BD 1
TEXT: PELLE TAMLEHT APERITIF MODERN KLASSIKER Sto
ckholm Bränneris årliga Gin & Tonic-glögg har blivit en modern klassiker. Årets GT-glögg är framtagen i samarbete med ciderproducenten Fruktstereo i Skåne. Den är således baserad på hantverkscider och äppelmust från Fruktstereo tillsammans med gin och tonic från Stockholms Bränneri, och uppkryddad med bland annat rönnbär, kardemumma, kanel och apelsin. – Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt, våra 9 000 flaskor sålde slut på några timmar. Året upplaga är djupare med en härlig äppelton från Fruktstereos cider och must. Det känns fantastiskt att ta fram årets glögg tillsammans med Fruktstereo som är en av de främsta och härligaste inom branschen, säger Stockholm Bränneris Anna Wikner. Glöggen kommer i en halvlitersflaska, har en alkoholhalt på 15% och kostar 167 kronor. FOTO: PETTER BÄCKLUND Fotograf: Petter Bäcklund NOBISKÄLLAREN KASTAR BORT NYCKELN Den 13 november 2019 släpps årets upplaga av förra årets succé-glögg, Gi Glöggen från Stockholms Bränneri. Årets glögg är framtagen i samarbete m Fruktstereo som är med och driver ciderrevolutionen i Sverige. Det är en baserad på hantverkscider och äppelmust från Fruktstereo tillsammans med tonic från Stockholms Bränneri, uppkryddad med bland annat rönnbär, kard kanel och apelsin. Cidern och musten är gjord av äpplen plockade på Solb övergiven äppelträdgård i Skåne. Glöggen är framtagen för att serveras u gärna tillsammans med en kvist rosmarin och en torkad äppelskiva. Operakällarens mytomspunna vinkällare öppnar nu återigen för allmänheten. Nobiskällaren är en av norra Europas största i sitt slag. Den öppnade som första svenska temperaturstyrda vinkällare redan 1961, och idag rymmer den nästan 40 000 flaskor med 2 100 olika etiketter. Cirka ett 60-tal viner finns på glas. När källaren öppnade 1961 delades också den ”Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt, våra 9000 flaskor på några timmar. Året upplaga är djupare med en härlig äppelton från Fru cider och must. Det känns fantastiskt att ta fram årets glögg tillsamman Fruktstereo som är en av de främsta och härligaste inom branschen.” – s Wikner första Nobisnyckeln ut till utvalda medlemmar. Dessa kunde både lagra viner i källaren och komma i sällskap med sina vänner för att dricka dem. På grund av den svenska lagstiftningen blev nyckelsystemet emellertid ohållbart, och Nobiskällaren blev istället en privatklubb. I november öppnade källaren för allmänheten, utan nycklar. – Att äntligen få öppna upp Nobiskällaren är ett privilegium. En dröm jag haft länge. Jag ser detta som ett stort tillskott till huset och matsalen som saknat denna samlingspunkt. Nobiskällaren kommer bli en plats där gäster samlas för att njuta av en historisk lokal och unika viner som inte går att få tag på någon annanstans, säger restaurangchef Hugo Hall. Japansk cocktailbar ”Vi ser att fler aktörer tar efter vårt koncept kring Gin & Tonic Glögg, vi att fler vill vara med och driva rörelsen mot mer intressant glögg” – Calle Wikner Beställning görs från 10.00 den 13 november direkt på Systembolagets hem kan levereras till samtliga systembolagsbutiker i Sverige. Den nya baren Ima på Tak i Stockholm fokuserar på gediget bartenderhantverk med inspiration från Japan. I och med den nya baren innebär det ytterligare en fördjupning i det japanska, och namnet betyder direkt översatt vardagsrum. Sake blir ett naturligt inslag berättar barchefen Jens Dahlberg, som även är delägare i den prisvinnande baren 20Hundra5. – Hit ska folk komma för en upplevelse snarare än en snabb öl. Drinkarna är inspirerade av japanska smaker och traditionella drycker som Sake, Umeshu och olika Shoshu-destillat som bas. Du kommer att få njuta av en spännande smakupplevelse i en av Sveriges, om inte Nordens, snyggaste roof-topbarer, säger Jens Dahlberg. Tak har inför nyöppningen även inlett ett nära samarbete med den japanska leverantören Akebono, som bland annat tillhandahåller ovanliga sprit- och sakesorter. – Intresset för Asien och asiatiska smaker har ökat väldigt mycket i Sverige och har så gjort under lång tid och vi vill följa efter det, fortsätter Jens Dahlberg. Ima öppnar den 15 november. Tjoget bland världens bästa - Artikelnummer: 8121402 - Volym: 500 ml - Alkoholhalt: 15% - Pris: 167 kr 8 För fjärde året i rad tar sig Stockholmsbaren in på den åtråvärda listan över världens bästa barer. Varje år publiceras den, The World’s 50 Best Bars, och precis som de senaste åren är stockholmsbaren Tjoget med. Den här gången på plats 37, ett par snäpp ned från förra årets plats 32 men med god marginal bland de 50 bästa barerna i världen alltså. Högst upp på listan, som är ett resultat av drygt 500 drinkexperters röster, hamnade i år New York-baren Dante. Fotograf: Petter Bäcklund