Nöjesnytt Jönköping 1
KAJEN 23 Hassan Roshandel har på bara två år gått
från att ha sitt eget skrädderi till att börja jobba som kock och driva flera företag inom restaurangbranschen. I maj öppnar han sin andra restaurang, Kajen 23, på Lillsjöplan, i centrala Jönköping. -Det har gått så fort och jag är så otroligt glad och tacksam över att kunna göra det jag älskar, säger Hassan. Kajen 23 beskriver Hassan som en sydeuropeisk kvarterskrog och där den sydeuropeiska känslan ska genomsyra allt. -Det ska kännas enkelt och bekvämt att komma hit. Man ska känna av den sydeuropeiska värmen och känslan i mat, dryck, inredning och ja, allt egentligen. Jag är riktigt taggad på att öppna nu och det ska bli så roligt. ETT GULDLÄGE Namnet Kajen 23 kommer från att lokalen ligger på Östra kajen och på husnummer 23, krångligare än så är det inte. Läget är ett riktigt guldkorn med en uteservering för cirka 60 gäster och som ligger precis bredvid Munksjön. Här kan man sitta och njuta av mat, dryck och solnedgången en härlig sommardag. -Det har länge varit en dröm att öppna den här typen av kvarterskrog och när lokalen blev ledig var det bara att köra. Det är ett perfekt ställe där jag kan stå i köket och skapa det jag själv älskar. STARTSKOTT FÖR HEMMAKOCKEN Trots att drömmarna länge funnits var det inte så längesen som Hassans raketkarriär inom restaurangbranschen tog fart. För två år sedan jobbade han fortfarande som skräddare och höll till på Smedjegatan i Jönköping city. Men så var han med i Sveriges Mästerkock och där någonstans tog resan fart. -Programmet visades ju 2016 men spelades in hösten 2015. När jag hade åkt ut och kom hem tog jag ledig några dagar för att landa lite. Men när jag väl gick tillbaka och skulle jobba på skrädderiet igen så öppnade jag och var där ungefär en kvart innan jag kände att nej, det är inte det här jag ska göra. Så jag stängde, gick hem igen och startade Hemmakocken, säger Hassan. Hemmakocken är något som Hassan fortfarande driver och funkar som så att man hyr in Hassan som kock i sitt hem under till exempel en svensexa, en familjemiddag eller till en företagsmiddag. Man kommer överens om meny och därefter kan man som värd bara slappna av, Hassan sköter allt. FÖRSTA RESTAURANGEN Knappt ett år efter inspelningen av Sveriges mästerkock öppnade Hassan dessutom sin första restaurang, Kapris, som ligger i anslutning till Hedin bil på A6-omårdet. -Jönköping har utvecklats väldigt mycket och det har öppnat så otroligt många bra restauranger de senaste åren. Det känns roligt att få vara med och utveckla Jönköping som restaurangstad och det är en spännande utmaning att få öppna Kajen 23 i maj, säger Hassan. -Kajen 23 skiljer sig lite från Kapris också där vi främst satsar på lunchen. På Kajen 23 kommer det finnas större valmöjligheter och fler rätter. Det kommer även vara mer nationella rätter på Kajen jämfört med Kapris där vi kör mycket husman, fortsätter Hassan. Så för den som vill ha lite sydeuropeisk mat och känsla bör absolut ta sig till Lillsjöplan framöver och besöka Jönköpings senaste restaurangtillskott, Kajen 23. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM SAX IN THE CITY Jönköping upplevs många gånger som en stad med många frisersalonger. En av dessa salonger är Sax in the city som ligger på Kyrkogatan på Väster. Salongen öppnade för snart åtta år sedan och sen starten har Sofie Thellman varit med och drivit den. Genom åren tror hon att hon har lärt sig vad som gör att kunderna kommer tillbaka och vad som gör att salongen sticker ut bland flera andra. -Det viktigaste är ju såklart att alltid ha bra service. Kunderna ska få det de betalar för och absolut inte mindre. Vi försöker alltid leverera och vara på topp och om kunden är missnöjd vill vi att den kommer tillbaka så försöker vi lösa det, säger Sofie. Förutom Sofie finns även Louise, Mia, Julia och AnnaMaria med i teamet på Sax in the city. -Alla är anställda här vilket är bra eftersom vi slipper konkurrera, vi är mer ett team som jobbar för varandra. Trots att man har sitt eget hantverk tänker vi däremot väldigt lika vilket gör att det inte spelar så stor roll vem kunderna går till, de får i princip samma resultat ändå, säger Louise Sundhall. RENOVERAT MEN MYSIGT För snart ett år sedan gjorde man dessutom en större renovering av salongen. Man la nya golv, lister, panel och inredning och utökade dessutom med en extra frisörstol. -Det blev jättebra! Trots renoveringen har vi fortfarande kvar den här mysiga känslan som vi vill åt och som kunderna verkligen gillar, säger Mia Wernefur. Sofie och Mia är båda delvis föräldralediga men kommer tillbaka mer efter sommaren. -Nu känns det jättebra att kombinera mammarollen med att vara frisör, man hinner liksom inte riktigt tröttna utan allt blir istället kul. Men det ska bli roligt att komma tillbaka mer till jobbet efter sommaren och ha lite event och gå på kurser och så, det blir som en nystart igen, säger Sofie. ALDRIG FÄRDIGUTBILDAD På Sax in the city försöker man hela tiden uppdatera och vidareutbilda sig inom yrket. Visningar, kurser och event är därför en viktig del. Den 14:e maj är de med på en modevisning på Kulturhuset där de stylar håret på modellerna. -Det är hela tiden ett ständigt lärande och ju mer kunskap och erfarenhet du har desto tryggare blir du i yrkesrollen. Jag ser stor skillnad på mig själv idag jämfört med när jag började. Jag kan mycket mer idag och är inte rädd för att visa min professionella sida och avråda kunder från att göra någon drastisk förändring om jag inte tror att det kommer funka för dem, eller om jag vet att förväntningarna och resultatet kommer bli för olikt. Förr körde man väl mest på medan jag är bättre på att kommunicera med kunderna idag. Jag tror också att det är en av anledningarna till att kunderna fortsätter komma hit, de kan lite på oss och vet att vi kan det vi gör, fortsätter Sofie. Som ett kvitto på att de verkligen gör ett bra jobb blev Sax in the city tidigare i år framröstad till Årets hårsalong 2017. -Jag trodde inte vi skulle ha någon chans mot de stora salongerna även om vi ofta blir nominerade. Men det var kul att få vinna och det betyder att vi gör något rätt ändå. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM 50 | nöjesnytt