Utmärkt Malmö 1
LIVET I LOKSTALLARNA De gamla järnvägsverkstädern
as nya liv har mognat och ser ut att utvecklas ytterligare i takt med Malmös framtida planer för Kirseberg och Ellstorp. Vi pratade lite med fastighetsägaren och hyresgäster som kafferostaren och den nya gatumatsmarknaden. text Peter Steen-Christensen Det är inte på grund av fottrafik och en jättelik genomströmning av besökare som de flesta av hyresgästerna har sökt sig till de 100 år gamla tegelbyggnaderna i Kirseberg. Det är snarare för att vara en del av ett kreativt kultur- och hantverkscentrum. Det är tapetserarverkstad och silversmide, skomakeri och bihantverk, många kreativa krafter som har funnit en bra miljö i de gamla järnvägsverkstäderna. Målet är en mångfacetterad plats för boende, verksamheter och ett rikt stadsliv. – Det är en plats som andas uttrycksfrihet och kreativitet, säger Emma Ribbing, koreograf som driver företaget Creative Dialogues. Det är också en plats med en stark personlighet vilken ska bevaras för framtiden. Att Östervärns tågstation öppnade för ett par år sedan var ett led i stadens ambition att knyta samman centrala Malmö med de här nordöstra stadsdelarna. Planen är tusentals nya bostäder, tusentals nya arbetsplatser och där som ett nav, som områdets hjärta ligger de historiska Lokstallarna. Anna-Karin Eklund jobbar med Lokstallarna för hyresvärden Jernhusen. Vi räknade med att hon kunde förklara lite om både livet, deras ambitioner och stadsdelens framtidsplaner. Lokstallarna ses som ett kulturområde och framförallt ett kreativt hantverkscentrum. Kan du berätta vad målet och ambitionen med Lokstallarna är från er sida? – 2018 började Jernhusen öppna upp platsen för hela Malmö. Tidigt attraherade den väldigt speciella miljön entreprenörer inom kultur, hantverk och mat. Så istället för att från början ha en väldigt definierad idé kring innehållet ville Jernhusen och Malmö stad bjuda in till nya idéer och tankar. Detta har inneburit att nya verksamheter har kunnat växa till sig och lusten att vilja testa olika lösningar här är stor. Kulturupplevelser får oss verkligen att vilja träffas och umgås där mat och dryck för oss samman. Vi ser på kultur som ett brett begrepp som även inbegriper matkultur, dryckeskultur, odlingskultur och så vidare. – Vi ser positivt på fortsatt utveckling av mat- och dryckeskulturen i området som kan representera hela värdekedjan från odling, förädling, försäljning till servering kombinerat med kulturupplevelser. Vi ser att det finns ett starkt entreprenörskap och driv för att utveckla och ta hand om platsen och staden. Redan idag talas det om en speciell anda i Kirseberg som präglas av omtanke om människa och miljö, gemenskap och nyfikenhet. 8