Nöjesnytt Helsingborg 1
EN RESA TILL SPANIEN TUR OCH RETUR Fridas restaur
ang i Helsingborg har stängt. Men slutet för Fridas blev samtidigt starten för något nytt i samma lokal. Något lite coolare och tuffare och mer av en upplevelse. N är kökschefen och krögaren bakom Fridas och även Bonasera, Bella Seger, kände att det behövde hända något nytt kontaktade hon sommelieren och tidigare kollegan Emma Jönsson. – Jag ramlade in här genom att jag och Bella jobbat tillsammans på Gastro. När Bella väl hade bestämt sig för att stänga ner Fridas och byta koncept satte vi oss ner och utvecklade en massa spännande drömmar och idéer tillsammans. Resultatet blev Barrica, en restaurang med Medelhavsmeny med inriktning på tapas. Förändringen kan tyckas brutal men är medveten för att inte jämföras med gamla Fridas. Det enda som finns kvar sedan tidigare är att vi fortfarande använder oss av lika bra råvaror som då, förklarar Emma Jönsson. ENKELHET, KÄRLEK OCH BRA RÅVAROR Bella kan maten och som sommelier, med 30 år i branschen, kan Emma dryck, men även service, en kompetens och kunskapsbank som kompletterar varandra. – På Barrica vill vi satsa på enkelhet, fine dining är en passerad trend. Enkelhet, kärlek och bra råvaror skulle bli det nya konceptets ledord. Det var så vi kom in på Spanien med dess enkla matlagning, fina smaker och mindre rätter. Under resans gång har vi fått fina ambassadörer i form av de spanska vinmakarna på Pico Cuadro, två timmars färd med snabbtåg söderut från Madrid, som har blivit våra mentorer vad gäller genuiniteten, berättar Emma Jönsson vidare. EN PRISBILD FÖR ALLA Förutom enkelheten bygger det nya konceptet på att man vill vara tillgänglig för alla genom både en bardel och en restaurangdel. – Man ska kunna känna att man bara kan slinka in på något enkelt, gott och prisvärt, ta en tapas och ett gott glas vin. Här ska man känna sig hemma helt enkelt, säger Emma. Ett annat viktigt inslag i konceptet är prisbilden. Till Barrica ska man kunna komma utan att känna sig rånad. – Även vad gäller prisläget har vi lagt oss på en nivå som är till för alla. Priset på våra glasviner börjar på 55 kronor och inte på 95 kronor som i Stockholm. Men vi har också en levande vinlista både på glas och flaska. I två vinskåp finns viner som representerar Europa, med dominans på Spanien, med viner från fyrahundra kronor och upp till två och ett halvt tusen, säger Emma. CORAVIN – UNIKT I SVERIGE Dessutom har Emma Jönsson sin lilla ”vinpistol”. En Coravin, det första och enda verktyget i världen som ger en möjlighet att dricka och njuta av vinet utan att dra ur korken! Något som Barrica säkert är ganska ensamma om i Sverige. – För första gången kan man prova ett vin utan att behöva öppna flaskan. Smaka, jämföra och utforska vin som man aldrig trodde gick. Man kan komma hit och bjuda sina vänner på det vin som de är nyfikna på, bara ett glas eller prova olika flaskor, och trots det så kan flaskan sparas för framtiden. De aktuella vinerna ligger på två hundra kronor och uppåt och består av ett fint sortiment på glasviner, avslutar Emma Jönsson. TEXT: LORD LAZZE X EVENTHÉN / WWW.LAZZEX.COM FOTO: PRESSBILD 10 | nöjesnytt