Nöjesnytt Helsingborg 1
– PRESENTERAR EGEN GIN FOTO: ANDRÉA LARSEN Inne p
å Clarion Grand Hotel på Stortorget i Helsingborg hittar man Kitchen & Table Helsingborg by Marcus Samuelsson. Ett restaurangkoncept som kombinerar smaker från Manhattan med skandinaviska råvaror. K onceptet Kitchen & Table by Marcus Samuelsson bjuder på en internationell atmosfär med en frestande à la carte meny. Här serveras lunch, middag och brunch och självklart finns det god fika och lättare mat däremellan. Men framför allt har man här etablerat sig som Helsingborgs främsta ginbar med inte mindre än 86 olika sorter i baren. Att Kitchen & Table är bäst på gin i Helsingborg råder det ingen tvekan om men det handlar inte om hur många olika flaskor olika gin de har utan om kunskapen de besitter. Barchef Jonas Eriksson och hans kollegor i baren jobbar hela tiden på kunskapen om varje flaska gin de har i sortimentet. Ett sortiment som även innehåller tjugotvå olika tonics utöver två egenproducerade sådana. GIN MED ÄPPLETWIST Senaste sorten gin i sortimentet är en ny gin som endast Kitchen & Table kommer att servera. En gin framtagen av deras barchef Jonas Eriksson tillsammans med Skånska Spritfabriken, ett destilleri i Södra Sandy som bland annat vunnit titeln “världens bästa Gin & Tonic-gin” med sin G-gin. Idén till en egen gin kom när man på Kitchen & Table tog in just G-gin i sortimentet. – Intresset för gin och Gin & Tonic ökar märkbart så jag pratade med grundaren till G-gin, Skånska Spritfabriken, och sa att jag ville göra vår egen gin, men att jag ville göra den som en London Dry Gin. Jag anser att den är den finaste ginen och det bästa sättet att göra gin på, berättar barchef Jonas Eriksson. Det visade sig att han var mer än välkommen dit för att göra gin på sitt eget sätt, lagrad på calvados-fat från Normandie i femtiofem dagar vilket har gett en gin med en äppletwist. För att vara helt säker på resultatet har han begett sig till Södra Sandby och Skånska Spritfabriken en gång i veckan för att smaka av den. FÖRST I SVERIGE Sedan lanseringen har Kitchen & Table varit välbesökt av gin-nördar som har velat säga sin mening om produkten. Responsen har varit otroligt bra och alla har gjort tummen upp. Den tonic man använder är en tonic som kallas Erasmus Bond som tillverkas i Holland och som är smaksatt med citron och grape, dekorerad med äpplen från Österlen. – Vi är, vad vi vet, den enda restaurangen eller baren i Skåne att erbjuda en gin som vi själva tagit fram och den första restaurangen i Sverige som gjort vår egen gin på London Dry Gin-sättet någonsin. Jag är, så klart, otroligt stolt över att ha fått möjlighet göra detta. Men det hade aldrig blivit verklighet om inte mina kollegor VD Anna Eklund samt Michelle Jönsson trott på det, avslutar Jonas Eriksson med tacksamhet i rösten. TEXT & FOTO: LORD LAZZE X EVETHÉN / WWW.LAZZEX.COM 12 | nöjesnytt nöjesnytt 66