Nöjesnytt Jönköping 1
holy greens Det har nu gått snart tio år sedan Da
vid Egonson och Nebo Pavicevic öppnade sin första restaurang i Helsingborg – salladsbaren Holy Greens. Nu i februari är det invigningar för kedjans tjugoförsta och tjugoandra restaurang i Jönköping City och på Asecs. – Det känns helt fantastiskt att få bli en del av både Jönköping City och Asecs, säger David Egonson. Det hela började efter en flytt från Småland till Lund där David Egonson studerade juridik och vidare upp till Stockholm som anställd på en advokatbyrå. Där började David fundera över sin hälsa och sina livsval. – Jag mådde inte helt bra i den situation jag hade hamnat i, jag började att träna och då blev även kostförändringar en viktig del av min hälsoresa. Jag slutade att äta gluten och laktos, åt mer grönt och började att utesluta det slentrianmässiga ätandet av kött – jag började må så mycket bättre i kroppen, jag kände mig både starkare och friskare efter det valet. På något sätt ville jag att fler skulle upptäcka det här, säger David Egonson. Att ta steget från att själv ändra sin kost till att grunda över 20 restauranger, det är varken enkelt eller okomplicerat. –Jag ville att fler skulle få möjligheten att äta bra, men jag hade varken erfarenhet eller kunskap om restaurangbranschen. Jag gick runt till de flesta med min idé, men för att vara helt ärlig så hade jag inte satsat på mig själv där och då. David kom i kontakt med Nebo Pavicevic, som delade hans tankar om hälsosam mat men också hade erfarenhet av att öppna och driva restauranger. Det blev en lyckad kontakt som resulterade i kedjan Holy Greens. Den första restaurangen öppnade i Helsingborg under 2013. –Varenda gång vi har haft invigning av en restaurang så har fokus legat på var nästa ska ligga. Filosofin och konceptet har alltid funnits kvar, att erbjuda bra och hälsosam mat till våra gäster. Det har gått så snabbt att det egentligen inte har funnits tid att stanna upp och reflektera över hur stort det faktiskt har blivit, säger David. Coronapandemin har drabbat många restauranger och så även Holy Greens – även om de redan innan restriktionerna infördes hade satsat på olika tekniska lösningar för avhämtning och utkörning av mat. –Självklart har det varit tufft även om vi var ganska bra förberedda, vi hade redan en app där kunder kunde beställa sin mat och hämta på plats utan att behöva trängas. Vi förstod tidigt våren 2020 att det skulle bli jobbigt och man får se det som en liten räddning, förutom appen så satsade vi mycket på att kommunicera med våra medarbetare om vad som hände. Den 10 februari öppnade Holy Greens sin tjugoförsta restaurang i korsningen Smedjegatan/Lantmätargränd i Jönköping City. Den 17 februari är det dags för den tjugoandra restaurangen på Asecs. –Vi har velat öppna i Jönköping under en längre tid men nu känns det verkligen rätt, marknaden förändras och jag tror verkligen att våra restauranger kompletterar de andra i staden. En av våra styrkor har varit att alltid hålla fast i grundkonceptet – att servera bra mat lagad från grunden. Visst hade vi kunnat tjäna mer pengar om vi hade frångått den filosofin men det har aldrig varit aktuellt. Holy Greens är en salladsbar som serverar hållbara råvaror lagade från grunden, de har en vision om att inte slänga någon mat och även en om att stötta producenter. –Det märks en tydlig förändring i samhället, 2013 kanske det var en viss ”typ” av människor som åt vår mat men nu är det verkligen alla – medvetenheten har definitivt ökat och det är jag glad för. Att minimera matsvinnet är både viktigt för ekonomin som för klimatet – i och med att det här bygger på en personlig passion som vi håller fast i så tror jag att vi kommer att lyckas. Längs hela resan har vi lyckats rekrytera folk som delar vår passion. Det känns fantastiskt att äntligen få bli en del av Jönköping. I TEXT & FOTO: ANNA-STINA STENBÄCK 14 | nöjesnytt