AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: ANDY LIFFNE
R FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Malmö HÖRTE BRYGGA TEXT: REDAKTIONEN Hörte söder om Malmö är litet. Mer några utspridda hus längs vägkanten utanför Abbekås än en regelrätt by. Längs kustremsan ser man folk i vadarbyxor som ivrigt eller ibland helt tvärtemot ivrigt försöker fånga öring. Tiden går långsammare här, och det känns som ett bra andningshål för människor med en lite mer stressad vardag. Bland de nämnda utspridda husen Göteborg JUBILEUM TEXT: REDAKTIONEN TEXT: REDAKTIONEN Den 4 juni fyllde Göteborg 400 år, i samband med stadens firande så invigde Göteborgsfamiljen Skanshof med tillhörande jubileumspark. Skanshof som är ett av Göteborgsfamiljens senaste tillskott serverar fisk och skaldjur med inspiration från New York och har även en yta för konstutställningar. – Vi har döpt parken till Skanshofparken och den kommer att vara öppen sommartid vid fint väder. Skanshofparken är inspirerad av Millesgården i Stockholm och av kända italienska parker. Idén är rätt ur historieböckerna. Kring 1800-talets mitt låg här ett så kallat utvärdshus med tillhörande parkträdgård kallad Rosendal. Den gamla parken har varit inhägnad och igenväxt och därför inte varit tillgänglig för allmänheten på över 150 år. Det känns fantastiskt kul att välkomna Göteborgarna till Skanshofparken på nytt. Så här beskrevs parken en gång i tiden. ”Rosendal låg så inbjudande med soliga rabatter och gröna backar, med lummiga lundar och skuggiga bersåer, med blomstrens doft och jublande fågelsång. Där var så innerligt trevligt att vara, när sommarkvällarna svepte skymningsfloret över trädgårdsgångarna och människorna, vilka lustvandrade under träden, spelade käglor, njöto av utsikten från paviljongens öppna verandor eller inmundigade ställets utmärkta sexor.” Vi kan garantera att sexorna fortfarande är lika utmärkta men vi anser att de lämpar sig bättre till sillen nere på Skanshof. I parken är ett glas vitt mer passade tycker vi, säger Patrik Hermansson, vd Göteborgsfamiljen. ® 44 Stockholm NYTT KONCEPT PÅ GRAND HÔTELS TERRASS TEXT: REDAKTIONEN Terrassen på Stockholms Grand Hôtel har tillsammans med champagnehuset Ruinart och Mathias Dahlgren utvecklat ett nytt restaurangkoncept lagom till sommaren 2021. Och det är sydeuropeisk atmosfär med skaldjur på tallriken och champagne i glasen som står i fokus för terrassens nya sommarsatsning. – Det ska vara avspänt och välkomnande att slå sig ner på Terrassen. Tillsammans med Ruinart, som vi har ett nära samarbete med sedan tidigare, får Terrassen en ännu tydligare profil och i kombination med övriga restauranger i huset kan vi erbjuda våra gäster något för alla tillfällen, säger Karl Persson som är Food and Beverage Manager på Grand Hôtel. Nytt för i år är även att Mathias Dahlgren har varit med och arbetat fram matkonceptet. Denna består till stor del av skaldjur men också varma och kalla sallader som ackompanjeras av grillade råvaror som flankstek, kyckling, och halloumi. Allt tillagas i det nybyggda uteköket som är placerat på Terrassen. Grand Hôtels terrass håller öppet från kl 15 på vardagar och kl 12 på helger. ® Den 6 maj serverades de första hummerschnitzlarna på Nybrogatans nya botiquehotell och restaurang Villa Dagmar på Östermalm i Stockholm där hotellrestaurangen drivs av stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson som till vardags också driver Aloë. På Villa Dagmar vill de lyfta fram smaker från hela Medelhavet, och menyn har influenser från Italien, södra Frankrike, Mellanöstern och Nordafrika. Rätterna är av mellanstorlek och kommer i huvudsak från det maritima och det gröna köket. – Våra ledord är inkluderande, samtida och äkta. Det finns ett stort utrymme för lekfullhet och inspiration, vilket gör det möjligt för oss att vara kreativa och addera nya smaker och rätter på menyn, säger Daniel Höglander. Några exempel från menyn är hummerschnitzel med pikant sås och melon, pizzeta med lamm samt hummus extraordinaire. Utöver restaurangen finns även en mat- och vinbar på piazzan, där smårätter som tilltugg till vin och cocktails serveras. – Villa Dagmar liknar inget vi tidigare har gjort. Tillsammans med Villa Dagmar har vi satt en organisk struktur för att allt ska fungera dygnet runt, alla dagar om året. Ansvaret gäller hotellets alla delar så som restaurangen för frukost, lunch och middag, mat- och vinbaren, takeaway, butiken och roomservice, säger Niclas Jönsson. Villa Dagmar är ett systerhotell till Diplomat och erbjuder 70 rum varav ett par är sviter. ® Stockholm VILLA DAGMAR HAR ÖPPNAT hittar man ett vitkalkat hus nere vid hamnen som idag fungerar som en magnet för kulinariskt lagda skåningar eller Skånebesökare. När Hörte hamnförening uttryckte önskemål om att ha en levande hamn, där de hoppades att ett par regelbundet gästande påfåglar och en och annan säl inte skulle vara de enda besökarna så var kanske inte en turistinvasion vad de syftade på. Och det är heller inte vad som hänt, men restaurangen Hörte Brygga har i alla fall satt den lilla hamnen på kartan. I gamla tider så röktes det ål här, och medan både ålfisket och rökt ål är ett minne blott så lever traditionen med rökt mat vidare genom Hörte Brygga vars rökmeny har slagit på trummor och blåst i trumpeter över halva jordklotet. Själva medger de att de inte är för alla. ”Ibland luktar det tång, ibland luktar det rök”, som de formulerar det. De är kända för att servera saker som är rökt, rått, syrat, syltat, saftat, inlagt, långkokt, bryggt, jäst och cirkulärt och deras nollvision gällande matsvinn betyder att allt på djuren kan hamna på tallriken precis som grönsakerna tillagas från rot till blast, dessutom innebär det att de försökt hitta den optimala storleken på en lagom portion. Majoriteten ska bli mätt, och de fantastiska råvarorna ska inte landa i skräpkorgen. ”Är du atlet eller storätare, säg till!”. Framförallt vill de servera det bästa ur den skånska myllan, vildplockat eller genom samarbeten med ambitiösa bönder och odlare. Med nivån på råvarorna så menar de att det inte finns någon anledning att krångla till det. Och de har såklart rätt. Dagtidens korg med smaker ämnade för delning i sällskapet och kvällstidens rökmeny med fyra rätter tillagade över öppen eld är på olika sätt lika mycket kulinariska pärlor och anledningen till att Hörte hamnförening kan sluta drömma tillbaka till yrkesfiskets tid eller på annat sätt önska sig en mer levande hamn. ®