Campus 1
grythyttan grythyttans alumner: fredrik lindfors,
sommelier text: ulf hjelting foto: pressbild Sommelier är beteckning för en servitör med ansvar för vin, det som förr kunde kallas vinkypare. Ordet sommelier är ett lån från franska språket. Utbildade sommelierer arbetar, förutom på restauranger, även med inköp och marknadsföring av viner. Så förklarar Wikipedia hur och med vad en sommelier arbetar. När Fredrik Lindfors sökte till utbildningen som sommelier vid Örebro universitet och Måltidens hus i Grythyttan hade han en del förutfattade meningar om utbildningen. – Själva utbildningen var mer eller mindre vad jag hade förväntat mig. Men jag hade lite oro innan jag började. Att, trots att jag hade jobbat ett par år i branschen, jag skulle vara yngst i klassen. Men så var det inte. Utbildningen attraherar många unga studenter, säger Fredrik Lindfors på frågan om utbildningen var som han hade förväntat sig. Fredrik påbörjade sin utbildning 2010 och var klar 2013. Idag arbetar han för Ward Wines som produktchef. – Utbildningen passade mig bra och jag tycker att dess styrka delvis är att man spenderar tre år på heltid för att studera mat och dryck. Annars är de flesta liknande utbildningar oftast deltidskurser medan man har ett jobb på sidan. Dessutom är det 26 CAMPUS unikt att kunna kombinera dryckeskurser med ekonomi och vetenskapligt skrivande. Vad var bra med utbildningen? – Eftersom det är en universitetsutbildning blir studierna mycket vad man gör dem till. Det är trots allt till stor del upp till en själv att fördjupa sig i vissa ämnen och finna kunskap Har man höga ambitioner med sina studier finns det riktigt bra resurser. Fredrik har alltid varit intresserad av dryck och särskilt av vin. – Jag har alltid varit intresserad av mat och dryck och det har växt sig starkt framför allt från tiden då jag började jobba extra på krogen vid 16-års ålder. Och som sommelier har Fredrik nu varit verksam under sju års tid. 2016 utsågs han till Sveriges bäste sommelier vid Swedish national sommelier championship och 2017 vann han Nordic sommelier championship. Att vara sommelier, när kom du på att detta vara något som kunde bli ett yrke? – Det var passionen som drev mig till sommelierrollen. När jag jobbade som bartender började jag prova mer viner och lyssna till sommeliernas beskrivningar. Till slut hade jag blivit helt frälst i vin och det fick mig att söka in till Grythyttan. Har det krävts några vidareutbildningar? – Jag har alltid levt efter devisen att man aldrig är fullärd och nyfikenheten har hela tiden eldat på mitt intresse så jag har aldrig lagt ner vinböckerna. Det finns högt meriterande internationella vinutbildningar som man kan genomgå. Bland annat ”Master sommelier” och ”Master of wine”. Fick du jobb direkt efter utbildningen? – Jag återgick till min tidigare arbetsgivare i ny befattning. Det finns en hög efterfrågan branschen för ambitiösa och välutbildade vin och matsalsproffs. Vad är det bästa med att vara sommelier? – Helt klart att det är ett yrke drivet av passion. Vin är mer än en dryck, det är en förlängning av kultur, historia och personer. Har du några råd till den som vill utbilda sig? – Var nyfiken och dyk in i det. Var öppensinnad och släpp dina eventuella förutfattningar.