Katalog BEIGE 2020 1
Recept LUSSEBULLAR Ett klassiskt recept på lusseb
ullar med saffran. Gräddas 8–10 minuter i 200° C. Ingredienser till 30 bullar 50 g jäst 175 g smör eller margarin 1 g saffran (8 påsar saffran à 0,125 g) 2 dl socker 5 dl mjölk 1/2 tsk salt ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g) Till pensling och garnering ägg russin (garnera med russin om du vill) Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Blanda saffranet med lite av sockret. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37° C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och knåda degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30–45 minuter. Ta upp degen och lägg den på en mjölad arbetsbänk. Knåda eventuellt i resten av mjölet. Baka ut lussebullarna. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30–45 minuter. Sätt ugnen på 200° C. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. 20-pack Premium Quality Saffron, 100 kr Vår saffran kommer från Iran, världens största saffranproducent. Den är handplockad och håller klass 1. Saffran delas in i tre klasser där klass 1 har starkast färg och mest smak och doft. Den är mald och passar lika bra till lussekatter som till fisksoppa. Det här paketet innehåller 20 påsar à 0,125 gram. Art.nr 99820 10 | NEWBODY HÖST 2020 Saffran, 2,5 g Ingredienser: Saffran SAFFRAN Saffran kommer från saffranskrokusens pistiller och är den dyrbaraste av alla kryddor. Omkring 150 000 blommor går åt till 1 kg torkad saff ran. Namnet härstammar från det persiska namnet zafaran vilket betyder ”göra gul”. Den karaktäristiska gula färgen kommer från ämnet crocin, den goda smaken från saffransoljan picrocrocin och doften från safranal. Saffran har använts i livsmedel i över 3000 år, men togs in i Norden först runt 1450-talet. NYHET