Nöjesnytt Växjö 1
Det började som en halvgalen idé som blev till pr
ojekt som blev till ett levebröd. Idén? Att skicka purjolök istället för blommor till någon man tycker om. Nöjesnytt har pratat med grundaren till Purjogram, Adam Åstrand. A dam Åstrand är en minst sagt driven ung man. Han kommer ursprungligen från Herrljunga i Västergötland, men hamnade via studierna i marknadsföring i Växjö. Och det var också här han fick idén till Purjogram – en tjänst där man anonymt eller med en hälsning kan skicka en vackert förpackad purjolök till någon. Lika personligt och ovanligt, som det är genialiskt enkelt. –Idén till purjogram har två stycken komponenter, berättar Adam på telefon från New York, där han varvar resande med sitt entreprenörskap. Den första är när jag blev bortbjuden på exempelvis födelsedagsfester och då tog med mig en purjolök istället för en blomma, för att vara lite mer kreativ och inte göra som alla andra, och sa att ”tyvärr blommorna var slut och dessa var de enda som fanns kvar”. Den andra delen är att det finns flertalet liknande ”skicka en skämtpresent på nätettjänster” i USA där man bland annat kan skicka en låda med skit eller en potatis med ett personligt meddelande på. När jag fick idén hade jag inte sett någon liknande tjänst i Sverige och började då tänka på purjolökarna igen, för jag hade ju faktiskt redan använt löken som en gåva och Purjogram som namn bara ploppade upp i huvudet. Men, varför just purjolök? –För att den ser lite ut som en blomma och utan purjolöken hade jag inte kunnat använda namnet ”Purjogram”, med kopplingar till det traditionella blombudet ”Blommogram”. För mig är namnet klockrent, man för en föraning från början vad det skulle kunna handla om. Och om inte annat så brukar det ge ett leende och en rolig koppling när man berättar vad man säljer. Var det många som trodde du skämtade när du berättade om din idé? –Vissa trodde att jag skämtade, vissa frågade ”vem fan ska köpa det?” och blev nästan lite irriterade. Vissa fattade knappt och tittade på mig som om jag vore korkad, men det fanns ett gäng som fattade grejen och tyckte att det var väldigt roligt. Jag tänkte att projektet skulle överleva i max tre månader, en fluga som skulle dö ut efter några veckor när ”hypen” lagt sig. Nu har jag snart varit online i ganska exakt ett år och haft över 1000 kunder. Du har haft franchiseintresse från Tyskland har jag förstått, är det fler länder som tänt på Purjogram-idén? –Ja det fanns ett intresse ett tag, men personen som skulle köra var inte rätt och hade inte tid till det när det väl gällde. Jag har inte något konkret intresse från andra länder, men jag såf faktiskt en svensk i England som kopierade konceptet med purjolöken tillsammans med den svarta lådan, samt gjorde översättningar av mina svenska texter till engelska. Han lade dock ner den efter någon vecka och den är fortfarande offline. Jag vet inte om han inte ville eller fick dåligt samvete. Men man får se det som så här att, om någon kopierar det man gör betyder det att man har gjort något bra. Finns det planer på att utöka produktlinjen? –Inte med andra sorters grönsaker, Purjogram kan inte vara något annat än purjolök för mig. Men detta är ett projekt där jag ska testa det som faller mig in, så jag har lite grejer kvar som jag ”drömmer” om att få göra; reklamfilm är det ena och det andra är att göra en så knäpp och oväntat produkt som möjligt, med kopplingar till Purjogram då. Vad det blir återstår att se, men jag har en del idéer. Jag har ju testat med direktleveranser och utkörning med bud av ”purjoketter” – bukett av purjolökar – i Göteborg och ska testa några rundor till. Jag fick även förfrågningar om att köra det i Stockholm också. Du är magister i marknadsföring – tror du att allt går att sälja bara man marknadsför det på ett smart sätt? –Det tror jag verkligen. Du kan sälja vad som helst så länge du har rätt varumärke på. Med ett nytt varumärke kan du även sälja gamla produkter till nya kunder och så vidare. Det pratas ofta om att man ska hitta kunders behov när man funderar på att starta ett företag, men hur många gick egentligen och väntade på att kunna skicka en purjolök med posten? Är det entreprenörsdelen som är det viktigaste och roligaste för dig, snarare än att du brinner för just purjolök? –Ja det är entreprenörsdelen och att faktiskt göra något som är det jag brinner för. Ju fler grejer och projekt man gör desto roligare blir det. Jag brukar säga att entreprenörskap är som att äta ”ett chips”, det går inte, man vill ha mer. Efter att jag startade Purjogram har jag även kört igång Matkoma, en Youtubekanal där jag och Anton Lundell äter kopiösa mängder mat, bland annat 11 pizzor i en sittning och Spolapulvret, som är ett träningsprojekt där jag byggde 2.7 kg muskler på 60 dagar utan kosttillskott tillsammans med Patrik Appelquist. Jag håller också på att jobba med ett vattenflaskmärke just nu och slutligen någon typ av bok om varför folk ska ta tag i sina idéer och göra verklighet av dem. Just för att det är en otroligt härlig känsla när man väl satt igång. Det finns så många personer där ute som har idéer men inte förverkligar dem. Jag var precis likadan fram till för ett år sedan då. Nu ska jag försöka förklara för folk varför de ska starta, att det inte är så svårt som man ofta föreställer sig. ■ TEXT: OLA KARLSSON FOTO: PATRIK APPELQUIST 18 | nöjesnytt