Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
Alldeles intill Davidshallstorg i centrala Malmö
ligger restaurangen och kvarterskrogen Mrs Brown. Nöjesnytt träff ade Andre Qvarnström, nyligen tillträdd restaurangchef, som berätt ade om fr amtidsplaner, kärleken till tysk mat och hur det egentligen är att arbeta tillsammans med sin partner. MÅNADENS DEC / JAN ANDRÉ QVARNSTRÖM PÅ M rs Brown har legat på Storgatan 26 i cirka tio år. Hit går man för att få något gott att äta och dricka, men även för att ta del av den familjära och avslappande atmosfären. Mrs Browns nyligen tillträdde restaurangchef Andre Qvarnström kommer ursprungligen från Berlin, men fl yttade till Malmö för några år sedan. Då arbetade han på By Bloom tillsammans med sin fru: – Min fru är också kock och vi träffades i Berlin där vi också arbetade på samma restaurang. När hon åkte tillbaka till Malmö ville hon ha med sig en souvenir, så hon tog med mig, säger André och skrattar. André menar att han aldrig upplevt det som jobbigt att arbeta tillsammans med sin fru, utan att det snarare är något han saknar nu när han börjat på Mrs Brown: – Många verkar tycka att det är jobbigt att arbeta med den man bor tillsammans med, men jag tycker inte det. Vi arbetade förvisso på samma restaurang, men på olika avdelningar och med olika uppgifter. PRAKTIK RÄTT VÄG ATT GÅ André har jobbat som kock i ungefär 15 år. Han började som praktikant på en av Tysklands många stjärnrestauranger, där han jobbade upp till 20 timmar per dag, sex till sju dagar i veckan. Att vara på plats och få lära sig direkt av en erfaren kock, är enligt André det bästa sättet att lära sig yrket: – Skolan i all ära, men att vara på plats och se hur en riktig kock är den bästa utbildning du kan få. I skolan får man kunskap om maten, men du lär dig inte att laga den. Att laga mat är i högsta grad ett praktiskt yrke. Jag är glad att Sverige börjar inse detta allt mer och att allt fl er restauranger öppnar upp för prakti kanter. Jag skulle själv gärna ta emot någon här om det fi nns möjlighet, säger han. TYDLIG TYSK PÅVERKAN Andrés tyska arv märks tydligt på barmenyn, där man hittar rätter som gulasch och lamm med surkål. André menar dock att det viktiga inte är att rätterna är tyska, utan att de smakar gott och passar restaurangens profi l: – Vi har inte inriktat oss på något speciellt kök, utan kör helt enkelt med de rätter som vi tycker om; det kvittar om det är franskt, svenskt, spanskt, tyskt eller italienskt. Att det blivit mer tyskinfl uerad mat på menyn, känns ganska naturligt då många av mina favoriträtter är just tyska, då det är mat jag vuxit upp med och smaker jag har erfarenhet av, säger André. Barmenyn är något som Mrs Brown startat med nyligen. Tanken är att man som gäst ska kunna få varm mat fram till stängningsdags: – Det ska alltid fi nnas varm mat tillgängligt, oavsett om man dyker upp klockan 17 eller klockan 23. Så länge vi har öppet fi nns det också alltid något att äta. VIKTIGT ATT FÅ DE BÄSTA RÅVARORNA Även om André är mån om att stödja de lokala aktörerna, menar han att det absolut viktigaste är att få de bästa råvarorna, oavsett var de kommer ifrån: – Ibland är det svårt att hitta en del råvaror här i Sverige som håller samma klass som utomlands, exempel på detta är chrorizos och ceranoskinka – de beställer jag alltid direkt från Spanien. Men det är klart, fi nns det bästa råvarorna här i Malmö eller på annat nära håll, köper jag det såklart därifrån. Mrs Brown är förutom restaurang, också en bar i världsklass. Lotta som arbetar i baren är en välrenommerad bartender som förra året vann sydsvenska mästerskapen och kom på femte plats i tävlingen ”Årets bartender”. SÄSONGSBETONAD MENY Menyn på Mrs Brown är säsongsbetonad och höstsmakerna kännetecknas av smaker som plommon, brysselkål, äpplen och mejramchutney: – Vi byter meny ungefär var sjätte vecka. Nu under hösten har vi haft många lite maffi gare rätter på menyn så som oxinnanlår och anka med brysselkål och kastanj, men även hemmalagad gnocci med salvia och västerbottensås. Lite mer markanta smaker, säger André. Vad kan då besökaren förvänta sig av julmenyn som kommer upp om någon vecka? – Det blir en hel del typiska julrätter och en del nytt. Gås skulle jag gärna vilja ha, det symboliserar jul för mig. Sedan blir det säkert en del tyska smaker också som sauerkraut och bratwurst, säger André. TEXT: LOVISA FREDRIKSSON FOTO: LAZZE X EVENTHÉN 08 | nöjesnytt
Nöjesnytt Malmö NOTISER
Nöjesnytt Malmö RECENSIONER