Nöjesnytt Kalmar 1
Balck sadlade om från cykelproffs till kaffekung
Det Sebastian Balck inte vet om kaffe är förmodligen inte värt att veta. Den före detta proffscyklisten kallar sig nu ”kaffenörd” och driver både eget rosteri samt kaffebar. “När cykelkarriären tog slut hade jag ändå något att falla tillbaka på. Det är viktigt att alltid ha en dröm att sträva mot”, säger Kalmars egen kaffekung. M ålet var utstakat. Som proffscyklist hade Sebastian Balck siktet inställt på Giro d’Italia och Tour de France, när ryggen plötsligt sa ifrån - förmodligen efter en otäck vurpa. Tio års målmedveten satsning och stenhård träning var plötsligt över. - Jag insåg att jag inte skulle kunna ta mig så långt jag ville och min inställning har alltid varit att sluta på topp – så jag bestämde mig för att parkera tävlingscykeln för gott. Parallellt med proffskarriären utbildade han sig inom trots att cykelkarriären kafferostning så tog slut kunde Sebastian snabbt gå vidare. Han gick som lärling under två år på ett rosteri i Malmö och lärde sig det han behövde veta för att verkligen kunna göra det kaffe som nu bär hans namn. I dag driver Sebastian sitt eget rosteri, beläget vid flyget i Kalmar och för någon månad sedan slog kaffebaren upp sina portar, på Storgatan i samma stad. VILL LÄRA UT SKILLNADEN - Tanken är att det är på caféet jag kan ge personlig service till kunderna. Rosteriet är mestadels inriktat mot företag men på kaffebaren kan jag ta hand om kunderna, berätta, förklara och sprida kunskaperna mellan ett kaffe och ett annat. Louise Andersson är än så länge företagets enda anställda. Hon är baristan som sköter caféet och har även designat den inredning som nu blir Balcks coffes signum. En inredning som andas ekologiskt, fairtrade och transparens. - Ja, det är precis det jag vill förmedla. Jag tror på renhet. Därför är alla kaffesorter här ursprungskaffe. Vi samarbetar bland annat med ett plantage i Rwanda – och vi åker ned för att säkra kvalitén och hjälpa till att utveckla plantagen på plats. De flesta vet inte vilken oerhörd skillnad det är på ett kaffe med bönor därifrån mot det industrikaffe många normalt brygger hemma på morgonen. Men om man väl börjat smaka ett kvalitetskaffe – då vill man sällan gå tillbaka, ler han. VILL BIDRA TILL RWANDA Just därför är det också kaffet som står i fokus på den nyöppnade baren. Här finns inga smaksättningar som överskuggar den magiska bönan utan varje kopp är ren och trogen sin ursprungsTEXT OCH BILD: LISELOTTE ERNDIN DAHLBERG smak. Och både Sebastian och Louise älskar när människor frågar och är nyfikna. - En del tycker att det är lite pinsamt när de inte kan skillnaden på exempelvis olika bönor men vi berättar ju så gärna! Det bästa är när vi får någon att våga testa nya smaker och man ser att de verkligen får en aha-upplevelse. Det är vad som gör det här jobbet så roligt, säger han. Eftersom kaffebönan, som all annan växtlighet, är känslig för yttre påverkan kommer det att variera vilka bönor han köper in. - En dröm är att investera i en egen processtation på plantagen i Rwanda om några år. Då kan jag dels hämta mitt eget råkaffe därifrån men också verka för att utveckla det kvinnliga kooperativet där. Hållbarhet, renhet och utveckling – det är oerhört viktiga bitar för mig. _ Q|MHVQ\WW