Cirkulera 1
CIRKULERA 1/14 PORTRÄTTET EEv TThoresson, EEvanna
Ost && DeDeli ård b Eva äv – DDet e är jät evikt även gådsbutik hemma vid Mats Persge sgården någrara milim noorr om m o Sala. kllarhe för oss som jä tev ktigt och en ssjälvkl li, säljeer br lanaandmnd myck vk a het r oss som producent e y ketck t annat sin egentiltillverkadrkade get st td nn n s en at d t ä r et eto t det är närpärpro uc r kade g to s t ö eröve disk.Hk. Hon ddriver du r d sk u erat, säg a , äger r e hon. sedan en spännande fastighet i hamnområdet med den enda övertygelsen att det borde gå att göra något av den. – Vi funderade på vad som var bästa möjliga förädling. Eftersom det redan fanns livsmedelsföretag i byggnaden och i omgivningen insåg vi att mat var intressant, även rent affärsmässigt. Han fortsätter: – När vi gick inne i den tomma lokalen slog det mig att det här är en saluhall. Det var en ren magkänsla, berättar Greger. Knyta ihop mathistorien Säkerligen var det historien som knackade på. För här på Slakterigatan har det sedan 80 år tillbaka bedrivits slakteri och livsmedelsproduktion av stora mått. Redan i början av 1930-talet slog sig 4 000 västmanländska bönder samman och bildade Andelsslakteriet, bland dessa även Gregers egna släktingar. – I förädlingen har det varit otroligt viktigt för oss att knyta an till det gamla, att knyta ihop mathistorien med den nya matmarknaden. 6 Därför har man bland annat valt att spara det gamla kaklet på väggarna, det ska märkas att det är en del av en 80-årig historia. Under Farmeks era (1971-1990) fanns en kapacitet om 50 000 korvar i timmen, och hamburgarna som serverades på Sveriges första McDonalds-restaurang tillverkades här av västmanländska bönder. Avfallshanteringen viktig Den nya saluhallen i Västerås är unik på många sätt och lockar branschtidningar på besök, däribland Allt Om Mat och White Guide. Miljön och kretsloppet är det centrala. Förutom de ekologiska produkterna är avfallshanteringen en viktig del som det mesta kretsar kring. – Det var det absolut första som jag tog mig an, berättar Greger. Han hade under sin förstudie besökt flera saluhallar i Sverige och utomlands, den gemensamma nämnaren var problem med avfallet. – Det var stökigt och grisigt, inte på ett enda ställe såg jag att det fungerade bra. Vi bestämde därför att börja i den änden. Greger kontaktade VafabMiljö och dryftade sina tankar. – Vi tände direkt på idén och beslutade att vi tar ett totalansvar för detta. Vi ville bygga ett ”showroom” – ett skyltfönster där vi kan visa upp hur bra det går att sköta avfallshanteringen. Vårt mål är att alla som besöker Kretsloppshallen ska ha med sig en positiv upplevelse, berättar Carlos Ortiz, säljare på VafabMiljö. Greger Johansson öppnar stolt dörren till soprummet som är beläget mellan bageri Bergslagsboden och restaurang Säsong. Det är rent och fräscht – ingen sötsur odör eller spill på golvet. Ett städteam från VafabMiljö ansvarar för att så förblir. På väggarna sitter informationsskyltar om kretsloppet. Här finns en LED-skärm och en whiteboard för studiebesök. Jag frågar den nyss 50 år fyllde Kolbäckssonen Greger hur det ligger till med hans egna miljöintresse. – Det väcktes i början av 1990-talet. Jag köpte en ny lägenhet i Västerås, det första boendet med källsortering för hushåll. Vi boende fick gå