NG Malmö 1
Krog KROGNYHETER Man kan utan omsvep säga att krö
garna fått kämpa tills knogarna vitnat under den ursäkt till år vi kallar 2020. Här är några av hösten och vinterns nytillskott. TEXT: PELLE TAMLEHT & AMANDA BÅMSTEDT STOCKHOLM GARBA PÅ NY ADRESS Flyttar in runt hörnet från L’Avventura. FÖR INTE ALLS så längesedan stod det klart att Sayan Isaksson, som lämnade Berns lokaler i samband med pandemiutbrottet, skulle flytta in i Garbas tidigare lokaler på Norrlandsgatan. Men duon bakom krogen meddelade nästan omedelbart att en ny hemvist låg precis runt hörnet. DET BLIR EN intilliggande lokal till L’Avventura som får husera Linn Söderström och Marion Ringborgs tidigare ambulerande restaurang, och krogen blir således kvar inom Stureplansgruppen. Garba kommer efter jul att bestå av bageri, deli och restaurang under ett och samma tak men redan nu kan du komma dit för middag då Linn och Marion med personal öppnat upp lokalen i sin råa form. GARBA TAR EMOT både större och mindre sällskap och det finns även möjlighet att boka upp hela lokalen. Tillfälliga öppettider gäller till och med den 19 december. STOCKHOLM STUREPLANSGRUPPEN OCH KARL LJUNG ÖPPNAR JÄTTEKROG Den nya satsningen Spesso är spektakulär. DET ÄR PÅ den 18:e våningen i Vasakronans nya fastighet i korsningen Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan som Stureplansgruppens senaste krogjuvel står redo att öppna. Den italienska krogen Spesso består förutom av en matsal även en iögonfallande terrass med rejäl utsikt. STOCKHOLM F12 BLIR DEN TOLFTE MUNNEN Nu står det klart vad som händer i de klassiska lokalerna på Fredsgatan. LA BOCA DOCE som rakt översatt från spanskan betyder den tolfte munnen är namnet på den restaurang och cocktailbar som tar vid i de av Mister French-gruppen ägda lokalerna vid Fredsgatan 12. ÖPPNINGEN ÄR SATT till slutet av november och inriktningen tycks av såväl namn som inspirationsbilder att döma vara latinamerikansk, alltså snarlikt krogen Público som tidigare huserade på samma plats. 68 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2020 KÖKSCHEF ÄR DESIRE Jaks och öppningsdatum är satt till den 25 november. Bordsbokningen är dock redan öppen, så sov inte på detta. STOCKHOLM PARADISO BLIR LIEBLING Den tyska bistron Liebling ersätter Paradisos matsal. Bakom bistron ligger krögarna från Tjoget, Paradiso och Positano. LIEBLING KOMMER ERBJUDA klassiska tyska rätter som schnitzel, korv och strudel. Fokus ligger på att ha bra råvaror. Ett brett utbud av korvar utlovas, inköpta från tyska korvtillverkare. – Menyn är rak och enkel med för- huvudoch efterrätter lagade med kärlek och av råvaror av högsta kvalitet. Med tanke på samhällsläget kommer vi även erbjuda en mängd rätter och produkter som take-away från vår delikatessdisk, säger Tjogets köksmästare Elias Nador. BISTRONS MILJÖ ÄR inspirerad av det moderna Tyskland och när tysk kultur möter städer som New York och Paris. Här blir det med andra ord inte den typiska tyska restauranginredningen i brungråa färger. – Vi vill visa det tyska som vi upplever när vi hälsar på släkt och vänner i Berlin, München eller New York. Vilket är väldigt långt från den gubbiga klyscha som många fortfarande förknippar med allt som är tyskt, säger Andreas Bergman från teamet bakom Tjoget. BAKOM KONCEPTET LIGGER Elias Nador medan det är Gustav Hökstrand som agerar restaurangchef. Hökstrand var med och tog Aloës andra Michellin-stjärna, han har också jobbat på Hornstulls Bodega och Esperanto. I köket kommer även Andreas Froebrich arbeta. Froebrich har skrivit en kokbok om den tyska matkulturen och är dessutom född och uppväxt i Tyskland. Tillsammans vill de skapa en kravlös och inkluderande miljö med prisvärda rätter. LIEBLING ÖPPNAR I Paradisos matsal redan nu i höst. Bordsbokningar tas emot från mitten av november. En trappa ner i den totalrenoverade källaren kommer samtidigt Lieblings Ölbar att husera.