NG Öresund 1
Krog Malmö Bäst just nu Hösten är här och därmed
öppnas portarna till ett annat matsug. Mustiga grytor och långkok är här för att stanna långt in på våren och trots att det franska köket kanske inte är det mest trendiga är det alltid ett säkert kort. Här är Malmös bästa franska krogar. LA BONNE VIE Davidshallstorg 7 Ostron, moules frites, grodlår, sniglar, boeuf bourguignon och sallad nicoise. Säg något från det franska köket som La Bonne Vie inte har och jag är nästan beredd att betala notan. Klassisk fransk mat i mysig miljö mitt i stan. BOUCHON Andréelundsvägen 5 Ännu ett ställe som går all in på Frankrike. En bred meny med franska smårätter som ostron och Toulousekorv. Bland huvudrätterna hittar vi bläckfisk och en anka som lagas på traditionsenligt vis framför gästen. Något högre i priserna, men en upplevelse! LE GOURMET Friisgatan 14, facebook.com/legourmetmalmo 5 Gör dig redo för att dyka ner i en fransk klyscha som inte kommer att göra dig besviken. Trots att mina franska språkkunskaper är begränsade till bonjour, merci och sacré bleu så är jag precis som många andra ett fan av det franska köket. Därför föll det sig självklart med ett besök på Le Gourmet på Friisgatan som jag, om jag ska vara helt ärlig, inte tänkt på finns förrän jag gick förbi för någon vecka sedan. Le Gourmet är i grund och botten ett litet näste för det franska köket och kombinerar både butik och restaurang. Menyn är enkel och erbjuder en handfull alternativ. Sittningen sker främst på golvytan omringad av franska delikatesser, marmelader, kryddor, dijonsenap och patéer. Först och främst beställer vi in lite tapas i form av kex med olika röror, däribland kikärtor, ost och aubergine. Till huvudrätt bestämmer jag mig för att ta in en klassisk köttgryta, Boeuf Bourguignon, och mitt sällskap går på Confit de Canard, konfiterad anka. Två rätter som skriker Frankrike. Ni sätter väl inte sniglarna (som också finns på menyn) i halsen när jag nu säger att det blev rött vin till detta? Den franska delikatessrestaurangen 82 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2018 drivs av Katia Lenander, en passionerad kvinna som föddes i Malmö men som bott i flertalet fransktalande länder. Däribland länge i Paris. Det märks att hon brinner för den franska matkulturen och hon och hennes personal får gästerna att känna sig speciella. Hon berättar gärna länge om maten som serveras och vinet som dricks men också om sin egen historia som involverar jobb som programledare i Frankrike. Okej, nu var det inte jättemycket folk när vi var där och kanske kan man inte förvänta sig samma service när serveringen är fullsatt. Den franska köttgrytan är mör och serveras med senap, vid sidan av, och kokt potatis. Köttet smälter i munnen och grytan är smakrik. Ankan får även den högt betyg med sin saftiga och smakrika konsistens som serveras med en lyxigare senap istället för sås. Sorry såsälskaren, men det är värt att prova ändå. Och helt ärligt, den friterade, kryddade klyftpotatisen som serveras till ankan är inte långt ifrån att få titeln ”Malmös bästa pommes”. Vinet vi dricker blir vi rekommenderade av bordsgrannarna som tjuvlyssnar när vi kikar på menyn. De berättar att det var ”för gott” och med de orden, från en oberoende källa, beställer vi in det för goda vinet som visar sig heta ”Calmel & Joseph”. Gott, och ekologiskt, är det. Så gott att det blir två glas, men det är tveksamt om det lever upp till höjderna som vi förväntade oss efter den introduktionen. Efter att ha djupdykt i det något klyschiga, men så goda, franska köket kan vi inte annat än att svara ja när frågan om dessert kommer på tal. På grund av att de andra alternativen är slut finns det för kvällen bara en efterrätt, som även den skriker ”Vive la France!”. Fondant au chocolat. Den krämiga kladdkakan sätter sig som prickarna över ä:et i ordet mätt. När besöket på Le Gourmet ska summeras är vi överens om att vi kommer komma tillbaka. Maten var över förväntningarna och det märks att det finns både intresse och passion för det franska köket. Visst skulle menyn kunna vara större men vi vet samtidigt att köket inte är det största och att det kombineras med delikatesser. Vi hoppas att fler personer får upp ögonen för Le Gourmet. Inte bara för att det vore kul för Katia Lenander, utan också för helhetsupplevelsen som hade mått bra av ett livligt restaurangsorl. Och med tanke på hur vi blev bemötta av personalen är stammispotentialen hög. Öppettiderna varierar FILIP BEIJER filip.beijer@ng.se STURE Adelgatan 13 Stjärnrestaurang i Malmö som fick sin Michelinstjärna 2017. Här snackar vi fine dining i en kombination av franskt och skandinaviskt kök. Hit går man för det lilla (stora) extra och får räkna med att spendera en bit över ett tresiffrigt belopp per person om man dessutom vill njuta av vinmenyn. BON ICI Västra Varvsgatan 42 Restaurangen i Västra Hamnen sticker ut lite i det här gänget eftersom det är en lunchrestaurang. Men med rimliga priser och ett fantastiskt läge vid havet är den ett roligt alternativ bland de klassiska middagskrogarna ovan.