Marknad 1
Gastro Örebros bästa restauranger 2018 Text Paul
Dahlgren Restaurangutbudet ökar i vårt län, från kvarters till mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets sex bästa restauranger 2018. Vi presenterar även White Guides ranking för 2018. Hög klass håller amano år efter år med sina välsmakande och rikligt tilltagna rätter, inspirerade av Toscana. Ett bra alternativ är den klassiska trerättersmenyn bestående av, färska pastasäckar fyllda av ljuvligt len gorgonzola, rosabakad kalvfilé med kantareller och toskansk citronpaj med blåbärssorbet. Vi har med glädje ätit avsmakningsmenyn. Starten är en mustig svampsoppa som aptitretare. Första rätt en fräsch, krispig, höstsallad med pecorino ost. Därefter några grillade räkor, marinerade på toskansk vis. Följt av en mer förväntad halstrad fjällröding. Visst fick vi även här de färska pastasäckarna fyllda av ljuvligt len gorgonzola, alltid gott. Perfekt var lammrostbiffen. Osten, en liten torr, friterad camembert med fruktbröd samt en portvinskokt fikonmarmelad, kvällens bottennapp. Desserten, en hallonvariation med en smakrik hallonsorbet, färska, tropiska bär och en kaneldoft - ande mandel, perfekt avslutning. Trots att serveringen inte är på sam - ma höga nivå som vi mött tidigare så lämnar gästerna amano mycket nöjda kväll efter kväll. Restaurangen Boo Natur ligger i an - slutning till det mycket vackra Boo Slott, några kilometer från Hjortkvarn och cirka 50 minuter med bil från Örebro. Menyn speglar vad säsongen har att erbjuda i form av bär, fisk, fågel, kött, grönsaker, svamp och vilt genom råvaror från, främst, olika lokala matproducenter. 50 Marknad De mellanstora rätterna kan vara litet knapriga, friterade, grisöron, ett vaktelägg från Boo egendom serverad med nyplockad svamp eller en tartar på får- eller hästkött. Fisk och skaldjur som rökt abborre, göshuvud, hälleflundra, knivmussla eller torsk. Vilt, skjutet på Boo egendom, i form av dovoch kronhjort är alltid en delikatess. Tilltalande var ett perfekt stekt innanlår på hjort med smak av honung och höstsvamp. Innovativt och gott var en varm brioche bakad på blod tillsammans med lingon och frusen göslever. Boo Natur har genom sitt naturnära koncept startat upp en spännande gast - ronomisk resa. Bryggerikrogen i Nora är en restaur - ang med en hög gastronomisk nivå till glädje för gästerna, vilka kontinuerligt ökar i antal. En sensommarkväll valde vi tre rätter ur den säsongsbetonade menyn. Första rätten var en kall, somrig, soppa. På tall - riken låg en potatiskräm med bakad lök. Därefter fylldes tallriken av en vackert grön, kall, örtsoppa. Fräscht och gott. Huvudrätten är en perfekt grillad rödtunga med svenska, nyskördade, grönsaker. Grönsaker i form av lätt kokt mangold, gula och röda tomater samt rökt potatis. Så gott. Visst blir desserten rabarber. Här serv erade i ett lerkärl med färskost, havregrynscrisp, fläder och vaniljglass. Här möts sött och krämigt utmanat av syrligt och krispigt. En sådan utsökt final. Bryggerikrogen i Nora är en naturlig mötesplats för gastronomiskt intresserade med en föredömlig och kunnig service och en mat med många smaksensationer. Hög klass håller Grythyttans Gäst - givaregård. Middagen, i den elegant uppdukade matsalen, inleds med en aptitretare i form av en fräsch pilgrims - mussla toppad med chorizo kräm. För - rätten är en vackert upplagd, gravad, gös tillsammans med sallad, tomater från Karintorp, citronverbena och tomat - vatten, friskt och smakligt. Visst serveras huvudrätten under en, cloche, kupa vilka samtidigt lyfts upp av servitörerna. På tallriken får vi en välsmakande och mjäll ryggbiff med lätt kokta sommarprimörer i form av rödbetor, lök, morot, färsk potatis och en god, klassisk, rödvinssås. Hallondesserten med, vit choklad, limemousse samt fyra sorters hallon, hallonsorbet, färska hallon, hallon - crisp och hallonknäck, var den utsökta avslutningen. Gästgiveriet ger en härlig matupplev - else genom maten, servicen och miljön. Katrinelund har kontinuerligt höjt sin gastronomiska nivå på de två separata restaurangerna Gästgiveriet & Sjökrogen. Gästgiveriet är länets högst rankade restaurang i White Guide. Vår och höst erbjuds en tre, fem eller sjurätters meny baserad på säsongens råvaror. En ut - sökt sjurättersmeny bjöd en höstkväll på, bläckfisk och majs, zucchini med Bredsjö hårdost, gös på tunnbröd, lamm med Karl-Johan svamp, sorbet med jordärtskocka samt potatis och tryffelglass. Sjökrogen, öppen sommartid, har fisk - rätterna som specialitet. Populärast är Hjälmargösen serverad med olika sorters sommarkål, broccoli, brynt smörsås och färskpotatis. Fisk som bäst. Vi gillar Fish’n Chips gjord på Hjälmar - gös med en tartarsås och pommes frit - es. Klassiskt gott. Utöver utsikten, miljön och den goda och vackert upplagda maten bidrar en perfekt service till en suverän matupplevelse. Clara Bideby, Naturens Hus, ”Årets servitris”. Årets Servitris/Servitör Årets servitris/servitör är Clara Bideby, verksam på Naturens Hus. Effektiv, vänlig och mycket kunnig. Bästa restaurangerna 2018 amano www.a-mano.se Boo Natur www.boo-natur.se Bryggerikrogen i Nora www.bryggerikrogen.se Grythyttans Gästgivaregård www.grythyttansgastgivaregard.se Katrinelund Gästgiveriet www.katrinelund.se Katrinelund Sjökrogen www.katrinelund.se White Guides ranking för länet Mycket god klass Katrinelund-Gästgiveriet Boo Natur God klass Bryggerikrogen i Nora Katrinelund-Sjökrogen Kungsgatan 1 Hachi 66 poäng Grythyttans Gästgivaregård 66 poäng amano 65 poäng 65 poäng 65 poäng 62 poäng 72 poäng 69 poäng Foto Naturens Hus