Kanalen 1
2017 • TISDAG 27 junI • VeckA 26 • nr 26 • Kanale
n i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM kultur &nöje Svenskarnas fascination för glass sträcker sig tillbaka till slutet på 1800-talet, men enligt sägner fanns glass som företeelse redan i det gamla persiska riket och i antikens Rom. Under flera decennier, från 1960-talet fram till sekelskiftet var glass i Sverige synonymt med pinnglass och GB-Big pack, men idag har trenden med italienska gelatobarer bitit sig fast och allt fler lokala entreprenörer startar egen glasstillverkning med fokus på äkta råvaror av högsta kvalitet. GLASS PÅ hÖRNET GOTLAND Läs Kanalen på Finns alltid som e-tidning på akersbergakanalen.se BÖNAN & ROTEN UTESERVERING mitt i centrum GLASSOMANI Bönan & Roten På chokladbutiken Bönan & Roten i centrala Åkersberga serveras glass från Nonnas gelato som tillverkas på Tyresö. Glassen har fått flera utmärkelser och den säljs både som skopglass över disk och i halvlitersförpackningar. Prova Chokladglassen på 70 % eller nocciolan med hasselnöt. GLASS I STORA LASS... Jesper och Cerro tar en glasspaus. Foto: l.emmoth Glass på Hörnet 2011 öppnade Robin Forbes sin glassbar nere i hamnen i Vaxholm. Första året köpte han in glass från grossister, men efter att året därpå ha gått kurs på glassuniversitetet i Bologna i Italien tillverkar han numera all glass själv från grunden. Det är såklart italiensk gelato som gäller, med ett tjugotal smaker i sortimentet, men Robin gillar att experimentera och tar fram nya spännande varianter. En varm sommardag är det fullständigt knökfullt med kunder i den lilla lokalen. Storsäljarna är hasselnötsglassen, mango/passionfruktssorbeten och en ljuvlig lemoncookie, baserad på mjuk citronkaka. Domarudden På Domaruddens kursgård i Åkersberga servar man inte bara glasshungriga badgäster utan även deras fyrfota vänner. Hugo & Celines hundglass finns i smaker som Lickin’ Liver (oxlever), Magic Moose (älg) och Slick Salmon (laxsmak). Var bara noga när du beställer så du inte blandar ihop läckerheterna med vad som är Fidos och vad som är husse eller mattes. Vad är Gelato? Den italienska varianten av glass är till skillnad från traditionell gräddglass baserad på mjölk, vilket gör den mer fettsnål. eftersom den inte har lika mycket invispad mjölk som industritillverkad glass blir gelato mer kompakt och krämig, vilket gör att den kan serveras vid lite högre temperatur. naturliga råvaror, mindre fett och hanteringen bidrar alla till den ljuvliga smakupplevelsen. Kvalitetsglass hos livsmedelsbutikerna Åkersberga Frysdiskarna i livsmedelsbutikerna är numera en riktig guldgruva för glassomaner som kräver högkvalitativa produkter. Och låt er inte avskräckas av priset. Till skillnad mot allt annat i frysdiskarna som räknas i vikt så prisjämförs glass i literpris, vilket kan vara direkt missvisande. Småskaligt tillverkad kvalitetsglass väger oftast betydligt mer än industritillverkad glass eftersom den inte innehåller lika mycket luft, så du får med andra ord mycket mer glass för pengarna. Wermdö Glassmakeri Äkta paret Lisa och Per Cason driver familjeföretaget Wermdö Glassmakeri i Gustavsberg och levererar till ett flertal livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet, bland annat Ica Kvantum och Stora Coop i samt Coop Konsum i Vaxholm. Wermdö Glassmakeri använder enbart äkta kravmärkta råvaror som de i möjligaste mån hämtar från lokala leverantörer. Wermdö Glassmakeri nominerades till Årets smakutvecklare av White Guide 2016. Tre Vänners Glass Tre Vänners Glass startade i Helsingfors sommaren 2012 och har gjort stor succé i hemlandet. Sedan vintern 2016 finns deras sortiment även i livsmedelsbutiker i Sverige, bland annat på ICA Kvantum i Åkersberga centrum. Tre Vänners Glass har endast naturliga råvaror och ingredienser och bangar inte för att experimentera med spännande smaker. Testa Åkersberga Centrum Inne på café Momo i Åkersberga centrum serveras Finnmans kalasglass som tillverkar klassisk italiensk glass gjord på ägg, mjölk, socker och enbart naturliga smakämnen. Kanalens glassguru: Jesper Almén UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 Magnifikt läge vid havsbadet i Österskär FREDAGAR I SOMMAR t.o.m. 4/8 Grillkväll med musikunderhållning Först ut är Christina Nordstrand & Gloriious Gospel Choir Öppet alla dagar och kvällar i veckan! Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com 21 gärna deras Blåbär & Kardemumma eller Svarta vinbär & Apelsin. De har även veganglass i sortimentet där de använder kokosgrädde istället för vanlig grädde eller mjölk. ★ Guteglass Guteglass, som funnits på hemön Gotland sedan åttiotalet har börjat etablera sig i Stockholmsområdet och finns nu i frysdiskarna på ICA Kvantum och Stora Coop i Åkersberga. Guteglass är stolta över sitt hantverk där man är mån om att endast använda äkta råvaror och inga som helst tillsatser. Deras storsäljare är Honung & Saffran och salmbärsglassen med de för Gotland unika salmbären. Jesper Almén En kulinarisk upplevelse med recept och rätter från det äkta indiska köket. Menyn innehåller både autentiskt indiskt och bengalisk mat samt en barnmeny och mildare rätter för att hela familjen ska kunna trivas. Vår kock har mer än 14 års erfarenhet av den indiska matglädjen. Varmt välkomna! År 2014 öppnades den första restaurangen i 3 Stars India-kedjan. Nu fortsätter 3 Stars att utvecklas och sprida äkta indisk och bengaliska matkultur i Sverige och öppnar portarna i Åkersberga med namnet ”Touch of Bombay”. Vard 11-21 • Lörd 13-22 • Sönd 13-21 Lunch: Vard 11-14.30 Tel: 08-14 55 99, 079-0446388 ★ BERGAVÄGEN 8K, ÅKERSBERGA www.touchofbombay.se Nu har Touch of Bombay öppnat i Åkersberga! ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ PREMIÄR 30/6