BD 1
vill lyckas med varje gång men svårt att få till
- smak, utseende och innovation måste klaffa. Plötsligt händer det bara. Det är många faktorer som ska passa in och i vårt fall var det mycket instastories och bilder som lades ut på sociala medier som gjorde att det fick en sådan boost och popularitet. Det som är mest glädjande är att alla uppskattar smaken och drinken, olika åldrar och både tjejer och killar. THAI BASIL Gin Sockerlag med thaibasilika Citronjuice Kokosskum SAVE THE LEGACY, OSCAR DRIGORIS, A BAR CALLED GEMMA. Kan du berätta storyn bakom drinken. Hur kom den till och vad var inspirationen? – Save the Legacy skapades till Bacardi Legacy 2019, en av världens största cocktailtävlingar. Save the Legacy vann och representerade Sverige i den globala finalen som hölls i Amsterdam i maj. Drinken är inspirerad av hållbarhet och tidlöshet. Att kunna ta vara på saker som ofta slängs och skapa ingredienser av det. Men också använda ingredienser som har funnits i flera hundra år runt om i världen. Är du överraskad över genomslaget? – Det är otroligt att drinken har gjort den här resan. Det har serverats över 5 000 stycken det här året på alla kontinenter. Över 3 500 följare på sociala medier. Blivit publicerad i över 20 tidningar, magasin och podcasts. Men också bidragit till hållbarheten inom barscenen, som var målet. Vad ska man tänka på när man skapar en framtida klassiker? – För att skapa en klassiker är det viktigt att den inte är för svår att återskapa. Det är också viktigt att använda populära ingredienser, vilket gör det lättare att sälja. Hur drinken ser ut spelar stor roll. Man smakar med ögonen först. SAVE THE LEGACY 40ml Bacardi Reserva Ocho 10ml Ruby Port 10ml Apple & Red wine syrup 5ml Amaro Montenegro Mist och Chai Tea BEETS BY TJOGET, (AV LUDVIG GRENMO) ANDREAS BERGMAN, TJOGET Kan du berätta storyn bakom drinken. Hur kom den till och vad var inspirationen? – Drinken är skapad av vår tidigare barchef Ludvig Grenmo och är inspirerad av svensk tradition och moderna smaker. Lite som Hornstull. Rödbeta möter kokos. Även tillvägagångssättet är relativt nytt i barbranschen (sous vide) rödbetan kokas i vakuum i vattenbad för att extrahera ut rödbetssmaken i vodka. En Sour med världens skönaste känsla i minne. Den känns stor, fet och väldigt smakrik. Är du överraskad över genomslaget? – Nej, det är typ en av världens bästa cocktails… Vad ska man tänka på när man skapar en framtida klassiker? – En klassiker får inte kännas främmande, men inte heller redan gjord. Klassiker brukar i regel vara baserade på lokala smaker eller drycker. Namnet måste vara igenkännande och passa drinkens innehåll. BEETS BY TJOGET 50 ml Tjogets Absolut Beetroot Vodka 20 ml Citronjuice 30 ml Kokosnötssyrup 5 ml Ingefärsjuice 2 dash muskotnöts tincture 29