Jag har gjort en fil- och k anelglas s som blev väldigt lyckad. Att smaksätta glass med Earl Grey-te blev också gott. Cashewnötsglass är tillbringade plötsligt en massa tid i soffan, tid som jag kunde utnyttja till att läsa på om glasstillverkning och sätta inte helt fel det heller. Vi öppnade helgen den 17-18 juni och då hade vi laddat upp med smakerna kokos, vanilj, lakrits, hasselnöt, hallon-, jordgubbssamt chokTOBBE OCh KARIN Björklund har byggt om tvättstugan till glassfabrik och tillverkar hemmagjord glass i huset i Österskär. Jag gillar den italienska sortens glass, den är inte så fet och söt som den amerikanska. Foto: KArin bJÖrKlund lad- och passionsfruktssorbet. Än så länge säljer vi bara glass i halvlitersförpackningar. Våra glassar är ekologiska i mesta möjligaste mån och vi använder mjölk, grädde och socker, inga konstiga tillsatser eller sötningsmedel. När vi har öppet och vilka smaker vi har på lager just nu står på vår Facebooksida och på vår Instagram, avslutar Tobbe. Monique Stalås Hörnsten mat & krogliv