Nöjesnytt Jönköping 1
Här bjuder Frida Svanberg på några av sina favori
trecept från boken ”Veganska godsaker”, utgiven av Bonnier. Bakverken smakar precis som ”vanlig fika” och alla ingredienser finns att hitta i en vanlig mataffär. BLÅBÄRSBULLAR MED MANDELMASSA 24 st BULLDEG 30 g jäst 3 dl växtbaserad dryck eller vatten 1 dl strösocker 2 tsk mortlad eller malen kardemumma ½ tsk salt 9 dl vetemjöl 100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt FYLLNING 150 g mandelmassa 1 dl fast blåbärssylt ½ dl strösocker 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 2 tsk vaniljsocker 2 tsk vetemjöl SOCKERLAG ½ dl vatten ½ dl socker TILL GARNERING Strösocker Börja med bulldegen. Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till 38 grader och blanda ner den i jästen tillsammans med socker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda till en deg med hjälp av en köksassisten, en elvisp med degkrokar eller för hand. Klicka i margarinet i degen och knåda till den släpper från kanterna. För att få en saftig deg behöver du knåda länge, helst i 15 minuter för att glutentrådar ska bildas. Degen ska vara glansig och elastisk när degen är klar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och lägg över handduk. Låt vila i 20 minuter. Gör fyllningen medan degen vilar. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare tills du får en slät kräm. Koka ihop sockerlagen och ställ åt sidan så länge. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka strimlor. Tvinna strimlorna och snurra ihop dem till bullar. Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa under handduk i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 200 grader när cirka 30 minuter återstår av jäsningen. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje bulle i socker före servering. SVARTVINBÄRSMUFFINS MED HAVRESMUL 8 st medelstora MUFFINS 1 ½ dl kikärtsspad 3 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker ½ tsk salt 125 g mjölkfritt margarin 1 dl växtbaserad matlagningsgrädde 200 g färska eller frysta vinbär HAVRESMUL 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt ½ dl strösocker 1 dl havregryn 1 ½ dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 krm salt Sätt ugnen på 200 grader. Vispa kikärtsspad och socker tills det blir vitt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned dem i smeten genom en finmaskig sil. Rör om. Smält margarinet på låg värme och vänd ned det i smeten tillsammans med grädden och rör till en jämn och klumpfri smet. Blanda till sist i vinbären och fördela smeten i 8 stora muffinsformar, men fyll dem bara till hälften. Nyp ihop ingredienserna till havresmulet och strö det över smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen 25-30 minuter. KNÄCKIG BÄRPAJ 10 bitar 300 g frysta bär 1 msk majsstärkelse 150 g mjölkfritt margarin 1 dl strösocker 1 dl farinsocker 1 dl ljus sirap 2 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 1 dl vetemjöl 4 dl havregryn ½ dl växtbaserad matlagningsgrädde 1 krm salt Sätt ugnen på 175 grader. Fördela bären i en pajform, 24 cm i diameter, och pudra över majsstärkelsen. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Dra av kastrullen från plattan vid första bubblan. Häll ut smeten över bären och bred ut till ett jämnt lager. Grädda pajen mitt i ugnen i 40-45 minuter. RECEPT: FRIDA SVANBERG FOTO: HELEN PÉ